Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Egyedül maradtak a társulásban: tagintézménnyé válik a hédervári iskola

Falugyűlés után határozott a hédervári képviselő-testület: ősztől a darnózseli iskolában tanulnak a 7. és 8. osztályos diákok.

A lipóti és a mecséri önkormányzat márciusban döntött arról, hogy kilépnek a társulásból. Március végén még csak sejteni lehetett, hogy a társulásban is forráshiánnyal küszködő hédervári iskola önállóan nem, vagy csak a falura óriási anyagi terhet róva működhet tovább. Figyelmeztető jel volt a februári "szénszünet" is.

A szerdai falugyűlés és az azt követő képviselő-testületi ülés témája a hédervári iskola jövője volt. Hosszas viták és egyeztetések után a döntés is megszületett: a hédervári iskola kénytelen feladni önállóságát. A következő tanévtől a hédervári Timaffy László Pedagógiai Központ, Általános Iskola és Óvoda jelen formájában megszűnik, a hédervári iskolások a Darnózseli Szigetközi Általános Iskola diákjai lesznek.

- A szerdai falugyűlést követően a képviselő-testület minősített többségű döntése után született meg az elhatározás, hogy a következő tanévtől a hédervári iskola egyenrangú partnerként csatlakozzon a darnózseli önkormányzat oktatási intézményéhez - mondta el a kisalfold.hu-nak Juhász József, Hédervár polgármestere.

A darnózseli általános iskola így öt települést szolgál ki, hisz a darnózselieken kívül jelenleg a dunaremetei és a kisbodaki diákok is ide járnak, Héderváron mellett pedig a lipóti gyerekek is itt folytatják ősztől általános iskolai tanulmányaikat.

Arra a kérdésünkre, hogy a Héderváron jelenleg működő osztályközösségek a jövőben együttmaradhatnak-e, vagy megbomlanak, Juhász József úgy válaszolt: "Remélhetőleg nem szakadnak el egymástól a diákok, de ezt garantálni egészen biztosan nem tudjuk, mivel Mecsér is kilépett a hédervári iskolai társulásból, a mecséri diákokat szeptembertől Lébényben várják."

Olvasóink írták

 • 8. BKa 2011. május 17. 14:58
  „Amúgy 5. Kobzos 2011.05.15. 20:09 :
  Nem Sigetközi Általános Iskola, hanem Szigetköz(!) Körzeti Általános Iskola.”
 • 7. BKa 2011. május 17. 14:57
  „Darnózseli jó úton halad a "központ"-cím megszerzése felé. Ez mind jó, csak hová fognak elrakni ennyi gyereket? Már a meglévők is alig félnek be az iskolába, a plusz két osztály vajon hol tanul majd? Vagy talán iskolabővítés is lesz? Mindenesetre Sok sikert nekik!”
 • 6. hedervar 2011. május 16. 22:43
  „Örülök, hogy korrigálták a cikk címét, de a tartalom még mindig félrevezető. Tehát: csak a 7. és 8. osztályos diákok mennek a darnózseli intézménybe tanulni, egyébként minden marad a régiben.”
 • 5. Kobzos 2011. május 15. 20:09
  „Üdv! Szilágyi Dániel vagyok, Hédervár alpolgármestere.
  A cikk tévesen közli, hogy "ősztől a darnózseli iskolában tanulnak a helyi diákok." Csak a 7. és 8. osztályok mennek (mivel tagintézményként csak ilyen feltételekkel férhet hozzá egy település az összes normatívához), és úgy, hogy az osztályközösségek megmaradnak, b osztályként fognak átmenni. A hédervári iskolaépület továbbra is iskolaként üzemel, mivel az 1-6. osztályok helyben maradnak. Pontosítva a cikk állítását tehát a hédervári iskolások a darnózseli Szigetközi Általános Iskola hédervári tagintézményének diákjai lesznek.
  A jelenlegi társulás, mint jogi személyiség szűnik meg, de gyakorlatilag az intézmények maradnak. Tehát csak a 7. és 8. osztály fog a darnai iskolába járni. A képviselő-testület most azon dolgozik, hogy az osztályfőnökök is maradhassanak az osztályokkal.

  Ezek alapján a cikk címe egyértelműen hamis és félrevezető, hiszen NEM szűnik meg a hédervári iskola.

  A cikkben további téves állítás, hogy "a képviselő-testület egyhangú döntése után született meg az elhatározás" - mivel nem volt egyhangú a név szerinti szavazás a nyilvános ülésen, az iskolában is oktató képviselő társunk nemmel szavazott. Tehát 5-1 arányban született meg az eredmény. A falugyűlés s a nyilvános ülés egyenes adásban ment, továbbá felvétel és természetesen jegyzőkönyv készült róla.

  Üdvözlettel,
  Szilágyi Dániel, Hédervár község alpolgármestere”
 • 4. hedervar 2011. május 15. 19:44
  „A kisalfold online nem pontos - legalább a nyomtatott változatukat elolvashatnák: NEM SZŰNIK MEG Héderváron az iskola! A 7. és 8.o. diákok fognak Darnózselire átjárni és 1-6. osztályokban minden marad a régiben. Így az épület sem veszti funkcióját. Aki ezzel ellentéteset állít, hazudik.”
 • 3. Contar 2011. május 13. 10:51
  „Egykori héderváriként nagyon sajnálom, de megértem!”
 • 2. 1996 2011. május 13. 09:47
  „Az nem igazán derül ki a cikkbőll, hogy mi lesz majd ezzel a szép nagy épülettel?
  Milyen megoldást találnak rá, hogy ne üressen tátongjon?”
 • 1. Boli 2011. május 12. 21:01
  „Máshol ilyen is történt...
  http://index.hu/belfold/2011/05/12/hangfelvetellel_tamadnak_a_janikovszkys_szulok/

  http://www.vimeo.com/23635407”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újraélesztés a városházán

Újraélesztés-oktatási programjuk újabb állomásaként a városháza dolgozóinak tartott tanfolyamot… Tovább olvasom