Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Egy motor árából kezdtek el építkezni

A várbalogi templomba közel negyven hívő jár vasárnaponként. Utoljára tíz éve újították fel. Mészáros Miklós káplán elmondása szerint az elkövetkezendő esztendőkben nem is lesz szükség ilyesfajta munkálatokra, csak karbantartásra, amelyet idén is végeznek majd. Kevesen tudják, hogy a helyi templom több mint egy évtizedig készült.
A templom története összefonódik Lőre József nevével, akit 1943. augusztus 30-án nevezték ki Pünkösdvásári (mai nevén Várbalog) lelkipásztorának. Odakerülte után rögtön templomépítésbe kezdett. „1948. szeptember 19-én az egyházközségi képviselő-testületi tagok egyhangúlag határoztak arról, hogy a templom továbbépítését elsőrangú feladatuknak tekintik, mert a szentmisét már tíz éve az iskolában tartják.

A képviselő-testület a templomnak minden meglévő értékéhez ragaszkodott, és építését minden eszközzel segítette, mert a hívek áldozatkészségén kívül máshonnan nem számíthatott segítségre" – áll Biczó Zalán Bemegyek szent templomodba című könyvében.

Utoljára tíz éve renoválták a félszáz éves istenházát – az elkövetkezendő időkben csak karbantartási munkákra lesz szükség.
Utoljára tíz éve renoválták a félszáz éves istenházát – az elkövetkezendő időkben csak karbantartási munkákra lesz szükség.

Lőre József plébános kiment Ausztriába, ahonnan egy motorkerékpárral tért vissza, amit aztán itthon eladott. Ennek az árából indult meg a templom alapozása. Emellett a burgenlandi magyar papoktól, hívektől rengeteg segítséget szerzett a munkálatok során. A következő pap Várbalog életében Füredi Imre volt. Amikor 1948-ban megszűnt az iskolában a hitoktatás, akkor ő beköltözött a félig elkészült templomba, amelynek a falai s karzata állt – ez lett az új helye az istentiszteleteknek.

Az egyházközség a Győri Püspökséghez fordult segítségért, s kért húszezer forintot a templom befejezésére. Utóbb még további tizennyolcezer forintot voltak kénytelenek kérni a munkálatokra. Az ötvenes évek elején a készülő plébánia épületét át kellett adniuk a község részére a javadalmi földekkel együtt.

1952-ben Füredi Imre meghalt, s Nagy Géza lett a következő plébános, aki építőanyagokat szerzett, ám őt áthelyezték, s ekkor következett Szigeti István, akinek ideje alatt elkészült az istenháza. Felkerült a tető, az ablakok. Ám a hatalom nyomására áthelyezték István atyát is, s Csík Miklós lett az a plébános, akinek szolgálati ideje alatt teljes egészében elkészült a templom. 1959 októberében szentelték fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltévedt a szlovák nő a rajkai éjszakában

A mosonmagyaróvári járőrök figyeltek fel a magányosan, idegesen toporgó nőre a a Szabadság-téren. Tovább olvasom