Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Egy üveg bort küldtek Eurovegas beruházói

A több tíz hektáron elvégzett földmunkálatok után fél évvel minden áll a bezenyei kaszinóváros területén. Lassan három évvel az építési engedély beszerzése után kétséges a megaprojekt finanszírozása.


A két érintett település képviselői karácsonykor prezentáció helyett egy üveg bort kaptak.

Bezenyén a múlt heti testületi ülés egyik napirendi pontjaként elfogadták a szabályozási terv és a helyi építési szabályzat újabb apróbb módosítását. Erre a tervezett kaszinóváros kérése miatt volt szükség: egyelőre azonban a beruházás körül minden áll. Tavaly májusban munkagépek estek a több tíz hektáros területnek: földmunkálatok kezdőd- tek. Úgy tervezték, az M15-ös autóútról lehajtva a konténerek melletti vasúti átjáró felé aszfaltoznak majd, kiegyenesítve az átkelőhöz vezető utat. Arra ugyanis a tehergépjárművek nehezen tudnak ráfordulni: végül azóta aszfalt sem került az útra. A laktanya felőli részen akkor több tíz hektáron tolták el a földet, ám azóta ott is minden munka leállt.

Néhány bedöntött kerítés, figyelmeztető tábla jelzi, hogy az építési területre idegeneknek tilos a belépés. Úgy volt, hogy lezárják az 1501-es utat Bezenye és Hegyeshalom között: erre még tavaly nyáron engedélyt is kaptak a beruházók a megyei kormányhivatal közlekedési felügyelőségén. Ez is elmaradt, Mosonmagyaróváron azóta letakarták a lezárásra figyelmeztető táblákat. Mindössze annyi történt, hogy tavaly év vége felé meghosszabbították az érintett területen lévő vasút alatti átjáró építési engedélyét. Információink szerint karácsony előtt ismét a Nemzetgazdasági Minisztériumban jártak a Hard Rock képviselői. Mostanra úgy tűnik, megfordult a helyzet: eddig a kaszinóváros megálmodói akarták jobban a projekt megvalósulását, mára viszont azt a minisztérium szorgalmazná.

Visszatérve a múlt heti bezenyei testületi ülésre: szünetében a képviselők annyit tudtak meg a kaszinóvárosról, hogy finanszírozása még nincs rendben, s a beruházók az euróövezeti válság elmúltát remélik. Azt, hogy a pénzügyi környezet megnyugvására várnak, korábban lapunknak a projektvezetők is elismerték (Kisalföld, 2011. szeptember 23.). Hegyeshalom és Bezenye képviselő-testülete is alig tud a fejlesztés állásáról: karácsonykor a projektgazdák a minden évben megtartott prezentációra sem hívták meg őket, helyette egy üveg bort kaptak ajándékba...

A Kisalföld lassan három hete kereste meg az Eurovegas kommunikációs feladatait intéző Heart Communications képviselőjét. Az projekt állását firtató kérdésünkre többszöri megkeresésünk ellenére azóta sem kaptunk választ.

Az Asamer cég – mely a bezenyei földek tulajdonosa – nemrégiben egy osztrák lapban a mosonmagyaróvári ipari parkban lévő 670 ezer négyzetméteres területéről kijelentette: egy kereskedelmi lánccal és egy termelői céggel állnak kapcsolatban, akik biztosan betelepülnek. A szükséges infrastruktúra ottani kiépítését 2012-ben folytatják.


