Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Egy évvel tovább maradnak az oviban

Győr-Moson-Sopron - A megye nagyobb városaiban néhány éve figyelhető meg az a jelenség, hogy két-három osztályra való iskoláskorú kisgyermek marad az óvodákban. A szakember szerint ez nem is annyira a szülők félelmével vagy kényelmi szempontokkal magyarázható: a mostani iskoláskorúak éretlenebbek, mint korábban.
Győr önkormányzati iskoláiba 984 elsőst írattak be a jövő tanévre, a nem önkormányzati tanintézményekben 245 kisgyerek kezdi el az iskolát. Papp András, a győri önkormányzat oktatási és kulturális osztályának vezetője a Kisalföldnek elmondta: a legutóbbi információk szerint a 92 nagycsoportos vár szakértői vizsgálatra. Sopronban az 570 iskolás korú közül hetvennek még szeptembertől biztosan nem szól majd az iskolacsengő. Mosonmagyaróváron 424 iskoláskorú óvodásból 82 gyerekkel fordultak nevelési tanácsadóhoz szülei, ötvenen ebből még megtoldják egy évvel az óvodáskort.

– Amennyiben a szülő és az óvónő véleménye nem egyezik meg abban, hogy az iskolaköteles kort elért gyerek az óvodában folytassa a következő tanévet vagy kezdje el az első osztályt, az ésszerű döntés meghozatalában a nevelési tanácsadó segíthet – hangsúlyozza Domsichné dr. Mezzei Márta, a Mosonmagyaróvári Nevelési Tanácsadó vezetője. Az iskolaérettségi vizsgálat csoportos és egyéni elemzést is tartalmaz. A szakemberek megfigyelik a gyerek elemi észleléses-mozgásos funkcióinak érettségét, matematikai gondolkodását, szókincsét, kifejezőkészségét, alapvető gondolkodási funkcióinak, emlékezetének, figyelemkoncentrációs készségének állapotát, szociális érettségüket.


A mosonmagyaróvári Hildegárd Óvodában az ötvenegy iskoláskorú nagycsoportosból harmincnyolc válik meg a tanintézménytől. A többiek maradnak a már megszokott (vegyes) csoportban az óvó nénik mellett.
A mosonmagyaróvári Hildegárd Óvodában az ötvenegy iskoláskorú nagycsoportosból harmincnyolc válik meg a tanintézménytől. A többiek maradnak a már megszokott (vegyes) csoportban az óvó nénik mellett.
A szakember szerint az utóbbi években tapasztalható jelenség, miszerint egyre több iskoláskorú gyerek marad egy évvel tovább az óvodában, nem is annyira a szülők félelmével – nevezetesen, hogy a kicsi nem tud majd megfelelni az iskolai követelményeknek – és kényelmével indokolható, hanem azzal, hogy a jelenlegi nagycsoportosok éretlenebbek, mint korábban. Szociálisan, pszichikailag és fizikailag kevésbé vannak felkészülve az óvoda-iskola közti váltásra. A nevelési tanácsadó a megoldást a kétfajta tanintézmény közelítésében látja: az első osztálynak a gyermek tűrőképességéhez, életkori sajátosságaihoz az eddigieknél is jobban kellene alkalmazkodnia.

Egy jó tanács a szülőknek: akkor kell a gyereket iskolába adni, ha elérte az iskolaérettséget, és hibát követ el az, aki féltésből vagy kényelemből mégis az óvoda mellett voksol.

– Találkozunk viszont olyan esetekkel is, hogy a gyerek valóban iskolaéretlen és mégis az iskolapadba tuszkolják. Szeptember végén, október elején már itt kopogtatnak nálunk a szülők, hogy gyerekeik szorongásos panaszokkal vagy agresszivitással küzdenek – mutatott rá az érem másik oldalára a nevelési tanácsadó.

