Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 21°C | 31°C Még több cikk.

Dunakilitin dolgozzák fel a hazai uborka ötödét

A millennium évében alapított Sauer Iván–díj idén Dunakilitire, a helyi konzervüzem igazgatójának, Lengyel Ferencnek a vitrinjébe került.
Sauer Iván-díj: Lengyel Ferenc büszke csapatára.
Sauer Iván a rendszerváltást követően Brazíliából települt haza. A dúsgazdag birtokos a szívén viselte a magyar kertészet ügyét, s halála után utódai megalapították a róla elnevezett díjat. Ezt az elismerést idén Lengyel Ferenc kapta.

Családi hagyományok

– Szegény paraszti családban nőttem fel a rábaközi Szilban – kezdte az igazgató. – Szüleim uborkatermesztésbe fogtak, s családalapítás után én is folytattam ezt a tevékenységet. Bár a rendszerváltást követően az ágazat válságba került, engem a helyi ÁFÉSZ elnökévé választottak. Így kerültem kapcsolatba a dunakiliti konzervüzemmel. A tulajdonosok pedig egy éles vitát követően – számomra is meglepetésként – felajánlották az igazgatói széket nekem. Az elmúlt hét évben jó kapcsolatot alakítottunk ki a rábaközi termelőkkel. Saját termelésbe kezdtünk, s mára az országos uborkatermés 20 százalékát Dunakilitin dolgozzuk fel, a termeltetést pedig a legmagasabb szintre emeltük.

Sokak dicsősége

– A Sauer Iván-díjat az kaphatja meg, akit az erre létrehozott kuratórium alkalmasnak talál. Felemelő érzés volt, amikor a budapesti kertészeti egyetemi karon átvehettem a díjat. Végiggondoltam eddigi pályafutásomat, s eszembe jutottak munkatársaim s azok a termelők, akik sokat tettek eredményes munkánkért. Köszönettel tartozom nekik. Ez a díj nekik is szól, igazi csapatmunka eredménye – mondta Lengyel Ferenc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnik egy szégyenfolt

A magyaróvári temető közvetlen szomszédságában évtizedek óta omladozó épületet a hét a napokban… Tovább olvasom