Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

DUNAKILITI - Ilyenek vagyunk: Ahol a Macskában él a harcsa

„A szegények orvosa" szülőházában tanulnak a helyi gyermekek, böjt idején csiripiszlit esznek az Asszonyfalvának és a Nyugat kapujának is nevezett településen.
Suri Andrea és Márkus Alexandra állították össze Kovács Andorné polgármesterrel egyeztetve az „Ilyenek vagyunk, dunakilitiek" tabló mondatait.

– A bőség zavarában szenvedtünk, annyi érdekes és látványos dolgot tudtunk felmutatni a múltból és a jelenből egyaránt. Büszkék vagyunk a történelmi és természeti értékeinkre, a jól működő civil szervezetekre, az ipari üzemekre. Kulturális programjaink is magas színvonalúak. Dunakiliti 850 éves fennállását ünnepli az idén, melyet szintén fontosnak véltünk megjeleníteni. Lelkesen készülünk a Péter-Pál-napi falunapra, amire talán a 850 gyertyás torta is elkészülhet. Az összetartozás gyönyörű példája ez a plakát, melyet nagyon köszönünk a készítőnek, Kustán Rolandnak. Ez a program is segíthet abban, hogy észrevegyük saját értékeinket, s ne a messzi távolban keressük a csodát, az élményt, amikor az karnyújtásnyira van tőlünk itt és most – emelte ki Kovács Andorné polgármester.

– Nagyon jó kampányt indított a Kisalföld, nem volt kérdéses, hogy csatlakozunk. A táblán megjelenő mondatokat úgy próbáltuk válogatni, hogy a lehető legjobban bemutassuk falunkat. Célunk egyrészt az volt, a turisták számára vonzóvá tegyük szülőfalunkat, és az fogalmazódjék meg az idelátogatókban: „Igen, ide érdemes volt eljönni!" Másrészt a helyiekben is szeretnénk erősíteni a lokálpatriotizmust: ezek vagyunk mi, büszkék vagyunk arra, hogy itt élhetünk! – hangsúlyozza Suri Andrea.

Nagyobb plakátért katt a képre
Nagyobb plakátért katt a képre


„Mindemellett szívünk is benne dobog, hiszen büszkék vagyunk községünkre, és most kaptunk rá egy lehetőséget, hogy ezt ki is fejezzük" – tette hozzá Andrea. A plakátról így megtudhatjuk, hogy az idén 850 éves szigetközi település diákjai dr. Batthyány-Strattmann László, „a szegények orvosának" (akinek mellszobra és ereklyéje a templomban látható) szülőházában, kastélyban tanulhatnak.

1896-ban hét millenniumi tölgyfát ültettek a templom előtt. Közülük egy él és virul a mai napig. Több mint 25 éve működik a Dunakilitiért Egyesület Vegyes Kara, de a templomi kórus és az Őszidő Népdalkör is lehetőséget kínál a közös dalolásra. Dunakilitin böjti időszakban megkóstolhatjuk a csiripiszlit, mely a búzamagok csíráztatásával, ledarálásával, liszttel való bekeverése után sütve készül. A Kiserdei Óvoda melletti erdős részen tanösvényt alakítottak ki, ahol felnőtteknek szánt fitneszjátszóteret is létrehoztak. A településen igen sok az önkéntes véradó, a Magyar Vöröskereszt már háromszor adományozta nekik a Humanitárius Település címet.

Számos szabadidős tevékenység közül választhatnak a turisták. A Nyugat kapujának nevezett község erdei fokozottan védett besorolás alá tartoznak. A Duna egyik holtágát Macskának nevezik az itt lakók, ahol a horgászok szívesen várakoznak harcsákra. Az Asszonyfalvának is nevezett településen három étterem, két kemping, egy vendégház várja a betérő turistákat, no és a duzzasztómű.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több tízezer fesztiválozó a Novarockon - fotók

A hőségriadó és az árnyék nélküli helyszín sem riasztja el a fiatalokat a nickelsdorfi réten pénteken kezdődő Novarock fesztiváltól. Tovább olvasom