Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Egy fedél alatt rendőrök, tűzoltók, polgárőrök

Jánossomorja - Felkészülünk a schengeni csatlakozásra, úgy, hogy közben megindul az integráció a határőrséggel – összegezte a rendőrség előtt álló feladatokat Gorgosilits Fábián rendőr ezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott vezetője.
Ennek a folyamatnak az első lépései közt szerepel az egykori jánossomorjai határőrlaktanya felújítása, mely a rendőrségnek, a helyi polgárőröknek és az önkéntes tűzoltóknak is otthont adna.

A volt határőrlaktanya átalakításával október elsejétől Jánossomorján megkezdődhetne a schengeni előírásoknak megfelelő ellenőrzés: a helyi rendőrőrs „pókhálószerűen" fedi le a területet, és végzi el határőri és rendőri feladatait. Magyarország schengeni csatlakozásával megszűnnek a határpontok a schengeni térség országaival közös határszakaszokon – körülbelül mintegy ezer kilométeren – fogalmazott a megyei rendőrkapitány.

Ez azonban nem vezet az ellenőrzés teljes felszámolásához, ugyanis ezt felváltja az úgynevezett mélységi ellenőrzés. Mozgó ellenőrzési pontokat létesítenek öt-tíz kilométerre a határtól a forgalom megfigyelésére. Az erre kijelölt szervek bárkit szúrópróbaszerűen kontrollálhatnak.

A határ menti kisvárosban már korábban megfogalmazódott a gondolat, hogy a rendőrségnek külön épületre lenne szüksége: a jelenlegi tizennyolc négyzetméter szűkösnek bizonyult.

A megyei rendőr-főkapitányság a határőrségtől átvett, három éve „parlagon" hagyott objektumot alakítja át az igények szerint. Itt kap otthont a rendőrőrs, mely a jelenlegi négyről tizenöt-húsz alkalmazottra duzzad. Emellett ide terveznek egy szertárat és egy irodát az önkéntes tűzoltóknak, és egy újabb irodát a polgárőröknek. A lakók biztonságáért felelős szervezetek egy fedél alá kerülhetnének, ami a szakemberek szerint hatékonyságukat növelhetné.

– Reméljük, hogy mindezek nyomán erősödni fog a közbiztonság városunkban és körzetében, és a helyi rendőrség, a település két távoli pontján működő tűzoltó-egyesület és a polgárőrség méltó körülmények közt végezheti majd munkáját – erősítette meg Kurunczi Károly, Jánossomorja polgármestere.

– Jó egy hónap alatt kell csodát tenni, hiszen az épület átadását augusztus 24-re tervezzük – hangsúlyozta Gorgosilits Fábián.

Az ezredes elmondta: a 10–12 milliós beruházáshoz négymilliót a helyi önkormányzat biztosít, a fennmaradó részt a megyei rendőrfőkapitányság állja, és az Országos Rendőr-főkapitányság támogatására is számítanak. 

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hínárban úszik a dunaszigeti Kis-Zátony

Dunasziget - Az úgynevezett Kis-Zátony – a zátonyi strand túlsó része – nem állami tulajdonú, ezáltal nem vízügyi kezelésben lévő vízfelület. Elvileg magántulajdonban van: így a vízügynek nem is feladata rendben tartása. Viszont mivel vizet nem szállít ez a holtág (s a langyos tél okán) az utóbbi időben erősen hínarasodni kezdett: az üdülősök számára ez rengeteg hátránnyal jár. Tovább olvasom