Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Egy tüke, aki beleunt a közigazgatásba?

Doktor úr! Körkörös! Spori! E megszólításokra is mindenkihez odafordul dr. Deák Ferenc címzetes főjegyző, aki nemrégiben elköszönt a közigazgatástól.

˝Kicsit beleuntam a szélmalomharcokba!˝ – mondja.

Dr. Deák Ferenc – aki legutóbb Dunasziget jegyzője volt – nagy újrakezdőnek mondja magát. Ám gondolkodásban meg lélekben szigetköziként is megmaradt ˝igazi tükének˝.

– Noha 64 éve Kadarkúton születtem, Pécsett jártam egyetemre. Aztán ott dolgoztam az uránbányánál, majd sokáig a pécsi színház jogtanácsosaként, így gondolkodásban máig megmaradtam pécsinek. Ahogy arrafelé mondják, igazi tüke vagyok.

Deák doktor ígéretes labdarúgó-pályafutás előtt állt, ám egy sérülés közbeszólt, így kötött ki a játékvezetők között.

– Alapvetően derűs és bizakodó ember vagyok. Bíróként tanultam meg először, hogy a derű minden nehéz helyzeten átsegít. A derűm mellé azért kellő határozottság is társult, így aztán már a színháznál is megkaptam, hogy én vagyok a művészet gátja, merthogy szót emeltem, hogy miért kell az igazi kínai hernyóselymet felhasználni egy díszlethez. Jó lesz a magyar is, mondtam. Ezzel együtt igen jól éreztem ott magam. Nagy társulat volt, többek között a fiatal Kulka Jánossal, Lang Györgyivel, no meg akkor volt a Pécsi Balett fénykora... Egy magánéleti váltás hozott a Szigetközbe. Egyébként is nagy újrakezdő vagyok, bátran váltok, ha kell.

Deák Ferenc 1991-től Dunakiliti és Feketeerdő körjegyzője lett.

Dr. Deák Ferenc
Dr. Deák Ferenc

– Akkoriban, a vízi erőművel kapcsolatos viták idején az országban minden Dunakilitiről szólt. Életem egyik legsikeresebb időszakaként tartom számon az ottani éveket. Együtt tanultuk a közigazgatást a falu vezetőivel, s sok minden megvalósult a községben. Aztán kilenc év után elfogadtam a sümegiek felkérését: pályáztam, nyertem. Nyolc évig voltam a város jegyzője. Jó volt ott is dolgozni, no meg megfogott az ottani mediterrán hangulat.

Sümeg után Deák Ferenc hazatért. ˝Haza˝, így mondja, Dunakilitire. Aztán elfogadta a dunaszigetiek megkeresését, pályázata nyomán a községben lett jegyző. Nemrégiben onnan is elköszönt. – Bár jó volt Szigetben dolgozni, sikerélményem is volt, de kicsit beleuntam a szélmalomharcba – indokol.

– A közigazgatás általában sem abba az irányba megy, amely felé én szerettem volna. Korábban tagja lehettem annak a törvény-előkészítő bizottságnak, mely valamennyi állami alkalmazottat közös törvénybe próbálta meg beszuszakolni. Ez olyan nonszensz, mintha valamennyi labdajátéknak ugyanazok lennének a szabályai. Ma egy jegyző tevékenysége, mozgástere egyszerre túlszabályozott s egyszerre magára hagyatott. Búcsúzásomkor a Jegyző és Közigazgatás című szaklapunkba is megírtam: a szakmának kellene győzedelmeskednie a politikum felett.

Dr. Deák Ferenc nyugdíjas bár, de továbbra sem pihen. Tervei szerint hatósági közvetítőként folytatja, sőt, egy olyan profikból álló stábot is létrehozott, mely polgármester- és képviselőjelölteket képezne a nagyobb szakmaiság érdekében. 

Olvasóink írták

  • 2. lencsike 2010. február 27. 16:51
    „...én is ismerem, és büszke vagyok rá, mert tudom, hogy mindenért megdolgozott! Ha valóban ismernéd, Te is tudnád...”
  • 1. bisset 2010. január 27. 08:55
    „jól megszedte magát,most már visszavonulhat,kár hogy ismerem....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véleményezhetők a városi rendeletek (is)

A mosonmagyaróvári civil szervezetek és az önkormányzat hatékony együttműködése, tevékenységének… Tovább olvasom