Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Dunasziget: A rendezési terv hiánya károkat okoz

Már elkezdődött útjavítások, rendezési terv, egyeztetés a turisztikai vállalkozókkal – csak néhány feladat azok közül, amelyek szervezését Cseh Benjamin, Dunasziget másfél hónapja megválasztott polgármestere elkezdte.
Bevallása szerint mélyen beleásta magát a munkába, most meg már rendszerezni próbálja a feladatokat Cseh Benjamin, Dunasziget polgármestere.

– Bele kell tanulnom a polgármesteri szakmába, bár vállalkozói múltam ebben sokat segít, akárcsak a képviselő-testület, melynek tagjaival hetente egyeztetek – kezdi beszélgetésünket a dunaszigetiek két hónapja megválasztott vezetője.

A polgármester az idei költségvetés tükrében nem lát arra esélyt, hogy a normatíván felül, a dunaszigeti tagiskola fenntartási költségein túl további összegekkel segítse az intézmény működését.

– Az idei költségvetésünk, mely már megválasztásomkor készen állt, húszmillió forint körüli hiánnyal számol. A rezsiben több millió forint kifizetetlen – magyarázza Cseh Benjamin, aki szerint az úthibák elhárítása a legégetőbb feladata. Tavaly kétmillió forintot költött az önkormányzat útjainak javítására, idén mintegy hatszázezerből igyekeznek ezt megoldani. Aszfalt helyett betonnal tömik be a gödröket. A munkálatok már elkezdődtek, amibe az önkormányzat emberei, eszközei mellett a közmunkásokat is bevonták. Várhatóan húsvétig végeznek.

– Minden költséget racionalizálnunk kell. Létszámleépítés nem volt, viszont a nyugdíjba vonuló alkalmazottak helyére már nem veszünk fel új embert – szögezi le a településvezető. Az iskola energiahatékonyságát szakemberrel vizsgáltatja a polgármester, korszerűsítésére pályáznának. A fejlesztésekre szükséges önrészt a megspórolt pénzből biztosítanák. A polgármester az idei költségvetés tükrében nem lát arra esélyt, hogy a normatíván felül, a dunaszigeti tagiskola fenntartási költségein túl további összegekkel segítse az intézmény működését.

– A sportpálya körüli parkerdőben tanösvényt alakítottunk ki, tájékoztató táblákkal, szalonnasütési lehetőséggel. A majális szervezésénél ezt a területet is bevonnánk, ugyanis itt egy akadályversenyt tervezünk a helyi iskolásokkal, a Dunakilitin tanuló felsős diákokat is bevonva – sorolja Cseh Benjamin.

Cseh Benjamin arra számít, hogy sok fiatal kíván itthon maradni.
Cseh Benjamin arra számít, hogy sok fiatal kíván itthon maradni.


A település vezetői szakemberekkel – az óvoda, iskola pedagógusaival, a gyermekjóléti és családsegítő szolgálat munkatársaival – vizsgálják annak a lehetőségét, hogy többgyermekes családok költözzenek a faluba.

– Az önkormányzat rendelkezik olyan ingatlanokkal, melyek kis átalakítással lakhatóvá tehetők. Legalább háromgyerekes, motivált családokra számítunk, akik nálunk alapot képezhetnek életük újrakezdésére. Ezzel a programunkkal egyrészt az iskolánkat mentenénk meg, másrészt az óvoda hatékonyságát is növelhetnénk – emelte ki Cseh Benjamin, aki arra számít, hogy sok fiatal kíván itthon maradni. Az új telekkialakításokat azonban jelenleg még az hátráltatja, hogy Dunaszigetnek – bár 2001 óta tervezik – nem készült el a rendezési terve.

– A rendezési terv hiánya mindennap károkat okoz a településnek. Vállalkozások nem tudnak letelepedni, építkezéseket nem lehet kezdeni, az üdülőterületet nem lehet fejleszteni. Ez ügyben hamarosan lakossági fórumot tervezünk – húzta alá a polgármester. Amennyiben az anyag csak kisebb változtatásokra szorul, akár két hónapon belül pontot tehetnek az i-re, viszont ha egy új dokumentációt kell kialakítaniuk, az akár egy évnél is tovább húzódhat, s legalább tízmillió forintba kerülne.
A polgármester továbbá beszélt a tervezett faluújságról, a helyi turisztikai vállalatok együttműködéséről. A strandon a partrendezés mellett illemhely és zuhanyzó épülhet. A költségekhez reméli, az ottani vállalkozók is hozzájárulnak. Akárcsak a helyi gazdák, a külterületi utak felújításánál.

Tavaly kétmillió forintot költött az önkormányzat útjainak javítására, idén mintegy hatszázezerből igyekeznek ezt megoldani. Aszfalt helyett betonnal tömik be a gödröket.

Költséghatékonyabb megoldással közmunkások javítják Dunasziget útjait.
Költséghatékonyabb megoldással közmunkások javítják Dunasziget útjait.

