Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Egy irányba, de merre?

Szigetköz - A minisztérium natúrparkot ajánlott, ám a „csináld magad” megoldástól tartva ezért nem lelkesednek a szigetköziek. Inkább – lehetőleg három fenékküszöbös – dunai rehabilitációt és (majd) nemzeti parkot szeretnének. Eközben a tájsebek begyógyítására, megelőzésére továbbra is minimális az itteni apparátus.

„Soha, senki nem mondta, hogy lesz a Szigetközben nemzeti park. Az 1991-es országgyűlési határozatban sem szerepel leírva a Szigetköz szó. Csak a Duna mentéről beszéltek. Azóta itt kettő is létesült, az Ipoly és a Dráva térségében" – nyilatkozta lapunknak még 2003 májusában Haraszthy László, a környezetvédelmi tárca helyettes államtitkára.
Hiába volt ebben az időben fellángolás egy szigetközi nemzeti parkért – a Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány uniós forrásból még a Szigetközi–csallóközi Nemzeti Park megvalósíthatósági tanulmányát is kidolgozta –, a tárca a tájidegen akácok, nemesnyárasok, a víz- és (főleg) pénzhiány miatt nem támogatta ennek megvalósulását.

Natúrparkot ígértek, ám ehhez helyi kezdeményezés kell: erre azóta sem került sor, s úgy tűnik, a lelkesedés is lohadt.

„Úgy gondoljuk, hogy amíg a Duna-rehabilitáció nem valósul meg, nem időszerű ez a kérdés" – mondta dr. Tóásó Gyula, a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite) elnöke. „Nem meditálunk tovább a natúrpark vagy nemzeti park kérdésen: nem szakmai, hanem politikai döntésen múlik a magasabb védettségi forma. Szigetköz megérdemli a nemzeti parki minősítést, hisz ennél kisebb természeti értékkel bíró s mostohább körülményeket felmutató terület kapott már ilyen titulust. Nem akarunk zsákutcába kerülni s feleslegesen bizonygatni érveinket. Nemzeti park kialakítása a célunk, ám belátjuk, hogy a dunai rehabilitációs feladatok megvalósulása – hosszirányú és keresztirányú átjárhatóság biztosítása Csallóközzel – »átszerkesztheti« majd ezt a területet" – érvelt Tóásó Gyula.

Védettség vagy rehabilitáció: Felvételünkön is látszik, hogy Szigetköznek mindkettőre szüksége lenne. Fotó: Kisalföld-archívum
Védettség vagy rehabilitáció: Felvételünkön is látszik, hogy Szigetköznek mindkettőre szüksége lenne. Fotó: Kisalföld-archívum


Szigetköz helyzetét – a folyó elterelésétől függetlenül – több más tényező is súlyosbítja: többek közt az illegális szemétlerakások, a termény- és állatlopások, az orvhalászat és a quadosok.

Ezek elleni védekezéshez az apparátus kicsi: két nemzeti parki munkatárs és néhány mezőőr jut a több mint kilencezer hektáros tájvédelmi körzetre. Egy esetleges nemzeti parkhoz viszont külön apparátust és költségvetést biztosítana az állam.

„Natúrparkkal lehetne indulni, s arról a lépcsőfokról kialakítani a nemzeti parkot" – véli továbbra is Szokoli Sándor, a Szigetközi Önkormányzatok Szövetségének (SZÖSZ) elnöke. „Natúrparknak is csak akkor van értelme, ha a titulus mellé központi segítséget is kapunk: de a nemzeti park esetében sem egy itteni rezervátumot képzeltünk el. Következő közgyűlésünk előtt egyeztetünk a Szitével és más helyi környezetvédelmi szervezetekkel. Nem zárkózunk el a natúrpark kezdeményezése elől, de a lényeg, hogy a térségben közös akarat fogalmazódjon meg, egy irányba induljunk el" – mondta.

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2009. január 27. 09:13
    „No koma ott a képen neki lehet állni guberálni! Nemcsak azon törni a fejeket menyivel kell emelni a szemétszállítási és a csatorna díjakat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viszonylatigazolás is kell a diákbérlethez

Mosonmagyaróvár - A diákigazolvány és a bérlet mellé úgynevezett viszonylatigazolást is ki kell… Tovább olvasom