Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Egy asztalnál a móvári polgármesterjelöltek

Mosonmagyaróvár három polgármesterjelöltjét, Stipkovits Pált (MSZP), dr. Árvay Istvánt (Fidesz-MPP), valamint Szabó Miklóst (MDF) invitálta kerekasztalához a Kisalföld.

A jelöltek többek között az elmúlt időszak munkájáról, a költségvetés hiányáról, a fejlesztési célkitűzésekről ütköztették véleményüket.

Eltérő vélemények az elmúlt ciklusról

– Elérkezett a számvetés, a visszatekintés ideje. Értékeljék az elmúlt időszak munkáját!

Stipkovits Pál (S. P.): – Két cikluson keresztül jutott meghatározó szerephez a szocialista frakció. Az értékelés alapja, hogy mire alapoztuk és mik voltak a célok. 1994-ben fogadtuk el a rendezési tervet és fejlesztési stratégiánkat. Erre építve készült el az önkormányzati ciklusokra épülő program.
A célok döntő része a közös erőfeszítésnek köszönhetően teljesült, javítva az életminőséget. Gyengeségeinkre koncentrálva csökkentettük a városrészek közötti különbséget, javítottuk a közbiztonságot és igyekeztünk megteremteni a gyorsabb gazdasági növekedés feltételeit. 6,5 milliárd forintot fordítottunk fejlesztésre 8 év alatt, ami az összköltségvetéshez képest átlagosan 13,5 százalék.

Szabó Miklós (Sz. M.): – A négyéves gazdasági programról más a véleményünk, mint a szocialistáknak. Ugyanis nem valósult meg az üzleti logisztikai központ, nem épültek ki a munkakultúrára, az oktatásra, intézményekre alapozódó inn vációs vállalkozások és nem szélesedtek a tartós idegenforgalmi fogadókészség feltételei sem. Nem beszélhetünk üzleti logisz tikai központról, bár van egy nem működő ipari parkunk. A cégek a magas helyi adók és a környezet miatt elmennek. A tartós idegenforgalom érdekében elmozdulás volt, de jelentős változás nem. Elmaradt a Lajta-zsilip felújítása, az új óvári piac működésképtelen, s elmaradt a történelmi belvárosok felújítása is. Sőt, nincs sportcsarnokunk és aquapark sem. Van egy fajta természetes fejlődés, de azt a dinamikát, amit a város földrajzi, gazdasági helyzetéből hozhatott volna, nem tudta produkálni. Jelenleg ott tartunk, hogy fejlesztésre csak hitelből jut, s ha ez így folytatódik, nagy gond lesz.

Dr. Árvay István (Á. I.): – Az MDF és Fidesz programja hasonlít egymásra, s egyetértünk velük. Mi az elmúlt tizenkét évet tekintettük át. Ebből látható, hogy nálunk minimalista városvezetés alakult ki, amely továbbra nem követendő. Az út-, csatorna-, járdaépítések kötelező feladatok, amiket az apparátusnak el kell végeznie. A város polgármesterét is ezért választjuk, hogy ezt felügyelje, elősegítse, de neki kellene hozzátenni azt a többletet is, ami hiányzik a városból.
Így a megtartóerőt nem tudta növelni. Ha nálunk a legalacsonyabb az iparűzési adó, akkor miért települtek ki az üzemek és valósultak meg zöldmezős beruházásban vidéken?
A kisvállalkozóknak nem tudunk olyan megtartóerőt felmutatni, ami hozzájárulhat profitszerzésükhöz. Az idegenforgalmat generáló létesítmények sora hiányzik. Elrobogott mellettünk Európa szekere. Nem várhatunk tovább, lépni kell.

S. P.: – A logisztikai központ, minőségi turizmus stratégiai célkitűzések és nem egy ciklusra vonatkoznak. Az iparűzési adó a megyében nálunk a legalacsonyabb. A Mosonszolnokra települt gyárak pedig még az első, Fidesz-ciklusú városból kerestek jobb lehetőséget.

Kórház-rekonstrukció és gyógyturizmus

– Mi lehet a következő időszak három legfontosabb fejlesztési cél kitűzése?

Á. I.: – A legfontosabb a morális vezetési válság felszámolása, ami megakadályoz bennünket a nagyra törő célok megvalósulásában. A fejlesztéseknél a legfontosabb a Kórház-rekonstrukció maximális véghezvitele. Továbbá elengedhetetlen a megtartóerő növelésével kapcsolatos néhány beruházás elindítása, így a sportcsarnok és a kiserdei gyógyüdülőpark létrehozása.

