Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Egészségügyi meszeléstől az iskolabővítésig

Mosonmagyaróvári kistérség - Van, ahol az évi szokásos festésre jut csak pénz, máshol pályázati forrásból kisebb-nagyobb felújítást végeznek intézményeiken az önkormányzatok.
Néhány környékbeli településen vettük sorra az intézményfelújításokat.

Pályázati forrásból – és a szükséges önerő biztosításával – újítja fel, illetve bővíti oktatási intézményeit a halászi önkormányzat. Majthényi Tamás polgármester elmondta: csaknem 200 millió forintos tá-
mogatást nyertek a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program pályázatán a helyi általános iskola felújítására, bővítésére. Ennek eredményeként egy épületben helyezik el az alsó és a felső tagozatos osztályokat. A beruházás során mintegy ezer négyzetméteres épületrésszel toldják meg a jelenlegi iskolát. Itt hét új tantermet, tanári szobát, tálalókonyhát, étkezőt, liftet alakítanak ki. Emellett elvégzik
az épület külső hőszigetelését és színezését is. A teljes beruházás mintegy 264 millió forintba kerül. Az építkezés hamarosan elkezdődik és a tervek szerint jövő nyárra készül el az új iskola.

Ugyancsak javarészt pályázati forrásból újítja fel az önkormányzat a falu óvodáját is. Erre 8 millió forint támogatást nyertek, amihez a település további 1,5 millió önrészt biztosít. A most folyó munkálatok során felújítják a vizesblokkokat, kicserélik az épület teljes villamos hálózatát, valamint elvégzik a homlokzat hőszigetelését is.

Felújítják: Az óvodát és a település iskoláját is pályázati pénzből teszi rendbe a halászi önkormányzat. Fotó: Kisalföld-archívum
Felújítják: Az óvodát és a település iskoláját is pályázati pénzből teszi rendbe a halászi önkormányzat. Fotó: Kisalföld-archívum

A mosonszolnoki önkormányzat saját költségvetéséből mintegy 7 millió forintot költ intézményei felújítására – tudtuk meg Török Sándor polgármestertől. A helyi általános iskolában a szokásos évi festések mellett egy helyiség parkettázását végzik el. Az óvodában a festés mellett az udvari játékokat bővítik. Az idei intézményfelújítás legnagyobb eleme a kultúrház most induló külső hőszigetelése és színezése.

Máriakálnokon idén az önkormányzat 1 millió forintot tud költeni az intézmény rendbetételére. Széles Sándor polgármester elmondta: az iskola és óvoda évi karbantartása, festése folyik. Az idei felújításnál többletmunkát jelent, hogy ősztől az alsósok az eddigi felső tagozatos iskola épületében kezdik az új tanévet.

Benyújtott pályázatuk elbírálására várnak jelenleg Hegyeshalomban az intézmények felújításához. Az önkormányzat csaknem 20 milliós támogatásból szeretné felújítani a helyi óvodát. Szőke László polgármester elmondta: amennyiben nyernek a pályázaton, a harminc éve épült óvoda összes nyílászárójának cseréjét, illetve az épület külső hőszigetelését végzik el.

Ugyancsak javarészt pályázati forrásból újítja fel a halászi önkormányzat a falu óvodáját is.
A kimlei önkormányzat idén csaknem 25 milliót fordít a felújításokra – tudtuk meg Balsay Zsuzsanna polgármestertől. Ebből az összegből egyebek mellett húsz férőhelyes parkolót alakítottak ki a védőnői szolgálat és az orvosi rendelő előtt, ami egyben az iskola parkolási gondjait is enyhíti majd. Elkészült már a temető új kerítése, emellett folyik az óvoda akadálymentesítése és kerítésének rendbetétele is, valamint elvégzik a szokásos évi festéseket az oktatási intézményekben. Az önkormányzat 19 millió forintos támogatást nyert az úgynevezett ügyfélbarát hivatal kialakítására. A helyi általános iskola pedig elsősorban eszközbeszerzésre nyert 9,5 milliós pályázati pénzt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mintává válhatna a partnerkapcsolat

Mosonmagyaróvár–Tiszalök - Közel negyven mosonmagyaróvári látogat el a napokban a… Tovább olvasom