Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Egy vonattal többet már sikerült kiharcolni Rajkán

A reggeli technikai járatok egyikére felszállhatnak majd a menetrendváltozást követően a rajkaiak.

Az országgyűlési képviselő közbenjárásával a minisztérium ugyanis megvizsgálta ezeknek a vasúti szerelvényeknek a személyforgalomba állítását.

A múlt év végi menetrendváltozás óta küzdenek a rajkaiak, hogy ismét használható vasúti közlekedés legyen a határ menti településen. Noha a rajkai állomáson naponta tucatnyi vonat is megáll, a faluban élők mindössze három és fél szerelvénypárt használhatnak utazásra a múlt év végi közlekedési átszervezés miatt. Akkor három község – Rajka, Bezenye és Hegyeshalom – közös levélben fordult a szakminisztériumhoz a Rajka–Hegyeshalom vasútvonal tervezett megszüntetése ellen tiltakozva. Ennek eredményeként végül teljesen mégsem szűnt meg a vonatközlekedés Rajkán, három és fél járatpár megmaradt. Pedig a településen naponta több nemzetközi vonat is áthalad, ezek az állomáson percekig várakoznak, felülni rájuk azonban mégsem lehetett.

Az új menetrend életbe lépése után már több vonatra lehet majd felszállni a rajkai állomáson.
Az új menetrend életbe lépése után már több vonatra lehet majd felszállni a rajkai állomáson.

A rajkaiak ezért a közelmúltban levélben fordultak a térség országgyűlési képviselőjéhez, bízva abban, hogy újra használható vasúti közlekedés lesz a településen. Az ehhez szükséges feltételek ugyanis adottak, csupán a falun áthaladó szerelvények személyszállításba való bevonását kell elérni. Szerintük az eddigi három járat mellett három reggeli és egy déli vonatra volna mindenképpen szükség és ugyanennyi kellene Mosonmagyaróvár felől is visszafelé. Rajkáról nagyon sokan járnak iskolába vagy dolgozni a megyeszékhelyre, ám a helyiek szerint ehhez a vasúti közlekedés egyáltalán nem igazodik. Emellett míg néhány évvel ezelőtt Rajka és Pozsony között napi öt pár vonat közlekedett, mára egy sem maradt. Ha ma valaki vonattal szeretne a néhány kilométerre lévő Pozsonyba utazni, azt Bécsen keresztül teheti meg. A rajkaiak szeretnék újra beindítani a regionális közösségi közlekedést is.

A megkeresések nyomán dr. Nagy István országgyűlési képviselő a szakminisztériumhoz fordult megoldásért, mert mint mondja: teljesen abszurd, hogy minden feltétel adott, a szerelvények is megállnak a településen, csak éppen az utasok nem szállhatnak fel. A tárcától a napokban érkezett válasz a képviselőhöz a felvetésekre.

Dr. Nagy István elmondta: a minisztérium megvizsgálta a Rajka és Hegyeshalom közt közlekedő, úgynevezett üzemi járatok személyforgalomba való bekapcsolását. Ezen a vonalon a menetrend szerinti járatok mellett reggelente két üzemi szerelvény közlekedik. Ezek egyike az utazási igényekhez képest túl korai, a másik viszont alkalmas arra, hogy egészen Győrig utazhassanak rajta a rajkaiak és a bezenyeiek. Így ez a járat a jövő évi vasúti menetrendben már szerepel majd. A képviselő hozzátette: mindent megtesz annak érdekében, hogy a régiós vonatközlekedés is újra indulhasson Rajka és Pozsony között.

Olvasóink írták

 • 3. juhi 2010. szeptember 14. 21:49
  „A Kisalföld pontosságával kapcsolatban tökéletesen egyetértek a 2.-es hozzászólóval. Rengeteg sületlenséget összehordanak, az eseményekről felületesen tájékoztatnak. Egy baj van, hogy nincs jobb napi helyi újság, így választási lehetőségünk sincs! Kíváncsi vagyok, olvassa e a cenzoron kívül valami illetékes is a hozzászólásokat?”
 • 2. pampapam 2010. szeptember 13. 15:26
  „Kedves Méhes Ákos!

  Már az elsők között elleneztem a személyszállítás megszűnését -kezdetben ez volt az alap- és a mostani helyzet sem megfelelő. A cikk viszont pontosításra szorul.
  1. "Pedig a településen naponta több nemzetközi vonat is áthalad" -melyek ezek?
  Most még közlekedik reggel a 471-es és este a 470-es és nem halad Rajkán, hanem megáll, igaz Rajkára nem
  vehető igénybe. Hát ez nem éppen több nemzetközi vonat....
  2. "Noha a rajkai állomáson naponta tucatnyi vonat is megáll" - ebbe a tehervonat is bele van számolva?
  Hegyeshalom-Rajka: 05:26, 07:26, 15:27, 17:27
  Rajka-Hegyeshalom: 05:12, 06:02, 16:20, 18:20
  Ezek a személyvonatok, nem tucatnyi...
  3. "Pedig a településen naponta több nemzetközi vonat is áthalad, ezek az állomáson percekig
  várakoznak, felülni rájuk azonban mégsem lehetett." -ha haladna akkor nem várakozna. Ami halad az nem
  áll meg.
  Egy idegen számára lehet, hogy felháborító lenne a cikk, mivel nem jártas a vonalon. Egy kicsi pontosság azért elvárható egy újságírótól, mivel az ilyen cikk szerintem csak ront a helyzeten.
  Véleményem szerint a menetrendváltást megelőző helyzetet kellene visszaállítani, amikor majdnem 2 óránként volt vonat Rajkára.”
 • 1. Zsírparaszt 2010. szeptember 13. 15:23
  „Köszönjük Brendi :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigetköz fesztivál – Programok gyerekeknek és felnőtteknek

A meglehetősen rossz időjárás ellenére is sok érdeklődöt vonzottak a hétvégi Szigetköz ízei,… Tovább olvasom