Kisalföld logö

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Duplájára duzzadt a várólista

Közel kétszer annyian várnak felvételre a mosonmagyaróvári idősek otthonába tavaly nyártól mostanáig, mint az előző év azonos időszakában.

A Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény (KESZI) keretén belül három bentlakásos intézmény fogadja a mosonmagyaróvári és környékbeli időseket. Az átmeneti ellátást nyújtó Idősek Gondozóháza mellett két idősek otthonába tudják befogadni a szépkorúakat.


Amint az a térségi társulás legutóbbi ülésén kiderült a KESZI beszámolójából, mindhárom intézmény teljes kihasználtsággal működik, azok a felmerülő lakossági igényeket nem tudják lefedni és mindenki számára megnyugtató időkereteken belül kielégíteni. Azon települések lakosai, ahol nem társultak az idősek bentlakásos ellátási formáihoz, csak a szolgáltatási önköltség megfizetése mellett kerülhetnek az intézménybe.
Az Idősek Gondozóháza mint átmeneti elhelyezést biztosító intézmény nem tölti be szerepét, átmeneti jellegét. Ugyanis az elmúlt egy évben 18 ellátottból csupán 3 került családjába, illetve otthonába vissza, 14-en idősek otthonába, egy pedig kórházba. Az idősek otthonaiba jelenleg 111-en (az elmúlt év hasonló időszakában ez a szám 59 volt), míg az Idősek Gondozóházába 92-en (az elmúlt év hasonló időszakában 54 fő volt) várakoznak felvételre. Azaz a várólista közel megduplázódott. Ez a magas szám szoros összefüggésbe hozható azzal, hogy idéntől a Karolina Kórház olyan, az ápolási és krónikus osztályra vonatkoztatott belső szabályzatot hozott, mely által 60 idős ellátottnak kellett elhagynia a kórház két osztályát két hónapon belül. Ezért megemelkedett a kérelmezők és a házi gondozásra igényt tartók száma. Az egész térséget érintő probléma megoldása érdekében párbeszéd indult az egészségügyi és szociális intézmény között, melytől hosszú távon az ellátásra szorulók többirányú segítését és közös érdekvédelmét remélik.

Együtt nosztalgiáztak hozzátartozóikkal az idősek otthona lakói a családi napon.
Együtt nosztalgiáztak hozzátartozóikkal az idősek otthona lakói a családi napon.

– Jelenleg a három bentlakásos intézményben 116 időst fogadunk. Tapasztalatunk, hogy egyre magasabb életkor mellett egyre rosszabb állapotban kerülnek be hozzánk. Elsősorban fekvő betegként, akik 24 órás felügyeletre szorulnak, sok testi és szellemi problémával – hangsúlyozta Zalánné Giczi Erna szakmai vezető.

A szakember, mint elmondta, célja, hogy a szépkorúak mindennapjait élményekkel is megtöltsék. Ezért számos programmal színesítik életüket: a hagyományos ünnepeken túl például kisvonatozásra indultak Mosonmagyaróváron. Sokan évek óta alig jártak az intézmény falain túl. Jól szórakoztak a Mosoni-Duna-parti szalonnasütésen is. Ezzel a város lakóinak is fel szeretnék hívni a figyelmét arra, hogy köztünk élnek idős, mozgáskorlátozott embertársaink. A napokban pedig családi napra várták a hozzátartozókat.

– Fontos a bentlakóink számára a hozzátartozóikkal a közös élmény, hogy legalább egy napon ők is vendégül láthassák családtagjaikat. Ugyanakkor ezzel az intézményünk is köszönetet szeretne mondani a tőlük kapott önzetlen segítségért – tette hozzá Zalánné Giczi Erna. Magunk is megtapasztaltuk, hogy a bent lakó idősek milyen örömmel fogadták szeretteik mellett a közös nótázást is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Embercsempésszel és útitárskeresővel

Egy osztrák rendszámú Fiat Punto személyautót állítottak meg a mosonmagyaróvári határrendészek a… Tovább olvasom