Olvasóink írták

 • 7. Stanislaus 2008. április 24. 16:02
  „Valóban nem a pedagógusokkal, hanem sokkal inkább a kedves szülökkel van a gond! Elfelejtik ugyanis, hogy jó pár évvel (évtizeddel) ezelött ök maguk jóval magasabb követelményeknek is könnyedén megfeleltek, míg ma saját gyermekeik egy akkori kisegítö iskolás agyi szintén mozognak. A mai gyerekek nem tanulnak meg játszani, nem tudnak szabad levegön mit kezdeni magukkal, sem a képzelötehetségük, sem pedig a logikájuk nincs igénybe véve, testileg is korcsok, rendkívül ügyetlenek.
  Egy mai gyerek méregdrága jutalomban részesül a szüleitöl, ha rendbe teszi saját szobáját. Én minden pedagógust csak szívböl sajnálni tudok. Abszolút vakvágányon halad a mai "nevelési" kultúra és ezért csak és kizárólag a szülök felelösek!”
 • 6. Anyuska 2008. április 23. 22:28
  „Csatlakozom Közgazdász véleményéhez!
  Nem a gyermek éretlen ,hanem a kedves szülei!Tragikus ahogy manapság nem nevelik, hanem tartják a gyerekeket.Márkás cuccok, szuper videóbigyók,étel helyett meki vagy csokapi,otthon a káromkodó ,munkautálattól átitatott szülők mellett nem igazán épül a gyermek agyilag.Mese nincs, szó szerint! Arra nincs idő ,meg különbenis féléves koruk óta Minimaxon élnek.Normák nincsenek, hagyományok szintén .Tiszteletet nincs hol,nincs kitől tanulniuk, a fegyelem pedig nem igazán a szülők erénye.Pedig mikor tanítaná az ember a gyerekét ilyesmire, ha nem apró korában?
  De az oviban sem jobb a helyzet.Az egyik gyakorló óvodában a nagycsoportos gyerekek tudásanyaga/ vers, mese, ének,közös játék,alapvető,elvárható illem ,önelllátási képesség,/ egyenlő egy fővárosi bölcsödei nagycsoportos szintjével.Talán az óvónőkre (is)kicsit oda kellene figyelni, hogy ne csak a csoportnaplóba könyveljék napi teendőiket, hanem munkaterv szerint neveljék, oktassák a kicsinyeket!Bizonyára ebben a megyében is van felügyeleti szerve ezeknek az intézményeknek,jó lenne, ha valójában is felügyelnék ,gyakrabban ellenőriznék szakmailag az intézményekben folyó munkát.
  Lassan az ovik is csak nappali melegedőkké válnak,ha így megy tovább!
  Tragikus a helyzet és ezen mielőbb változtatni kell, ha nem akarjuk, hogy utódaink bugyuta,tehetetlen ,önző felnőttekké váljanak.Magam is óvónő voltam Bp.-en, de én igencsak szégyeltem volna magamat, ha az én gyermekeim nem érettek volna meg időben az iskolai munkára.Kedves Óvónénik ideje lenne kicsit belehúzni!”
 • 5. közgazdász 2008. április 23. 15:29
  „Az igaz, hogy a baj nem a gyerekkel van, sokkal inkább a szülőkkel akik mellőzik a nevelést, nem foglalkoznak a gyerekkel, mert az a pedagógus meg az óvónő feladata. A munka mellett megfeledkeznek arról, hogy ha többet törődnének a gyerekkel, akkor nem maradna el a szellemi fejlődésben. Had butuljon csak a magyar is, átvesszük ezt is Amerikától.
  A másik oldalon meg ott vannak a pedagógusok. Tőlük meg mit várjunk, ha látjuk, hogy egy pedagógus- vagy óvónőképző főiskolán csak az ivás, meg drogozás, meg egyebek mennek?
  No comment.”
 • 4. fancsi 2008. április 23. 13:52
  „Az iskolákba óvodás gyerekek érkeznek és nem iskolások. Ezt a kedves pedagógusok elfelejtik. Nincs már beszoktatás, fokozatosság. Az a gond, hogy ha gyerek óvodába marad is plusz egy évre, akkor is ez vár rá. Tényleg nem a gyerekekkel van a baj.”
 • 3. Fannik 2008. április 23. 10:48
  „egyetértek”
 • 2. lora 2008. április 23. 08:11
  „Tricse, ez így igaz szerintem is.”
 • 1. tricse 2008. április 23. 07:52
  „Üdv!

  Nem a gyerekek éretlenek hanem az iskolákkal van a baj! Olyan követelményeket támasztanak a gyerekekkel szemben,nemcsak elsőben hanem végig az általános iskolai tanulmányaik során,amiből csak azt felejtik ki,hogy az alany még csak egy GYERMEK!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turisták és fesztivál a hajóállomásnál

Dunaremete - Ismét zenei fesztivált rendeznek augusztusban a kisközségben, melyre több mint ezer… Tovább olvasom