Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

''Ebrendelet'' és a gyepmesterek

Aki kettőnél több kutyát tart, az nem fogadhat be több négylábút háztartásába Lébény új rendelete szerint.
Több községi hivatalban is úgy látják, valamit tenniük kell a gazdátlan, kóbor – esetleg az emberekre is veszélyes – kutyák ellen. Van, ahol az elszaporodásukat szabályoznák, másutt gyepmesterrel fogatják be az utcán kószáló ebeket.

Az elszaporodás és a biztonság érdekében

A lébényi önkormányzat képviselő-testülete a (kóbor) kutyák elszaporodásának megelőzése és az emberek biztonságának érdekében az állattartásról szóló helyi rendeletét februártól új rendelkezésekkel egészítette ki. Aki kettőnél több kutyát tart, annak február 1-jétől több lehetőség közül kell választania: egyrészt alkalom nyílik március 1-jéig nyilatkozni, hogy amíg az általa tartott kutyák száma természetes pusztulás okán kettőre nem csökken, addig nem fogad háztartásába újabb kutyát.

Lehetősége van továbbá a kutyák elajándékozására, állatmenhelyre beadására, rendszeres fogamzásgátlásukra, mely nem jár visszafordíthatatlan következményekkel. Saját meglátása szerint az állattartó az ivartalanítás, illetve az elaltatás mellett is dönthet. Fontos, hogy a gazdának – bármelyiket választja – döntését a helyi polgármesteri hivatalnál igazolnia kell. A tenyésztési és munkavégzési céllal tartott állatokra külön szabályok vonatkoznak – áll a rendeletben.

Helyi rendelettel szabályozták

Csaplár Zoltán polgármester elmondta: törvényileg szerették volna szabályozni a helyi állattartást.
– Lébényben is vannak kóbor ebek, ezeket szükség esetén befogattuk: évente egy-két alkalommal. A település gazdasági szerkezetének átalakulása során a községben jó néhányan foglalkoznak már állattartással, kutyatenyésztéssel, így szerettük volna helyileg szabályozni az ebek tartását.

Szakember havonta egyszer

Kimlére tavaly szeptembertől havonta egyszer érkezik a győri állatkertből a gyepmester, s befogja a kóbor kutyákat. Az önkormányzat szükségesnek látta „szakember" alkalmazását, ugyanis korábban egy elhanyagolt telket három kutya „foglalt el", s onnan embereket támadtak meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakértői vétó a folyók összekapcsolására

A Duna és a Mosoni–Duna összekötése Rajkánál vihart kavart: két ellentétes szakértői vélemény után a vízügyi hatóság nem adott ki elvi vízjogi engedélyt. A Szigetközi Vízpótló Rendszer Üzemelési Bizottsága pedig támogatta a tervet, amely a már elvi engedéllyel rendelkező Mosoni–Duna rehabilitációjához és a közös nemzeti park kialakításához is illeszkedne. Tovább olvasom