Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Egész évben ünnepel a hatszázötven éves falu

Máriakálnok - Lovaséletére méltán lehet büszke az idén hatszázötven éves Máriakálnok, mely az utóbbi években igazi díjlovagló centrummá nőtte ki magát. A település fennállásának közel hét évszázadát idén különféle kulturális és sportrendezvények keretében ünneplik meg.
Szombaton falunapra gyűlik össze Máriakálnok apraja-nagyja. De ez csak a hatszázötven éves jubileumi ünnepségsorozat egyik állomása, hiszen februártól decemberig a szervezők különféle programokkal lepik meg az érdeklődőket.

A szombati Máriakálnok feltehetően már Nagy Károly idején lakott terület volt: ekkor érkezhettek az első bajor telepesek. A betelepedési hullám II. József koráig tartott. A település első írásos emléke 1264-ből származik, először egy 1357-es okiratban említik a Kalnuk névformával. A nyelvészek szerint a szláv „kálista" szóból származik, melynek jelentése: sáros hely. A tizennegyedik század óta élő Mária-kultuszról a múlt század elején kapta a Máriakálnok (Maria-Gahling) nevet.

A kezdetekben többségében német ajkú lakosok élnek itt, akiknek fő foglalkozása a földművelés, állattenyésztés, sokan méhészkedéssel tartották fenn magukat. 1713-ban 550, 1851-ben 653, míg ma 1617 a falu lakóinak száma.

1946-ban a lakosság jelentősen kicserélődik. Az itt élők kilencven százalékának kell összecsomagolnia egyik napról a másikra. Kilencszáz máriakálnokit telepítettek Németország déli tartományaiba. A kitelepítésről bővebben olvashatunk Frauhammer József Alajosné októberben megjelenő falumonográfiájában. Ugyancsak itt találjuk meg a beköltözők névsorát is: többnyire a szigetközi településekről érkeznek az új lakók, néhány család Budapestről, Erdélyből vagy Felvidékről telepedett itt le.

– Óriási fellendülés várható a településen – ígéri Széles Sándor polgármester. A Leader-program keretében – önrésszel kiegészítve – közel kilencmillió forintból régi pompáját nyeri vissza a Kápolna tér és egy falumúzeumot is kialakítanak.

Máriakálnok a múlt század közepéig almatermesztéséről volt híres, szekérszám hordták innen a gyümölcsöt az óvári piacra.

Az önkormányzat tervei közt szerepel a jellegzetes szigetközi növények újrahonosítása. Egy almáskertet alakítanának ki, benne a jellegzetes pogácsaalmával, melyet a divatos almafajták igencsak kiszorítottak mára a kertekből. A falu címerében szereplő hársfa telepítésére is gondolnak.

– A falumúzeumot a katolikus egyházzal egy régi épületében alakítjuk ki. A kezdeményezés a nyugdíjas-egyesülettől származik, de felkarolták a polgárőrök és a Kálnoki Öregfiúk Egyesülete is – tudjuk meg Gáspár Emma alpolgármestertől. A felújított épület egyik termében a német nemzetiségi emléktárgyak, a másikban a magyar múlt kapna helyet, míg a harmadik a jelenről szólna: itt az iskolások-óvodások mutatkoznának be alkotásaikkal.

A polgármester büszkén említi a fejlődő lovaséletet: a díjlovagló centrum nemzetközivé nőtte ki magát, és a lótenyésztésben is szép eredményeket érnek el a helyi vállalkozók.

Az utak állapota azonban itt is fejtörést okoz: az országút gidres-gödrös, kerékpárút után kiált. Amúgy sokan pattannak biciklire, az alig több mint két kilométeres utat Mosonmagyaróvárig így könnyen megtehetik. Bár korántsem veszélytelen a bejárás az út minősége és az óriási teherautó-forgalom miatt.

A falu fennállásának 650 éves évfordulója alkalmából partnertalálkozókat, közös sportvetélkedőket, honismereti versenyt szerveztek a korábbiakban, szombaton falunapra invitálják az érdeklődőket. A bezenyei Irházy László fafaragó (akit az 1956-os forradalom után politikai okokból börtönbe is zártak) a legkisebbeknek mutatja be a fafaragás örömeit, majd szeptember folyamán egyéni kiállítással is jelentkezik itt. A kulturális bizottság továbbá fotópályázatot is hirdet a helyieknek. A fényképezés szerelmesei a falu tájait, épületeit, a közösségi élet pillanatait örökíthetik meg az utókor számára.

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs már közvetlen buszjárat a fővárosba

Mosonmagyaróvár - Szerdától már csak átszállással juthatnak el a fővárosba azok a mosonmagyaróvári… Tovább olvasom