Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Egy kézbe vennék az intézmények működtetését

Várhatóan októberi ülésén dönt a képviselő-testület arról, hogy megszünteti a Mosonmagyaróvári Egyesített Bölcsődék Intézményének eddigi önálló gazdálkodási jogkörét.
Az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek közül ugyanis kizárólag a bölcsőde rendelkezik önálló jogkörrel a Gazdasági Ellátó Szervezeten (GESZ) kívül. Az elmúlt időszakban az önkormányzat irányítása alá tartozó intézményeknél történt szervezeti változások miatt vált szükségessé a módosítás. Amennyiben a testület megszavazza az előterjesztést, úgy novembertől a bölcsőde önálló gazdálkodási jogköre megszűnik és a többi intézményhez hasonlóan a Gazdasági Ellátó Szervezet alá tartozik majd. Ez egyébként az intézményi gazdálkodások átszervezésének sokadik fázisa már, hiszen évekkel ezelőtt első körben a középiskolák önállóságát szüntette meg a város.

Az önkormányzat további átalakításokat is fontolgat a GESZ működésében. Megvizsgálják a lehetőségeket, miként lehet még optimálisabban működtetni – tudtuk meg Nagy István polgármestertől. Elmondta: nagy változás történik az iskolák fenntartásában. A pedagógusok foglalkoztatása az államhoz kerül, ám az ingatlanok, ingóságok és a működtetés összes feladata az önkormányzatnál marad. A városházán most keresik azokat a lehetőségeket, miként lehet szakszerűen és minél gazdaságosabban működtetni az intézményeket.
Az önkormányzat szándéka, hogy a Gazdasági Ellátó Szervezet tevékenységét a könyvelési és számviteli feladatokon túl az intézmények működtetésével is kibővítik. Ebbe beletartoznának a gondnoksági és karbantartási feladatok, sőt, még a dologi kiadások közbeszerzése is.

A változtatástól az önkormányzat azt várja, hogy az iskolák, ovik, bölcsődék gazdaságosabban tudják majd kihasználni az erőforrásokat.
A GESZ fenntartásába kerülnének az iskoláktól átvett gépjárművek is. A képviselő-testület legutóbbi ülésén határozott ugyanis az oktatási intézmények tulajdonában lévő gépjárművek térítésmentes átvételéről. Összesen hat autó került így az önkormányzathoz.

Az Éltes- és a Haller-iskoláktól, a Kossuth-gimnáziumtól, valamint a nevelési tanácsadótól egy-egy, míg a Hunyadi-iskolától két gépjárművet vett át a város. A határozat szerint ezeket egyelőre a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-nek adták át üzemeltetésre. A későbbi tervek szerint azonban a járműpark felett is a GESZ rendelkezne, az intézmények innen igényelhetnék majd az autókat. Így amellett, hogy gazdaságosabb lenne a működtetésük, olyan iskolák is hozzájuthatnának a járművekhez, melyeknek eddig nem volt autójuk.

Nagy István kiemelte: az átszervezéssel egységes intézkedési norma jelenne meg, az önkormányzat által elhatározott gazdálkodási normák minden intézményben érvényesülnének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezenye: A polgármester utasítására cselekedtünk

A Makadám Útépítő és Helyreállító Kft. munkatársai elszállították tegnap azt a betontörmeléket,… Tovább olvasom