Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Egészséghotel lehet az újrónafői kastélyban

A régi fényét szeretnék visszaadni a tervek alapján az újrónafői kastélynak. Az egymilliárd forintos projekt keretében felújítanák az épületet és egy egészséghotelt alakítanának ki.

A korábban a Karolina Kórház tüdőgondozójának otthont adó újrónafői kastély évek óta üresen áll. Tulajdonosa a Hanság LDC Kft., mely az Amerikában élő kutatóorvos, dr. Szathmáry Zsuzsanna által megálmodott egészséghotelt valósítana meg az épületben.

A munkálatok jelenlegi állásáról dr. Vityi Katalin ügyvezető igazgatót kérdeztük:

– Azt szeretnénk, ha a kastély visszanyerhetné régi fényét. Egyelőre csak a felújítására gondolunk, bővítésére nem. Egy egészséghotel kialakításán dolgozunk, az épület felújításának terve várhatóan nyárra készül el – magyarázza a beruházó magyarországi kapcsolattartója. Dolgoznak továbbá a hotel üzleti tervén is, hosszú távra szeretnék megalapozni annak további sorsát.

A tulajdonos dr. Vity Katalin ügyvezető szerint egy egészséghotelt álmodott meg az újrónafői kastélyban.
A tulajdonos dr. Vity Katalin ügyvezető szerint egy egészséghotelt álmodott meg az újrónafői kastélyban.

Szakemberek – restaurátorok, építészek – bevonásával alapos vizsgálatot végeznek az épületen. A világháború előtti állapotot állítanák vissza. Ehhez ugyan felvételeket nem találtak, de a levéltári kutatások során előkerült az épület egy 1920-ból származó tervrajza. A tüdőgondozó létrehozása során jelentősen átalakították az épületet, a belső főlépcsőn is változtattak valószínűleg már korábban. A közel egymilliárd forintos beruházás során megújuló kastély stílusában, külsejében is hasonlítana elődjéhez. Az egykori Trianon Terem újbóli létrehozásában restaurátor segítségét kérték.

– A kastély hő- és nedvességszigetelésének megoldása mellett az egyéb épülettechnikai átalakításokat környezetvédő módon képzeljük el.

A tüdőgondozó létrehozása során jelentősen átalakították az épületet, a belső főlépcsőn is változtattak valószínűleg már korábban.
A tüdőgondozó létrehozása során jelentősen átalakították az épületet, a belső főlépcsőn is változtattak valószínűleg már korábban.

Szeretnénk teljesen elhagyni a gázfűtést. Helyette a nap- és a termoenergiát hasznosítanánk. Az udvaron található kutat is felújítanánk és üzembe helyeznénk. A csatornázás korszerűsítése folyamatban van, a födém- és tetőszerkezet a vizsgálatok szerint ugyancsak jelentős felújításra szorul. Az épületet újra fel kell méretnünk, hogy az átalakításokat követően műszakilag és statikailag is megfeleljen az előírásoknak. A parkot régi pompájában rendbe hoznánk, és gyógynövénykertet és zöldségeskertet is alakítanánk ki – sorolja a következő lépéseket az ügyvezető.

Dr. Vityi Katalin elmondta: a hotelben elsősorban krónikus betegeket gyógyítanának. A várhatóan nyár végére elkészülő tervezői koncepcióból majd az is kiderül, hogy hány személyt tudnának ellátni itt. Amennyiben a kastély újból megnyitja kapuit – ehhez pályázati lehetőségekben is reménykednek –, várhatóan helyi munkaerőre is igényt tartanak.

Olvasóink írták

  • 3. 41 2010. január 20. 19:32
    „janikának üzenem:a tüdőbetegeket a Móvári kórházban helyezték el, modern felújított épületben.Persze azóta már azt is megszüntették mint tüdőosztály,de a betegeket más osztályokon maximálisan ellátják.A cikkhez annyit irnék:jól jön a falunak a munkahely.”
  • 2. juhi 2010. január 19. 11:26
    „Az épületben nem tüdőgondozó, hanem a Karolina Kórház tüdőgyógyászati osztálya működött, mely jelenleg a kórház területén található a betegekkel együtt! Úgy látszik, sikerült a Kisalföldnek találni egy újabb, a tényeket nem körüljáró újságírót.”
  • 1. janika 2010. január 18. 18:27
    „Vajon, hova lettek belőle a tüdübajosak? Őket is az utcára rakták mint B.pesten a elmebetegeket az épült több hasznot hozó hasznosítása miatt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dél-Afrika közelebbről

A Dél-afrikai Köztársaság magyarországi nagykövetsége és Mosonmagyaróvár együttműködésének… Tovább olvasom