Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Dunakilitin kísértett a szomorú múlt

A hétvégi dunakiliti motorostalálkozó szervezői szerint semmiféle biztonsági intézkedéssel nem tudták volna megakadályozni a szombat éjszakai tragédiát. Öt évvel ezelőtt pontosan ugyanilyen haláleset történt a Duna-part szikláin.
Az öt évvel ezelőtti tragédia ismétlődött meg a hétvégén a dunakiliti duzzasztóműnél megrendezett MotorosSokk fesztiválon. Az akkor még Moto-Rock címen zajló rendezvény első napjának éjszakáján egy 29 éves győri fiatalember gépével nagy sebességgel, bukósisak nélkül hajtott a belső szervizúton. Kisodródott és leszáguldott a főépülettel szembeni folyómeder terméskövekkel megerősített töltésoldalára.

A motoros a mintegy hatméteres zuhanás után azonnal belehalt fejsérüléseibe. Az idei fesztiválon, szombat éjszaka szintén azon a betoncsíkon relatív gyorshajtás miatt sodródott ki egy 24 éves jánossomorjai fiatalember utasával, majd a sziklás partszakaszra zuhantak. Egyikük sem viselt bukósisakot. A Suzuki vezetője azonnal életét vesztette, utasát életveszélyes fejsérüléssel szállították kórházba. Úgy tudjuk, a 20 éves lány állapota azóta stabilizálódott.
Egy, a neve elhallgatását kérő fiatalember éppen a közelben volt, amikor a baleset történt, bár nem sokat látott a vaksötétben az esetből.

Neki szólt a dal a koncerten

– A szemtanúk többsége csak azt látta, hogy jön egy motor az úton, majd eltűnik. Amikor megtörtént a baj, sokan – köztük én is – odafutottak a helyszínre. A motor mélyen lent volt a vízparton, valamivel fölötte feküdtek a sérültek. Tétlenül állt mindenki körülöttük a mentők kiérkezéséig. Alig negyedóra elteltével megérkezett a rohamkocsi, egy motoros vezette oda őket a helyszínre. A sráccal sajnos már semmit sem tudtak kezdeni, ő vélhetően a baleset pillanatában már meghalt. A lányt berakták a mentőautóba, majd miután ellátták, elindultak vele, úgy tudom, rögtön Győrbe vitték.

– Nem hiszem, hogy a szerencsétlenül járt fiú nagyon hajtott volna, hiszen a nap folyamán többször is láttuk motorozni, sőt, a járgánya sem olyan fajta volt, amivel száguldozni szoktak. A tragédia az egész rendezvényre rányomta a bélyegét. Az éjszakai koncerten is megemlékeztek a tragikus sorsú fiúról és egy dalt neki ajánlottak. Bár másnap senki sem beszélt nagyon a balesetről, de érezni lehetett a hangulaton, hogy mindenkit megviselt, a motorosok is láthatóan óvatosabban közlekedtek. Sokan pedig már vasárnap kora reggel összecsomagoltak és hazamentek.

– Bár a korábbi motorostalálkozón már történt hasonló eset, nem hiszem, hogy különböző biztonsági intézkedésekkel meg lehetett volna előzni ezt a tragédiát. Hasznos lenne azonban egy ilyen rendezvényen, ha egy rohammentő állandó készenlétben állna a helyszínen, hiszen ilyen esetekben akár néhány perc is döntő lehet – vélekedett a fiatalember.

A szervezők tavaly megpróbálták lezárni

A fesztivál egyik, neve elhallgatását kérő szervezője úgy véli: bár nagyon sajnálják a történteket, nem érzik felelősnek magukat benne, hiszen semmi módon sem tudták volna megakadályozni a tragédia bekövetkeztét.

– Hiába zártuk volna le ezt a területet, akkor is bemennek a motorosok. A tavalyi rendezvényen szalagkorláttal kerítettük be ezt a szakaszt, ám ez sem tartott vissza senkit. Szinte azonnal letépték a szalagot és bementek a csíkra. Ha betonelemekkel zártuk volna le az útszakaszt, az még balesetveszélyesebb lett volna, mivel annak a motorosok könnyen nekihajthatnak. A résztvevők mindegyike tudta, hogy milyen veszélyekkel járhat ott a száguldás.

Mindenki a saját felelősségére

A szervezők állításának némileg ellentmond egy másik szemtanú véleménye. A fiatalember szerint a duzzasztómű környéke egyáltalán nem alkalmas motorostalálkozó szervezésére. Erre a területre egyébként még gyalog sem engednek be mindenkit, pontosan azért, mert rendkívül balesetveszélyes.

Ezen az útszakaszon már nem először történt halálos motorbaleset. Ha a szervezők egy szalaggal lekerítették volna, talán nem mennek be oda a kétkerekűsök. Ha mégis bemegy az elkerített részre valaki és ott baleset éri, akkor valóban azt mondhatják a szervezők, hogy nem terheli őket felelősség. Így azonban csupán annyit tettek a biztonságért, hogy kiírták: mindenki saját felelősségére vesz részt a rendezvényen – állítja a fiatalember.

Lapunk úgy tudja, hogy az öt évvel ezelőtti hasonló tragédiánál a rendőrség ugyan nem állapította meg a szervezők felelősségét, ám az áldozat családja kártérítési polgári pert indított. Az eset ugyan már öt éve történt, a pereskedés azonban még jelenleg is folyik.

Szinte minden évben volt áldozat

Horváth Csaba alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője lapunknak elmondta: a tavalyi rendezvényt leszámítva szinte minden évben követelt halálos áldozatot a dunakiliti motorostalálkozó. Minden esetben a résztvevők figyelmetlensége okozott tragédiát, többször a felelőtlen fürdőzés, illetve a motorozás vezetett halálos balesethez.

Mivel a rendezvény helyszíne magánterület, így a belső biztonságért a szervezők a felelősek, bár ez esetben – a vizsgálat ugyan még nem zárult le – vélhetően a motoros hibájából történt a tragédia. A fesztivál ideje alatt a rendőrség a környéken fokozottan mérte a sebességet és a motorosfelvonulást is biztosította. Az alezredes mint mondja: a motorosok rendkívül kulturáltan viselkedtek és közlekedtek a találkozó ideje alatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb befektető érkezett Lébénybe

Nyolchektáros területet vásárolt az osztrák Transdanubia a lébényi ipari övezetben. A logisztikai és… Tovább olvasom