Kisalföld logö

2016. 10. 20. csütörtök - Vendel 6°C | 9°C

Eddig nem kellett parancsra kaszáltatni

Magánterületeken egyre kevesebb, az állami parcellákon viszont annál több a parlagfű. A felszólítások eddig hatásosnak bizonyultak: kényszerkaszálásra vagy bírságolásra nem volt szükség a városban.

Bár a gyakori esős időjárás némileg kedvez az allergiában szenvedőknek, mégis ismét elérkezett az egyik legtöbb egészségügyi, városképi, környezetvédelmi problémát okozó időszak, a parlagfűszezon. Ezzel együtt megkezdődött a „küzdelem" is a hivatalban, hogy minél kevesebb parlagfüves parcella legyen a városban. A szabályozás szerint ugyanis a tulajdonosok, bérlők kötelessége ingatlanuk és az azzal szomszédos közterület rendben tartása.

Németh Andrea, a városháza illetékese elmondta: a gyomok felszaporodása a mezőgazdasági művelés alatt álló területeken, külterületi utak mentén, közműépítéssel megbolygatott, műveletlen, kezeletlen területeken, illetve a beépítetlen ingatlanokon a leggyakoribb. Sok esetben az új társasházak előtti közterületek gondozatlanok, az új lakók nem érzik magukénak ezt a feladatot. Különösen igaz ez, ha külföldi a tulajdonos.

A városüzemeltetőnek sok feladatot ad a parlagfű-mentesítés, a társaság munkatársai igyekeznek minden helyre időben odaérni.
A városüzemeltetőnek sok feladatot ad a parlagfű-mentesítés, a társaság munkatársai igyekeznek minden helyre időben odaérni.


A szakember hozzátette: a város belterületein évről évre kevesebb az ilyen jellegű probléma. Inkább a beépítetlen telkeken megjelenő gyom és parlagfű okoz gondot, így elsősorban a Sun-, illetve a Duna-lakóparkok területein. Ezért az önkormányzat fokozottan felhívja itt a tulajdonosok figyelmét a gyommentesítésre. Idén ez idáig huszonhárom felszólítást küldött ki a hivatal. Ez az esetek szinte mindegyikében elegendőnek is bizonyult, az érintettek ennek hatására lekaszáltatták a parcellájukat. Kényszerkaszálást ez idáig nem kellett elrendelni, sőt, tavaly sem volt példa erre a városban. Mint ahogy növényvédelmi bírság kiszabására sem idén, pedig a törvény lehetőséget ad arra, hogy a fertőzött terület méretétől függően 15 ezer és 5 millió forint közötti összegre büntessék a tulajdonost. A felszólítások eddig minden esetben eredményre vezettek.
Míg a magáningatlanokon egyre kevesebb a probléma, addig az állami területekről korántsem mondható ez el. A vasúttársaság, a közútkezelő és a vízügy fenntartásában lévő parcellákon gyakori a derékig érő gaz. A hivatal ezt minden esetben jelzi az érintetteknek. Hasonlóan rossz a helyzet a külterületeken. Ezek ellenőrzése azonban a kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának a feladata.

Az önkormányzati területeken kedvezőbb a helyzet. A közterületek, parkok, önkormányzati ingatlanok kezelése, parlagfű-mentesítése a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. feladata. Kosár Tibor ügyvezető lapunknak elmondta: próbálnak minden helyre időben eljutni, ám kapacitásuk véges. Rangsorolják a város különböző pontjait és ennek az ütemtervnek megfelelően végzik a kaszálásokat.

Amennyiben gondozatlan, parlagfüves területet észlelnek, bejelentéseiket az alábbi telefonszámokon tehetik meg: közterület, önkormányzati ingatlan: Városüzemeltető és Fenntartó Kft.: 577-490. Belterületi magáningatlanok, köz- és önkormányzati területek: polgármesteri hivatal városfejlesztési osztálya: 577-822. Külterületi ingatlanok, szántók: Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága: 529-330.


Olvasóink írták

 • 5. Alex64 2011. augusztus 10. 20:57
  „A Lajta partot is megnézhetnék. Nem látszik a víz töltésről mert már akkora a gaz. Egyébként a Tb,-által nem támogatott magas összegért kapható allergia gyógyszerek összegét csökkenteni lehetne a bírság összegével és nem várni kéregetni, hogy kaszáld már na légyélszíves. Hanem vágni kel?l Nem vágod! Tartozzál bárhova közmunkás megy levágja fizeted annak bérét meg 1-2 millát az allergiások támogatására. A csekken feltüntetett határidőig. Mert különben ülsz. Ja és nem adható büntetést hanem tényt ott meg dolgozol mész vágni még ha fő atya .... vagy is”
 • 4. miracle 2011. augusztus 09. 13:34
  „Azzal az aknakeresővel nem sokra mennek. Kaszálással nem lehet kiírtani.”
 • 3. pancser 2011. augusztus 09. 11:28
  „Nem csupán a parlagfűre kell kihegyezni a kaszálást, hanem minden gyomra.”
 • 2. Senki* 2011. augusztus 09. 09:58
  „Ipartelep: házak körül gondozott területek, árokpartokon és a Városgazdálkodáshoz tartozókon nemsokára kivirágzik a parlagfű.
  Szerény véleményem szerint most lehetne igazán jól kihasználni a közmunkásokat! Tényleg annyira kevesen vannak, hogy nem lehet időben lekaszáltatni a problémás területeket?
  Sose értettem : miért kap felmentést bárki, olyan címszó alatt, hogy nincs kapacitás? Egyéneknek mindig kell, hogy legyen?”
 • 1. Madarász 2011. augusztus 09. 09:49
  „Rangsorolnak: belváros, belváros, belváros, többi városrész...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hősi halált halt tűzoltókra emlékeztek Mosonmagyaróváron

Hétfőn este 6 órakor 30 másodpercig kéklámpával és szirénával tisztelgett a felsorakozott állomány… Tovább olvasom