Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Egy hónap múlva újraindulhat a kenyérgyár Mosonmagyaróváron?

Várhatóan egy hónap múlva ismét elindulhat a termelés a mosoni kenyérgyárban – állítja dr. Dézsi Mihály, a cég vezérigazgatója.
„Leálltak a kemencék a mosoni kenyérgyárban" – adtuk hírül a Kisalföldben még január 27-én. Ezt követően több alkalommal is kerestük a cégvezetést, hogy számoljanak be a jövőbeli tervekről, hogy milyen sorsot szánnak a nagy múltú mosoni üzemnek. Mire számíthatnak a dolgozóik, akik időközben ügyvédhez fordultak? Kedden dr. Dézsi Mihály, a Mosoni Kenyér Zrt. vezérigazgatója kereste meg szerkesztőségünket, aki a cégvezetés múlt pénteki döntéseiről tájékoztatott.

– Múlt pénteken tartotta a Mosoni Kenyér Zrt. taggyűlését, melyen az a határozat született, hogy újraindítjuk a termelést a gyárban. Hétfő reggeli információim szerint egyszerre javítjuk ki azon műszaki hibákat, melyek korábban a leállást eredményezték, és további átalakításokat, korábban is tervezett fejlesztéseket is végeznénk. A többségi tulajdonos, egy budapesti nagyvállalkozó ötvenmillió forintot biztosít erre. Ehhez hasonló összegű bankhitelt is felvennénk – hangsúlyozta a vezérigazgató, aki szerint a fenti összegből fizetnék ki a dolgozók elmaradt bérét is. Dr. Dézsi Mihály cáfolta, hogy háromhavi járandósággal tartoznának. Azt viszont elismerte, hogy a decemberi bérelmaradásuk másfél millió, míg a januári valóban 10 millió forintot tesz ki.

Azon kérdésünkre, hogy mikor állhatnak újra munkába a dolgozók és milyen létszámmal, elmondta: – Várhatóan egy hónap múlva indulhat újból a gyártás. A leálláskor mintegy hetven dolgozót foglalkoztattunk a gépkocsivezetőkkel együtt. Az újraindításnál mintegy ötven munkással számolunk. A gazdaságosság érdekében létszámleépítésre lehet tehát számítani, bár az elképzelhető, hogy csak átmenetileg. Több dolgozó is jelezte, hogy visszajönne, a jó munkásokat, kitűnő szakembereket visszavárjuk. Ehhez kristálytiszta feltételeket kell teremtenünk.

Azon felvetést, miszerint több dolgozójuk nem volt bejelentve, illetve hogy a nyolc órára bejelentetteket 10–12 órában foglalkoztatták, a cégvezető ugyancsak cáfolta, mondván: „A feketefoglalkoztatásra kényesen odafigyeltünk, több munkaügyi ellenőrzésünk is volt." Arról, hogy a munkásokat egy új cég keretein belül tovább foglalkoztatták volna, dr. Dézsi Mihály azt nyilatkozta, valóban szóba került egy olyan jogtechnikai megoldás, hogy új céget hozzanak létre. Ám az mégsem bizonyult járható útnak és a „tisztesség is azt követelte", hogy a meglévő vállalkozást vigyék tovább.

– Dolgozóink mellett vissza kell állítanunk a bizalmat a megrendelőinkkel szemben is. A leállás előtt négyszáz kisboltba és további nagyáruházakba szállítottunk termékeket. Most 20–25 százalékos lemorzsolódásra számítunk. Reményeink szerint a nagyobb üzlethálózatok és a hozzájuk tartozó franchise üzletek megmaradnának. Úgy tudjuk, több helyen is visszavárnak, a lakosság szereti azt a minőséget, amit produkálni tudunk.
A vezérigazgató arra is kitért, hogy milyen folyamat vezetett el a cég jelen helyzetéhez. Mint mondta, ő tavaly január 15-én vette át a kenyérgyárat hétszázmilliós adóssággal. (Megjegyezte, ez ügyben jogi lépéseket is fontolgat.) Ebből több száz milliót a beszállítók felé való tartozás teszi ki, 300 millió pedig banki hitel. A tavalyi CBA-áfabotrány (az üzletlánc 14 millió forinttal tartozott a kenyérgyárnak, ám ezt az összeget azóta kifizették) és az, hogy a cég nem igényelhetett Széchenyi-hitelkártyát tervezett fejlesztéseire, további gátakat szabott a kenyérgyárnak. Most még egy felszámolási eljárás is folyamatban van a cég ellen másodfokon.