Olvasóink írták

 • 14. dunsztos 2011. május 12. 21:08
  „Látom Kiss és sleppje átette székhelyét a hivatalba..állandóan papírokkal futkosnak be!nagyon ciki ez...:D
  Kiss ennyire szívén veszi a falu dolgait,hogy egy nap 5 ször jön községünkbe:)jajj de aranyos hát mehgkell zabálni:D
  Szánalmas csak nem veszi észre ez a baj:D”
 • 13. krigli 2011. április 18. 15:18
  „Ez a cikk több más fontos kérdést is érint,nagyon leragadtunk annál,hogy ki kit irányít,vagy hogyan számol el
  Tóth úr.Én már nem számolok vele,remélem a süllyesztőbe került.A lényeg, hogy a pazarló életmódot felváltsa egy
  reálisan takarékos szemléletmód és a nyilvánosság! Újságot mielőbb!”
 • 12. Jótündér 2011. április 18. 08:28
  „Látom pár embernek már az is fáj ha a képviselő testület tagjai dolgozni akarnak, és a polgármesterrel együtt tudnak működni!!! Nem úgy mint a régivel! Ezért tiszteletem a jelenlegi polgármesternek. Ha a régi polgármestert nem is számoltatják el ( ki is számoltatná? Ki is merné?) remélem a mostani tanul abból mit nem lehet megtenni!”
 • 11. benidor 2011. április 15. 20:50
  „Tisztelt Polgármester Úr!
  Napvilágra kell kerülnie az igazságnak! Nem szabad eltusolni a mutyizásokat, amik a falunknak nagy anyagi kárt okoztak az elmúlt években!!!!”
 • 10. jött-ment 2011. április 15. 20:17
  „T.I: expolgi által elköltött pénzekben van a hiba. Nem egyezik a valósággal. Az általad említett képviselők pedig nem költötték a falu pénzét, hanem adtak a falunak. Remélem T.I.-t elszámoltatják a falu vagyonáról!”
 • 9. trakor22 2011. április 15. 19:52
  „Szerintem ez magától érthetődő!K.S.,B.L.,B.K.!
  Azt sem kéne engedni Tisztelt Cseh Benjamin Polgármester Úr, hogy ők írányítsák a falut!
  De nem értem,hogy miért kéne átnézni a költségvetést?volt benne hiba?”
 • 8. jött-ment 2011. április 15. 19:51
  „Az a véleményem, hogy egy felelős vezető, akár polgármester akkor teszi jól a dolgát, ha az igazságot szolgálja. Ha tudomására jut, hogy a falu korábbi költségvetése nem tükrözi a valóságot, megteszi a megfelelő lépéseket! Közpénzek elsibolásánál nincs felebaráti szeretet, katolikus megbocsájtás! Egyébként a jegyzőnőnek is ezt kéne szorgalmaznia, ha ő nincs a "pakliban".”
 • 7. pácsó 2011. április 15. 19:08
  „"Képviselő testület kemény magja irányítja a polgit mint valami bábut!"

  trakor!
  Konkrétan kikre gondolsz?”
 • 6. benidor 2011. április 15. 16:52
  „Én is azt kérem a polgármester úrtól, hogy nézzen utána, mire költötték 2010-ben a falu pénzét! Ha törvénytelenséget tapasztal, áljon a sarkára végre és intézkedjen! Ha valaki évekig a falunk pénzét költi számolatlanul, azt elő kell venni! Nem lehet eltusolni a mutyizásokat amik kárt okoztak a falunak!”
 • 5. trakor22 2011. április 15. 15:42
  „Képviselő testület kemény magja irányítja a polgit mint valami bábut!
  Akkor minek ide polgármester?ha kemény vállalkozóból és egy-két ....ből álló testület irányít!szégyen....”
 • 4. Sólyom 2011. április 14. 19:06
  „Tisztelt Cseh Benjámin Polgármester Úr!
  Talán meg kéne kérdezni az előző polgármestert, hogy hol van az a sok murva, amit az önkormányzat kifizetett Tamás Gy. helyi vállalkozónak és nem került a falu útjaira. Ugyanis olyan óriási mennyiségről van szó, hogy mindenki térdig járhatna benne.
  Tisztelt Cseh Benjámin polgármester úr!
  Ez a mi pénzünkből lett elköltve! Nem kellene valakit felelősségre vonni a falu vagyonának hűtlen kezeléséért? Rossz beszéd, hogy visszafelé már nem tekingetünk! igenis fel kell lépni határozottan, törvény adta eszközökkel! Ezt nagyon sokan látják helyes lépésnek! Mindenkinek vállalnia kell a cselekedetei következményeit!!!!!”
 • 3. marlwulf 2011. április 14. 17:24
  „Kaptunk egy szórólapot a polgármesteri hivatalból, amiben az áll, hogy ennek a betonnak olyan az összetétele, ami bírja a strapát. Ha nem teljesen igaz és csak annyit bír ki mint az, amit eddig minden évben beletömködtek, akkor is jobban jár a hivatal, mert csak 1/3-a az ára az aszfalténak.”
 • 2. Bubus 2011. április 14. 17:16
  „A földes- sáros utcákkal meg egy kis kavicsozás is csodákat tenne!”
 • 1. RUDI 2011. április 14. 14:48
  „Szerintem ,így hogy betonnal töltik fel a gödröket ,nem lesz megfelelő az utak állapota,bár értem ami van abból gazdálkodjunk,csak így megint többe kerül a leves, mint a hús.Hisz Sziget közbe nagy a forgalom,főleg , ha meg kezdődik a nyári fő szezon.Az igaz még mindig jobb ,a méteres kátyúkkal szembe.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportcsarnok és műfüves pálya a koncepcióban

A helyi önkormányzat közzétette Kimle sportfejlesztési koncepcióját, melyhez a helyiek a hónap… Tovább olvasom