Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Dunakiliti: stabilabb anyagi helyzet

Dunakiliti önkormányzata a vártnál több helyi bevételhez jutott, így néhány dolgot megvalósíthattak.
Elképzeléseik megvalósítását azonban hátráltatja, hogy pályázataik egy része forráshiány miatt kudarcot vallott. Néhány oktatással és sporttal kapcsolatos fejlesztést azonban megvalósítottak az elmúlt két évben.

Dunakiliti tavalyi költségvetését a kedvezőbb helyi bevételek miatt várhatóan több mint 10 százalékkal túlteljesítette. A kiadási oldalon viszont néhány elmaradt beruházás miatt 94 százalékosan tudtak teljesíteni. Ennek oka a forráshiány miatt elutasított pályázataik.

A község anyagi helyzete stabil, ami köszönhető a takarékos, megfontolt gazdálkodásnak, amit a képviselő-testület az intézményvezetőktől is elvár. Jelentős tartalékalappal rendelkeztek, ám a pályázatok utófinanszírozása miatt egy rövidebb időszakra szinte teljesen kiürült az önkormányzat kasszája, így – hogy folyamatos kiadásaikat teljesíteni tudják – kis híján hitelfelvételre is szorultak.

Sajnos iskolájukban egyre kevesebb a gyerek, mivel többen nem helyben, hanem Mosonmagyaróvárra járatják csemetéiket. Szokoli Sándor polgármester szerint ez azért is érthetetlen, mivel az intézmény jól felszerelt és megfelelő szakmai munka folyik a tanodában.

A közelmúltban az alapfokú művészeti oktatás is megkezdődött. Úgy véli, jogos elvárás lenne a szülőkkel szemben a lokálpatriotizmus. Nem is beszélve arról, hogy a városba bejáró tanulók korán kiszakadnak a lakóhelyi közösségből, nem alakulnak ki megfelelő társas kapcsolataik, s sok időt elvesz tőlük az utazás is.

Az elmúlt két évben egy több mint 15 millió forintos SAPARD-projekt keretében a külterületi utaknak több mint a felét sikerült felújítaniuk. A harmadik szakasz utóellenőrzése és a pályázati támogatás kifizetése azonban még nem történt meg. 2002 októberében adták át a tornacsarnokot, amelyhez az iskola fűtését korszerűsítették pályázati segítséggel.

Több mint 3 millió forintos támogatást kaptak az iskola átalakítására, korszerűsítésére is. A munkálatok az ütemtervnek megfelelően folynak, a beruházás csak idén fejeződik be. Még tavaly nyertek csaknem 4 millió forintot sportlétesítményeikre. Új épületrészt építettek az öltözőhöz, a régit pedig részlegesen felújították. A munkákat a múlt évben tudták elvégezni.

Az önkormányzat távlati céljai között szerepel egy sport- és szabadidőközpont kialakítása, ami a falunapok és a civil szervezetek által szervezett programok méltó helyszíne lehet. Beadtak egy másik pályáza tot is ennek érdekében, amely tartalmazza a játszótér kialakítását és a régi épület teljes felújítását. Ezt azonban még nem bírálták el. Többször pályáztak útjavításra, hiszen szükséges többek között a Petőfi utca felújítása, az elképzeléseket azonban forráshiány miatt elutasították. Kisebb út- és járdakorszerűsítéseket azonban végeztek. Idén szeretnék elkezdeni a portalanított utak felújítását.

A kilitiek átfogó tervet készítettek a faluközpont rehabilitációjára, majd pályáztak a SAPARD-programra, azonban igényüket elutasították. A „nem" azonban olyan későn érkezett, hogy lecsúsztak a hasonló, időközben kiírt AVOP-pályázatról is.

A település életét a jól működő civil szervezetek, kulturális egyesületek színesítik. Az önkormányzat igyekszik minden lehetséges módon támogatni tevékenységüket. A Felső-szigetközi Szabadidő- és Vízisport Egyesület rendszeresen megrendezi a már nemzetközivé vált Szigetközi Vízifesztivált. A Dunakiliti Községi Sportegyesületnek több mint száz igazolt játékosa van. A Dunakilitiért Egyesület színjátszó csoportja és vegyes kara rendszeresen fellép a községi rendezvényeken. Aktív, színes életet él a nyugdíjasklub is.

A Hagyományőrző Községszépítő és Takarékoskodó Alapítvány támogatja a kiemelkedő eredményt elért tanulókat. A helyi lovasklub országos díjugrató versenyeket szervez. Közös munkájukat pedig jelentős díjakkal ismerték el a „Virágos Magyarországért" mozgalomban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdászok: még kevesebb pénz

A várhatóan még a tavalyinál is lényegesen alacsonyabb költségvetési támogatás kényszerű lépésekre készteti a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának vezetőit. A takarékoskodást egyrészt a korszerűsítéssel, másrészt pedig a karcsúsítással látják megoldottnak. Az egyik lehetőség a saját bevételek növelése lehet. Tovább olvasom