Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Egy osztrák katona átlőtt a határon

Feltehetően játszadozott a fegyverével az az osztrák sorkatona, aki szerdán este átlőtt magyar területre Albertkázmérpusztán. A gépfegyver lövedéke egy, a település főutcáján álló – szerencsére üres – autó utasterében állt meg, mintegy háromszázötven méterre a határtól.
Illusztráció
Az osztrák–magyar kapcsolattartó pontról az osztrák csendőrtiszt tájékoztatta a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságot csütörtökön arról, hogy előző este Albertkázmérpusztán az ideiglenes határátkelő magasfigyelőjében a szolgálatos osztrák sorkatonák egyike leejtette a fegyverét, ami ennek következtében elsült – mondta el lapunknak Horváth Csaba alezredes, kapitányságvezető.

A lövedék a magyar oldalon – a határtól mintegy háromszázötven méterre – álló osztrák rendszámú személyautóba csapódott.
– A kiérkező helyszínelők azonban megállapították, hogy ez a történet igencsak ellentmond az ott tapasztaltaknak.

Célzott, de nem szándékos

– A Hegyeshalmi Határforgalmi Kirendeltség vezetőjével és a megyei főkapitányság szakértőjével közösen helyszíni szemlét tartottunk. Az adatokból megállapítottuk, hogy feltételezhetően célzott, de nem szándékosan leadott lövés történt. A lövés irányából húzott egyenes ugyanis a magasfigyelő felső figyelőrészére mutat, sőt, az objektum alsó részének magasságában egy földhalom is van.

Így, ha valóban a leejtett fegyver sült volna el, a lövedék ebbe fúródott volna bele. A sorkatona vélhetően „játszott" a fegyverével, miközben az véletlenül elsült. A helyszíni szemle alapján készült iratokat a jövő héten megküldjük a vizsgálatot végző osztrák hatóságnak – tájékoztatott Horváth Csaba alezredes, kapitányságvezető.

Az Albertkázmérpusztán élő Horváth István szerint egyáltalán nem meglepő, ami történt. Sőt, azon csodálkozik, hogy eddig nem történt még baj az osztrák határvadászok miatt.

Magasfigyelő a csatlakozás „emlékére"

– Azzal teljes mértékben egyetértek, hogy az osztrákoknak védeniük kell a schengeni határszakaszt, ám lakott területen ezt nem így kellene megoldaniuk. Rendkívül rossz szájízzel fogadta mindenki a településen, amikor a hazánk uniós csatlakozását megelőző napon az osztrákok egy magasfigyelőt építettek az út végén. Az objektumon azóta éjjel-nappal állig felfegyverzett határőrök posztolnak. Többször előfordult már, hogy a sorompóhoz közelítő turistákra vagy helybéliekre az osztrák csendőr ráfogta a puskát és úgy irányította vissza őket. Igen rossz érzés úgy végigsétálni a főutcán, hogy érzem, amint a gépfegyver csövét felém irányozzák.

– Amióta megépült a magasfigyelő, tartottunk attól, hogy az osztrák sorkatonák közül valaki unalmában játszik a fegyverével és az véletlenül elsül. Szerdán este aztán sajnos ez be is következett. Az egyik katona eltalálta az országhatártól mintegy háromszázötven méterre, az út szélén álló személyautó szélvédőjét. A lövedék átment a vezetőülés támláján, majd a hátsó ülésen lévő biciklivázban állt meg. Belegondolni is szörnyű, mi történt volna, ha valaki ül az autóban.

– A környező házakban mindenki hallotta a lövést. A kocsi gazdája is kiment megnézni, hogy mi történt, ám először semmit sem vett észre. Amikor kinyitotta az ajtót, akkor tűnt fel neki a rengeteg üvegszilánk az első ülésen – idézi fel a történteket Horváth István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvosi ügyelet újra: öt orvossal, nyolc szakápolóval

A tisztiorvosi szolgálat szeptember 25-től, szombattól ismét engedélyezte Jánossomorjának a… Tovább olvasom