Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Dunaremete és Lipót a kapocs

Februárban kiteszik a táblát, s áprilistól vízi átkelő üzemel Dunaremetén. Lipót kompos átkötést szeretne a csallóközi oldallal.
Februárban kiteszik a táblát, s áprilistól vízi átkelő üzemel Dunaremetén. Lipót kompos átkötést szeretne a csallóközi oldallal: hamarosan pályáznak, s a mosonmagyaróvári kistérséget is megnyerték az ügynek. A szlovák oldal lassabban halad: még nem tudják, hol szerezhetnek pénzt a kompkikötőre.

Ekker Károly, Marovics Géza és Sulyok Attila polgármesterek nemrégiben találkoztak a szlovákiai Baka, Bős, Nagybodak és Vajka polgármestereivel, hogy egy átkelő lehetséges helyszínéről és megoldási lehetőségeiről tárgyaljanak. A komp ügyét a szlovákiai polgármesterek is támogatják, s a bősi erőműhöz kiépített út miatt a legjobb megoldás a Bős és Lipót közötti rész. Ehhez pályázati úton szeretnének pénzt nyerni, s a közép-szigetköziek a mosonmagyaróvári kistérségi társulást is megnyerték. Kétszer tizenötezer embert érinthet az ügy: ehhez egy megvalósíthatósági tanulmány is szükséges, melynek 4–5 millió forint a költsége.

A kistérségi társulás a célkitűzést elfogadta és a lehetséges források felkutatásában is szerepet vállalnak. A Szigetközben régóta foglalkoztatja az önkormányzatokat egy kishatárátkelő létesítése: szlovák oldalra ugyanis Rajka után csak Vámosszabadinál lehet átjutni.
Ami már biztos: jövő áprilistól Dunaremeténél vízi járművek számára átkelőt nyit a határőrség, ám ez inkább a jachtokat és a kishajókat érinti. Az ottani hajóállomás területe megfelelő volt, a határőrség bejárta ezt a részt és a szemközti szakaszt is: egy kilométeres sávot jelöltek ki a vízi járműveknek lehetséges kikötési helyszínként. Nem lesz külön létesítménye a határőröknek, szúrópróbaszerűen igazoltathatnak a folyóparton.

A kishatárállomásnál csónakkal, motorcsónakkal, jachttal, kishajóval, esetleg kenukkal lehet majd kikötni, vagy átjutni a túlsó partra: ehhez útlevél vagy személyi igazolvány szükséges. A szemközti szlovák szakaszon tart a határállomás és a kikötőhely kialakítása.

A Dunaremetére tervezett hallépcső szorosan kapcsolódik az átkelőhöz: előbbihez egy jachtkikötőt is terveztetnének. A hajóállomáson három nyelven kell feltüntetni majd, hogy itt átkelő működik: a táblát várhatóan febru ár végén teszik ki. Marovics Géza polgármester a tervezett kompátkelővel kapcsolatban elmondta: a tervek szerint hamarosan ISPA-pályázatot adhatnak be egy kompátkelő létesítésére. Valószínűleg még a héten a szlovák oldalon is összeülnek az érintett települések vezetői, az ottani átkelő kialakításának lehetőségeiről tárgyalnak majd.
Ágh Magdolna, a szlovákiai Nagybodak polgármestere elmondta: közösen kinézték a kompátkelő helyét nemrégiben, ám pályázati lehetőséget szlovák oldalon egyelőre nem találtak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi szeretetcsomagok

A Mosonmagyaróvári Családsegítő Központ vezetője, Petrovitsné Csendes Ibolya lapunknak elmondta, hogy a karácsony közeledtével „megélénkült a forgalom”: az ottani munkatársak a krízisben lévő családoknak tanácsot, lelki támaszt adnak, s koordinálják az alapítványoktól érkező adományokat is. Úgy vélik: már az alapítványoknál is apadni látszanak a források. Tovább olvasom