Olvasóink írták

 • 14. roboki 2012. március 02. 08:40
  „na mikor is indul újra a gyár? már a budapesti székhelyen sincs senki emberfia!!!! köszönjük a vezetőségnek a közreműködést abban, hogy családok mennek tönkre miattuk!”
 • 13. Ambar 2012. február 23. 10:46
  „Sajnos asok hazugságot azoknak a legrosszabb olvasni akiket közvetlenül érint a létük függ a munkahelytől.Én ezt embertelenségnek tartom.Milyen lehet ilyen helyen a vezetés ahol ennyire semmibe veszik az embereket!Megtehetik mert nincs érdekvédelem mert a szakszervezetek behódoltak a hatalomnak.Az emberek meg annak örülnek hogy nem őket érintik.Hiába az összefogás az egymásért tenni akarás hiánya teljes ,persze ez a fenálló hatalom célja.”
 • 12. laca123 2012. február 22. 19:15
  „Lehetne fogadóirodát nyitni hogy újraindul e a gyár!!!!Haha....Viccország......”
 • 11. sicc 2012. február 22. 16:37
  „Pandúrból lesz a legjobb rabló és nem fordítva ;). Ez a helyzet Magyarországon !”
 • 10. proger 2012. február 22. 08:23
  „Azért az furcsa, hogy itt vasas céget emlegetnek, habár azért az köztudott, hogy a vasat nem éppen megbízott cégek gyűjtik be, hanem más környezetben lopásnak minősítik, és általában akik begyűjtik azok értékesítik is... ÉS milyen igaz, teljesen logikus, a vezetés újraindításról beszélt, de azért fillérekért vasat, nemesfémet hord el??? - hát persze... nem kéne vaknak lenni, de sok hülyeséget mondtak már és a baj az hogy általában sokan el is hiszik az alaptalan dolgokat, sőt még terjesztik is...”
 • 9. Contar 2012. február 22. 05:02
  „roboki!
  Csak ténymegállapítást végeztem, az illetőt nem ismerem! Egyébként nejem 20 évvel ezelőtt dolgozott ott, és nem is volt olyan rossz a mosoni kenyér, bár nem azt ettük minden nap!”
 • 8. Rbar 2012. február 21. 22:03
  „Merész nyilatkozat, ahhoz képest, hogy egy vasas cég lassan két hete bontja a telephelyet és szállítja el a vasat, színesfémeket...”
 • 7. roboki 2012. február 21. 19:03
  „Contar hú de véded”
 • 6. Contar 2012. február 21. 17:59
  „Erre a kérdésre akármit felel, nem jött volna ki belőle jól!”
 • 5. roboki 2012. február 21. 17:39
  „nem gondoltuk, de azért hazudni se kellett volna. inkább kerülte volna ki a témát”
 • 4. Contar 2012. február 21. 16:46
  „Csak nem gondoltátok, hogy itt, nyilvánosan elismeri a feketefoglalkoztatást?”
 • 3. Gomboc 2012. február 21. 13:51
  „Inkább a dolgozókat kellene tájékoztatni, hogy most igazából mi van velük. Alakalmazásban állnak-e vagy fizetés nélküli szabin vannak? Egyáltalán fizetik utánuk a TB-t? Ha már a személyesen nem hajlandók mondani valamit az embereknek, akkor legalább levélben tájékoztassák őket! Papirokat nem kaptak, ennek hiányában nem tudnak másik munkahelyen elhelyezkedni. Ráadásul most van itt az adóbevallás ideje, és még igazolást sem kaptak. Hihetetlen, hogy ilyent megengedhetnek maguknak a (volt) vezetők.”
 • 2. roboki 2012. február 21. 10:24
  „hogy szakadna ezekre a hazug dögökre az ég. kérdem én melyik az a bank, aki 300milliós tartozás mellett, még adna 50 milliós kölcsönt a kenyérgyárnak???? meg erről is tudnánk páran mesélni sztem:,,A feketefoglalkoztatásra kényesen odafigyeltünk"
  szóval jobb lett volna, ha Dézsi úr inkább nem nyilatkozik!”
 • 1. roboki 2012. február 21. 10:11
  „Istenem, hogy mekkora parasztvakítás ez a nyilatkozat. hát mindjárt rosszul leszek! ,,A feketefoglalkoztatásra kényesen odafigyeltünk..." hát erről azért tudnék mesélni én is meg szerintem minden dolgozó. nem lesz ebből már semmi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időseket is sújt a családon belüli erőszak

A nagyszülők, szülők bántalmazása, kifosztása egyre gyakoribb, de a szülők ritkán tesznek… Tovább olvasom