Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Eddig mindössze két kátyúbaleset történt

Kevesebb a kátyú, így lényegesen ritkábban hajtanak az autósok úthibába az idei enyhe tél miatt. Idén eddig mindössze két ilyen balesetet jelentettek a rendőrségnek. A gumiszerelő műhelyekben is kevesebb gödrök okozta defektet javítottak.
Kevésbé tett kár az utakban a mostani szokatlanul enyhe tél, mint az előző években. Ritkábban kell az autósoknak a fagy okozta gödröket kerülgetniük. A korábbi évekhez képest alig harmada csupán a fagy okozta úthiba az utakon.

Persze, így sem árt az odafigyelés, hiszen ha belefutunk a gödörbe, a sérült aszfalt ilyenkor azonnal kivágja az abroncsot és legtöbbször még a keréktárcsát is tönkreteszi. Nem ritka, hogy a gödröt az első és a hátsó kerék is bánja egyszerre. Tény azonban, hogy az idei télen lényegesen kevesebb ilyen baleset történt Mosonmagyaróvár és környéke útjain. Pedig január és február számít igazán „kátyúszezonnak".

Idén eddig egy kátyú okozta defektet sem kellett javítani Vincze Ferenc műhelyében, ugyanakkor sokan már a nyári gumiabroncsokat szereltetik fel.
Idén eddig egy kátyú okozta defektet sem kellett javítani Vincze Ferenc műhelyében, ugyanakkor sokan már a nyári gumiabroncsokat szereltetik fel.

„Minden évben ilyenkor ugrik meg az úthibák okozta balesetek száma. Máskor egyáltalán nem jellemzőek az ilyen esetek" – mondja Zwickl Krisztián főtörzsőrmester, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság baleset-megelőzési referense. Idén azonban egyelőre lényegesen elmarad a kátyú okozta balesetek száma a korábbi évekétől. Míg például tavaly február végéig mintegy tíz kátyúba hajtáshoz hívták a baleseti helyszínelőket, addig idén ez idáig mindössze két ilyen eset volt, ráadásul szinte egy időben. Az egyik Jánossomorján, ahol a kátyúba hajtott autó két kereke is bánta a találkozást, a másik pedig Máriakálnokon. Ezek a balesetek egyébként szinte elkerülhetetlenek, mivel még a legnagyobb óvatosság mellett sem lehet időben észlelni a lyukakat.

Lényegesen kevesebb gödröt vájt a fagy az utakba az idei enyhe télen.
Lényegesen kevesebb gödröt vájt a fagy az utakba az idei enyhe télen.

Kevesebb a kátyú, így kevesebb a munka is a gumijavító műhelyekben. Az enyhe tél érezteti hatását Vincze Ferenc mosonmagyaróvári műhelyének forgalmán is. A gumijavító mint mondja: ebben az időszakban minden évben szinte naponta érkezik egy-egy kátyúba hajtott defektes autó. Idén azonban elmaradt a „dömping", eddig egy ilyennel sem találkozott a szakember. Az enyhe tél hozott viszont más munkát. Korábban nem volt jellemző, hogy február végén már nyári gumira váltanak az autósok, most viszont az elmúlt napokban egyre többen keresik fel emiatt a műhelyt.

Kevesebb a kátyúznivalója a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-nek is az idei télen. Kosár Tibor ügyvezetőtől megtudtuk: a korábbi évekhez képest alig harmada csupán a fagy okozta úthiba a kezelésükbe tartozó utakon. Elmondta: az enyhe időjárás, a kevesebb sózás lényegesen kisebb mértékben károsította a burkolatot. Hamarosan pedig melegaszfaltos technológiával is megkezdik a tavaszi kátyúzást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizennégymillió forintot nyertek pályázaton

Fél évszázad után felújítják a mosonszentmiklósi művelődési házat házat, a korszerűsítést követően ismét visszahoznák ide rendezvényeiket. Tovább olvasom