Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Egyedülálló építészeti érték

45 magas gabonasilók megépítését tervezi egy cég a mosonmagyaróvári lengyár területén. Bár több ötlet is felmerült.
Negyvenöt méter magas gabonasilók megépítését tervezi egy cég a mosonmagyaróvári lengyár területén. A szakértők szerint azonban ez a változtatás tönkretenné ezt a hazánkban egyedülálló építészeti értéket és a városképet is. Filmstúdióként való hasznosításának ötlete is felmerült.

Az egykori lőporgyár épületegyüttese szinte létrejötte óta a város egyik jellegzetessége. Az egykori ipari komplexum csarnokainak nagy része ma üresen omladozik.

A Monarchiában gyár

Kattintson a képre >>
A helytörténeti kutatások szerint 1910-ben az Osztrák–Magyar Monarchia közös hadügyminisztériuma, az akkor még különálló Moson és Magyaróvár között elterülő több mint ötszáz katasztrális holdnyi (kh) területet jelölte ki lőporgyár építésére (100 kh = 57,6 hektár). A Monarchia második legnagyobb ipari beruházásaként a lőporgyártást szolgáló üzemrészek már 1915 tavaszán megkezdték a termelést mintegy ötszáz munkással. A lőporon kívül a szükséges vegyi anyagok gyártását is be kívánták indítani, ezért több gyáregység is épült, de a háború után az ipartelep hadiüzem jellegét a trianoni békeszerződés értelmében meg kellett szüntetni.

Nehezen hasznosítható

Ezt követően egymás után létesültek a különböző ipari üzemek a gyártelep helyén. A helyi nyelvben lengyárnak nevezett épületegyüttes legimpozánsabb eleme a két egyforma, nagyméretű csarnok. Az üzem földszinti részét robusztus szerkezeti elemek töltik ki, a felső szintje pedig igen nagy belmagasságú. Ezek a csarnokok nehezen hasznosíthatóak, nagy részük kihasználatlanul áll. Az épületekben ma több kisebb-nagyobb vállalkozás működik.

Az egyikük a már meglévő raktárépületek mellé, négy 45 méter magas és tíz méter átmérőjű gabonasilót kíván építeni. A környéken hatályos építészeti szabályzat szerint azonban az övezetben megengedhető legnagyobb építménymagasság 7,5 méter lehet. A cég ezért kérelemmel fordult az önkormányzathoz a szabályozás olyan módosításáért, ami lehetővé tenné a tervezett építmények elhelyezését. A testület mai ülésén dönt a módosításról.

Eredeti értékét vesztheti

Kattintson a képre >>
A Nyugat-dunántúli Területi Főépítészi Iroda nem javasolja az építménymagasság ilyen mértékű növelését. A főépítész szerint az egykori lőporgyár a korai vasbeton-építészet páratlan magyarországi objektuma. Ezt a város jóváhagyott rendezési tervei is többször rögzítették. A hatalmas kiterjedésű gyártelep méltó hasznosítása azonban messze meghaladja a város erejét, ennek megoldása legalább országos szintű beavatkozást igényel. Esély erre csak akkor lesz, ha az objektum hasznosításának lehetősége meg is jelenik valamely országos – esetleg európai – fórumon. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy építészeti értékét megőrizze.

Jövő: gabonasiló lesz?

Keresztes Sándor főépítész úgy véli: a tervezett silóépítés jelentős beavatkozás mind a lengyári épületegyüttesen belüli, mind pedig a 86-os főútról feltáruló városképi megjelenését illetően. A tulajdonos vélhetően a szabályozás ismeretében vásárolta meg a területet, így számolhatott annak korlátaival.

A főépítész javaslatára az Ipartelep rendezési tervét készítő Lenzsér Péter is kifejtette szakvéleményét. P sem tartja szerencsésnek a 86-os főútról feltáruló kép ilyen jellegű megváltoztatását. A jelenleg többnyire funkció nélküli épületegyüttes még ilyen állapotában is meghatározó és impozáns eleme a városképnek. Ebben jelentős és negatív beavatkozás lenne a tervezett silók megépítése. A ritkaságszámba menő építészeti érték hasznosítása és rehabilitációja hosszabb távon elengedhetetlen, az ideális megoldás az épületegyüttes egységes hasznosítása lenne. Lenzsér Péter hozzátette: a funkció lehetne intézményi, expó- vagy akár lakóövezet is, de az ipari hasznosítás a legkevésbé valószínű. Az épületekben jelenleg folyó tevékenységek gyorsan és egyszerűen kiválthatók a későbbiekben, ám a silók egyszer s mindenkorra jelentősen megváltoztatnák a rehabilitáció lehetőségét.

Írja meg!

A szakvéleményekben fölmerült, esetleg filmstúdióként, az etyeki filmgyár mintájára lenne hasznosítható a vasbeton komplexum. A Kisalföld várja olvasói véleményét. Kérjük, írják meg, mi legyen a lőporgyárral!

Olvasóink írták

  • 1. Ujvári Tamás 2008. október 28. 19:13
    „Tisztelt Szerkesztőség!
    Tudom , hogy semmin nem segít a kérésem , de a hajdani lőporgyár sok-sok embernek ad szórakozási lehetőséget. Pl: sok Airsoft sportot űző ember jár oda. Ez a mi kedvenc, félelmetes "játszóterünk" , sőt 2 hajléktalannak is otthont , menedéket ad.
    Kérem Önöket , hogy az épületekben ne tegyenek kárt , és ne bontsák le őket hiszen így is elég romosak!
    Köszönöm , hogy elolvasták.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakul a Szigetközi Fejlesztési Tanács

A működési szabályzat elkészült, a szándéknyilatkozatok aláírásra várnak: idén megalakul a… Tovább olvasom