Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Egyedülálló pénzügyi tanácsadás a családsegítőben

˝Sajnos, amikor már nagy a baj, akkor keresnek meg˝ – mondja Radek-Kiss Szilvia, a kistérségi gyermekjóléti és családsegítő szolgálat munkatársa, aki kedd délutánonként ingyenes pénzügyi tanácsadással segíti a rászorulókat. A szolgáltatást a hitelválság hívta életre.

A gazdasági válság hatására egyre több család kerül nehéz anyagi körülmények közé, főként banki adósságaik miatt. Még tavaly májusban indult a gyermekjóléti és családsegítő szolgálat mosonmagyaróvári irodájában a pénzügyi tanácsadás, mely ingyenesen vehető igénybe és ilyen formában egyedülálló a környéken.

– Szerencsés egybeesés, hogy az egyik munkatársunk, Radek-Kiss Szilvia rendelkezik a tanácsadáshoz szükséges szakképesítéssel is. A szolgáltatást a szükséglet hívta életre, hiszen egyre több családnak kell anyagi nehézségekkel szembenéznie – indokolja a szolgáltatás elindítását Csendes Ibolya intézményvezető.

– Jellemző, hogy a családok túlvállalják magukat, azaz kevesebb a bevételük, mint a kiadásuk. A munkanélkülivé válás, illetve a jövedelmek csökkenése is sok esetben a probléma forrása, illetve a devizaárfolyamok drasztikus emelkedése jelent még gondot – hangsúlyozza a szolgáltatást vállaló Radek-Kiss Szilvia, aki egyébként öt szigetközi település családgondozója. Az indulás óta mintegy 30 családon tudtak segíteni pénzügyi tanácsadással.

A családsegítő Vasutas utcai székhelyén keddenként délután áll az érdeklődők rendelkezésére Radek-Kiss Szilvia.
A családsegítő Vasutas utcai székhelyén keddenként délután áll az érdeklődők rendelkezésére Radek-Kiss Szilvia.

– A „bedőlt hiteleken" nem tudunk segíteni, ám az a tapasztalatunk, hogy a pénzintézetekkel lehet tárgyalni, esetenként haladékot vagy részletfizetést kérni. Gyakran az ügyfeleink nincsenek tisztában azzal, hogy mit vállaltak, mit írtak alá pontosan a hitel felvételekor. Ilyenkor támaszt jelent az is, ha érthetően elmagyarázom, miről szól az adott okirat – emelte ki továbbá a családgondozó. Szerinte a fiatalokat kell megtanítani gazdálkodni, hogy terveiket zökkenőmentesen tudják megvalósítani. A családsegítő Vasutas utcai székhelyén érdeklődhetnek a 96/216-198-as telefonszámon.

A számok tükrében

2010-ben tizenöt érdeklődőből 11 mosonmagyaróvári és 4 a kistérség más településéről való. Az esetek többségében – 11 családnál – a jelzálog típusú hitel jelenti a nehézséget, sokszor pedig a fogyasztási kölcsön okoz gondot. Nem ritka az sem, hogy a kettő együtt fordul elő, öt családnál a végrehajtás is szóba került. A családok többségének – 9 esetben – gondjai túlvállalásból erednek, 6 esetben a munkahely elvesztése miatt sodródtak bajba, míg egy esetben a devizaárfolyam-változás az ok.

Olvasóink írták

  • 2. Imcsi 2010. szeptember 30. 15:15
    „Asszem nekem is meg kellene látogatnom a hölgyet, jobb előbb, mint később!”
  • 1. sicc 2010. szeptember 29. 13:38
    „Meg aszüleiket is meg kell tanítani gazdálkodni !
    Az a tapasztalat sajnos, hoy az átlag magyar emdbr nem tud gazdálkodni,spórolni !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonnégy órás erőpróba Hegyeshalomban

Vidám ifjúsági vetélkedőn mérte össze erejét és tudását Hegyeshalomban három csapat különféle… Tovább olvasom