Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Egy teljes századra emlékezik

Újrónafő - Századik születésnapját ünnepelte újév napján az újrónafői Kelemen Benőné. K. Szabó Mária menyegzői ruháját öltötte magára, így fogadta a gratulálókat.

Hajdúböszörményben született 1909. január elsején nagygazda család első gyerekeként K. Szabó Mária. Szüleivel és testvéreivel, sok böszörményihez hasonlóan, 1940-ben telepedett át Újrónafőre. Itt ismerkedett meg későbbi férjével, a csallóközi Kelemen Benővel, házasságukból egy fiú született.

Mária néni a mögötte álló száz év dacára jól érzi magát. Noha az ötvenes éveitől csontritkulás gyötörte, nem tud állni, látása is megromlott, de most is szívesen forgatja a könyveket, szókeresőt fejt, és mesél a régi szép időkről. Kézügyességéről árulkodnak a lakást díszítő gobelinek, de a családtagok is büszkén mesélik, hogy milyen precizitással járult hozzá a házasság előtt álló lányok stafírungjának elkészítéséhez. Öregségében fia, az ismert festő és grafikus Kelemen Benő Benjámin gondozza, veszi körül szeretetével. Csak a mosdatásba, masszírozásba segítenek be ápolónők.

Mária nénit Dudás Eszter jegyző és Kertész Attila polgármester is köszöntötte.
Mária nénit Dudás Eszter jegyző és Kertész Attila polgármester is köszöntötte.

A falu legidősebb lakójának születésnapján rokonok, unokák és unokatestvérek, szomszédok, ismerősök gratuláltak. Hétfőn Kertész Attila polgármester és Dudás Eszter jegyző köszöntötték Mária nénit, aki ez alkalomból egykori esküvői ruháját öltötte magára. Egyébként férjével, aki 15 éve hunyt el, idén lennének hatvanéves házasok. A falu elöljárói virágcsokor kíséretében átadták az idős hölgynek a miniszterelnök által jegyzett oklevelet is. Természetesen a torta sem hiányozhatott, a finomságot az újrónafői Forgács Antalné készítette, akit sokan ismerhetnek a Kisalföld-szakácskönyvekből, de a mosonmagyaróvári Nők a Városért Egyesület süteményversenyein is meggyőzte már tudásáról a mesterszakácsokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sörtolvajokat fogtak a lerakatban

Mosonmagyaróvár - Két itallerakat fosztogatói is rendőrkézre kerültek az elmúlt napokban… Tovább olvasom