Olvasóink írták

 • 13. Japo 2012. február 11. 08:22
  „A kavics kitermelését már régen itt is le kellett volna állítani. Gondolom majd akkor kapkodnak mikor már látható,mérhető jelei lesznek az ivóvízünkben. Csak akkor már annyi lesz ugyanis azt visszafordítani nem lehet. Az óvári bányából is nyomják mint a barom ki a kavicsot pedig a megengedett mélységen már régen túl vannak.Hol van ilyenkor Dr Pap János? Bár lehet,ha a kavicsbányánál kezdene vizsgálódni,lehet úgy járna mint a vörös iszap tárolónál,hogy kutyákat uszítottak rá. Ez már több mint szégyen ami itt folyik.”
 • 12. laca123 2012. február 07. 15:51
  „Akkor nemsokára lesz egy hatalmas újabb kavicsbányánk.Hajrááááááááá......Ez vicc.....KIzavarnám őket örökre az országból...”
 • 11. hokiel 2012. február 07. 12:09
  „Halleluja! Egyetlen pozitívuma a válságnak!”
 • 10. Dr.Lang 2012. február 05. 15:35
  „Kezdetben megmondtam, hogy nem lesz ebbol semmi. Las Vegasban es Atlantic City-ben is doglodnek a kaszinok. Majd pont Bezenyen fog mukodni...”
 • 9. 01010 2012. február 05. 12:27
  „"8. hanak 2012.02.05. 08:38"
  "AUSZTRIÁBAN nem lehet csak egyszerűen kitermelni a kavicsot"
  És Szlovákiában/ Csallóköz / SE LEHET BÁNYÁT NYITNI , HANEM HEGYESHALOMBÓL, ILL. LEVÉL MELLŐL VISZIK KI :( :(”
 • 8. hanak 2012. február 05. 08:38
  „Szerintem az egész a kavicsról szól.
  A tulajdonos ausztriai "sóderbáró" leginkább kavicsban-betonban érdekelt, és AUSZTRIÁBAN nem lehet csak egyszerűen kitermelni a kavicsot, majd otthagyni a bányatavakat, letaposott földeket mint nálunk.
  Hirek szerint kavicsbányát akartak nyitni, hogy az ott kitermelt kavicsot használják majd fel az építkezéshez...a földmunkák akkor álltak le, amikor nem kapták meg a kavicskitermelésre az engedélyeket.

  Idézek egy korábbi cikkéből a Kisalföldnek..
  ,,Szerencsés lenne megakadályozni újabb bányatavak létesítését, és egységes fellépéssel véget vetni a Szigetközben emiatt egyre szaporodó gondoknak, valamint megakadályozni az ivóvízkincsünket veszélyeztető katasztrófát" - hangzott el az ülésen. Úgy látják ugyanis, hogy a mély tavak miatt a felszín alatti vizekből felszíni - tehát könnyen szennyezhető - vizek lettek. De szerintük más gondok is akadnak: ,,A kavicsbányák gazdái kiviszik a területről (és gyakorta az országból) a hasznot: ugyanakkor megmarad a szakszerű rekultiváció elmaradása miatti tájseb, a szállító járművek nyomán pedig az utakban keletkező kár."”
 • 7. cezarka 2012. február 04. 20:15
  „Szerintem is ez az egész egy nagy lenyúlás akart lenni .Örüljünk annak hogy eddig az nem sikerült!Igazi üzleti partner már rég ki rúgta volna őket.De nálunk még évekig hülyíthetnek,meg az érintett települések lakóit reménnyel éltethetik.Ha valaki erre a munkahelyre vár hát bizony annak annyi!Az biztos én már ezekkel nem ülnék egy asztalhoz, hiszen ha tovább adnám mit mondtak csak kinevettetném magamat!Csodálkozom azon hogy jelentős emberek ezt megteszik!”
 • 6. INVEKTUS 2012. február 04. 17:46
  „HIHIHI :D

  úgy kell !!”
 • 5. Contar 2012. február 04. 15:32
  „3. Avanti-s!
  Gondolod, hogy olyan értékes bort kaptak?”
 • 4. juhi 2012. február 04. 14:43
  „Aki ezt a megaátverést valaha is elhitte, az csak pancser lehet. Úgy látszik, nem sikerült a beruházóknak (bár én inkább csak nemzetközi szélhámosoknak nevezném őket) eu-s és országos pénzeket lenyúlniuk, ezért pillanatnyilag visszavonultak. Hogy fel nem adták, az biztos, csak idő kérdése és újabb ötletekkel biztosan kísérleteznek majd.”
 • 3. Avanti-s 2012. február 03. 20:53
  „Bízom benne, hogy a vagyonnyilatkozatokban fel fogják tüntetni az ajándékot.”
 • 2. Csiripiszli 2012. február 03. 09:50
  „Sok hűhó semmiért!”
 • 1. westi 2012. február 03. 09:41
  „Elhitte valaki,hogy ott valami épülni fog? Vicc volt az egész!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leckeíró műhely, kamasz-tanya a Fiókban Mosonmagyaróváron

Éjszakai pingpong és pályaválasztási tanácsadás is várja a fiatalokat a Fiók-Ifjúsági Klubban. Tovább olvasom