Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Egészségfejlesztési terv diákoknak

Egy mosonmagyaróvári középiskolai osztályban a tanulók 74 százaléka rendszeresen fogyaszt alkoholt, 64 százalékuk napi tíz szálnál több cigarettát szív el, egytizedük többször is használt már marihuánát.

A DrogPont Szenvedélybetegeket Segítő Szolgálat vezetője április elsejétől Stencinger Noémi, Reményi Csaba helyett. A korábbi és jelenlegi szolgálatvezető mellett Takaró Lajosné narkológus és február közepétől Zöld Ágnes szociálpedagógus erősíti a Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ keretein belül a családsegítő központ speciális szolgáltatását. A szenvedélybetegekkel való munka, a prevenció ugyanis az évek folyamán egyre több feladatot ad a szakembereknek.

Egyre több iskola ismerte fel munkájuk fontosságát, és kérték őket ˝tűzoltásra˝.

– 7–12. osztályos tanulók számára elkészült egy prevenciós program, melyre pályázhatnak az iskolák. A 7–8. osztályosoknak évente öt alkalommal egy-egy órát, a 9–12. évfolyamon évente négy alkalommal két-két órát tartanánk. Az egészségfejlesztési terv keretében többek között az érzelmekkel való helyes bánásmódról, konfliktuskezelésről, életútmodellről beszélnénk, de filmeket is megvitatnánk. Szó esne a drogokról, drogjogról, a segítőhelyekről. A diákok mellett a szülőket és pedagógusokat is megcélozzuk – magyarázza Stencinger Noémi.

A DrogPont munkatársai: Takaró Lajosné, Stencinger Noémi, Zöld Ágnes és Reményi Csaba.
A DrogPont munkatársai: Takaró Lajosné, Stencinger Noémi, Zöld Ágnes és Reményi Csaba.

A Lajta-parti városban és környékén legutóbb 2007-ben készült átfogó felmérés a droghelyzetről. Ennek megismétlése időszerű lenne. Egy nem reprezentatív felmérés – mely egy helyi középiskolai osztályban készült – megdöbbentő adatokat tartalmaz. Az adott osztályban a középiskolások 74 százaléka rendszeresen, azaz hetente egy-két alkalommal fogyaszt alkoholt. Napi 10 szálnál több cigarettát szív el 64 százalékuk. Marihuánát egytizedük már többször is fogyasztott, 17 százalékuk szipuzott több alkalommal, míg más drogokkal 3,6 százalékuk élt.

– Két-három éve még az volt a jellemző, hogy egyre fiatalabbak próbálják ki a különféle drogokat. Mára az a tendencia, hogy a kezeltek körében egyre több a 25 év fölötti, a frissdiplomás vagy álláskereső fiatal – veszi át a szót Takaró Lajosné, aki szerint meghosszabbodott a szülőkre utaltság időszaka. A fiatalokat a bizonytalanság és kilátástalanság jellemzi, így könnyebben ˝megtalálják˝ őket a drogok.


Köztes átmenetek

A Köztes átmenetek címet viselő interaktív kiállítás egy drogprevenciós program, mely 2001 óta járja Magyarországot. Ezen 15 fős csoportokban vezetik végig az érdeklődőket egy tárlaton, a drogfogyasztás útvesztőjének különböző állomásain. Május 13-án a Flesch-központ parkolójába érkezik a kiállítás, s június 4-ig látogatható. Jelentkezni lehet a Flesch-központban Bakó Tündénél, tel.: 06-96/579-707, 06-30/419-4820.


Tavaly a DrogPontban a 126 kezelt fele 20–24 év közötti fiatal volt, 33-an a 25–29 éves korosztályból kerültek ki. Figyelemfelkeltő szám, hogy egy 12 évest is elláttak a szakemberek. A kezeltek többsége (112) férfi, 14 nő. Kimagaslóan nagy – mintegy fele – a szakmunkásképzőt végzettek száma. A 126-ból 106-an alkalmi, 9-en rendszeres fogyasztók voltak, 7 függő és 11 intravénás is volt köztük. Többségük kábítószert használt, 22-en politoxikománok, 11-et játékszenvedéllyel kezeltek. A szerhasználatban a marihuána vezeti a listát (97-en fogyasztották ezt), a kokain 9, az amfetamin (speed, ecstasy) 18, a heroin 10 ellátottat érintett. Az ellátottak közül 19 volt álláskereső, 13 tanuló. A város és vidék közel fele-fele arányban osztozott.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pisztollyal fogadta a rendőröket, a drogot megpróbálta eltüntetni

A WC-ben próbálta meg lehúzni a nála lévő kábítószert, majd pisztollyal a kezében fogadta a… Tovább olvasom