 Sz. M.: – Mi abból indulunk ki, hogy arra kell építenünk, amink van. A kedvező fekvés egy üzleti, logisztikai központ létesítését szorgalmazná, s biztosítani kell a meg lévő ipar számára a terjeszkedés lehetőségét és a meglévők mellé további környezetbarát tevékenység idetelepítését. A termálvízre és élő vizekre alapozva a termált valódi gyógyfürdővé kellene fejleszteni és a máriafürdői tapasztalatok birtokában meg kell vizsgálni az aqua park létesítésének lehetőségeit. A sportcsarnok továbbá idegenforgalmi célokat is szolgálhatna.

S. P.: – A legfontosabb az egész ségügy színvonalának emelése, élén a Kórház teljes rekonstrukciójával, az alapellátás feltételeinek megteremtésével. Második az infrastrukturális fejlesztések befejezése (a csatornázás, utak, a tranzitforgalom csökkentése, az autópálya déli lehajtójának megépítése). A harmadik a minőségi turizmus feltételeinek továbbfejlesztése, ezen belül Máriafürdőhöz a rendelkezésre álló eszközeink biztosítása és gyógyvizünk további hasznosítása, egy szabadidőpark létrehozása.

Költségvetési hiány

– Mennyire súlyos a költségv tési hiány és hogyan látnák ennek orvoslását?

Sz. M.: – A büdzsé hiánya várhatóan 500 millió forint lesz, ami nem tragikus, de kezelést igényel. Eltüntetésére a kiadásokat az intézményrendszer átalakításával lehet ne csökkenteni, a bevételeket pedig a vállalkozásokat élénkítő tevékenységgel lehetne növelni.

S. P.: – Évek óta 200–300 mil lió forintos hiánnyal fogadjuk el a büdzsét. Pillanatnyilag 200 milliós hitelünk van, ami a mai pénzügyi helyzet szerint nullszaldós. Tény: időszakonként folyószám lahitelt vettünk igénybe. Van 200 millió a számlánkon, van adó kintlévőségünk, százmillió körüli egyéb bevétellel is számolhatunk, így nem lesz szükség további hitelfelvételére.
Enyhíti a gondot, hogy a Movinnov Kft. olyan sikeres fejlesztéseket végzett az elmúlt időben, amelyek jelentős tételek lesznek a jövőben. Sőt, az önkormányzatok növekvő állami forrásokat kapnak. Csökkennek a kiadások is, mert néhány év múlva letelnek bizonyos beruházások banki terhei. Racionalizálni kell a működtetést, de nem drasztikus intézkedésekkel.

Á. I.: – Súlyos gond a költségvetési hiány. Sok tényező elfedi ennek valódi mértékét és okát is. Egy város költségvetése nem úgy fordul, mint egy gazdasági társaságnál. Az önkormányzat saját bevételei ciklikusan jelentkeznek: az állami támogatások 12 hónapra leosztva jönnek, a saját bevételek három részletben. Így az a város, amelyik nem rendelkezik tartalékokkal, nem tudja áthidalni ezeket a technikából eredő hiányosságokat. Rossz a progresszió. A város felélte vagyonát. Mi nem látjuk azt a kiutat, amit a polgármester úr felvázolt, és nem alapozhatunk az állam segítségére sem.

Régióközponti szerepre készülni!

– Hol van Mosonmagyaróvár helye a városok között?

S. P.: – Az adóerő-képesség számítása alapján Mosonmagyaróvár az országos átlaghoz képest kedvezőbb helyzetben van. Regionális szerepe felértékelődött, bővültek közigazgatási feladatai. Adottságai az országos átlaghoz viszonyítva kedvezőbbek, gazdaságilag dinamikusan, az átlagnál gyorsabban fejlődik. Elképzeléseimbe beleférne, hogy megyei jogúvá nője ki magát.

Sz. M.: – Az adóerő-képesség és adottságok szempontjából az élen van. De ha azt nézzük, hogy nem rendelkezik sportcsarnokkal, akkor hátul. A megyében van két megyei jogú város, Mosonmagyaróvár messze van még attól, hogy ezt a címet megkapja. Régióközponti szerepet kell betöltenie a jövőben.

Á. I.: – A városnak a környék vezető szerepére kell törekednie. De a mostaninál jobban össze kell fognia a környező településekkel. Nem vállalhat át több terhet a vidéktől. Mosonmagyaróvárt mostanában szívesen helyezik el a für dővárosok rangsorában. Szerintem a fürdőfaluk sorában előkelő helyen állunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonszolnok sportcsarnokot épít

Dr. Jánosi György gyermek-, ifjúsági és sportminiszter közreműködésével tegnap egy… Tovább olvasom