Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Duna-kutató intézetért lobbiznak

Mosonmagyaróvár profilja, a helyi egyetemi kar kitörési pontja lehetne az a Nemzetközi Duna-kutató Intézet, melyért a tudományos akadémia elnökénél lobbizott a városvezetés és a rektor.


Alkalmas épület is lenne: az egyetemen 150 millióból épült, s alig kihasznált Szigetköz Kutatóközpont.

˝Mosonmagyaróvár egyeteme – a bécsi, a pozsonyi egyetemmel, a  győri egyetemi karral, valamint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Regionális Központjával együttműködve  – a vendégkutatók számára optimális hátteret biztosítana egy kutatóközpont létrehozásához˝ – hangzott el a minap a Szigetközi Fejlesztési Tanács ülésén. Szabó Miklós polgármester az ügyben már megkereste dr. Pálinkás Józsefet,  az MTA elnökét, s további egyeztetések is zajlottak. ˝Az uniós vízkeretirányelv teljesítése számtalan olyan kutatási területet nyit meg, melyben Szigetköz európai szintű tapasztalatokkal rendelkezik˝ – indokolt a városvezető. Azt kérte: az elnök támogassa az intézet kialakítását a mosonmagyaróvári egyetemen.

A szándék adott, a színhely kérdéses. Pálinkás korábban kijelentette: egy európai értelemben is versenyképes hidrobiológiai központot hoznának létre a Duna, a Tisza és a Balaton kutatására. Az intézmény központja a tihanyi limnológiai kutatóintézet lenne. A tervezett hidrobiológiai központ második részlege a Duna-kutató intézet, amelyet a gödi Duna-kutató Állomásból alakítanának ki, de más telephelyen: jó esetben ez lehetne Mosonmagyaróvár. A harmadik részleg a Tisza kutatásával foglalkozna, ezt a debreceni atommagkutató intézet egyik épületében rendeznék be.

˝Térségünk sokat szenvedett az elmúlt 20 évben attól, hogy a Duna sorsát inkább a politika, semmint a tudomány irányította˝ – érvelt Szabó Miklós Pálinkásnak. ˝Saját kárunkon tanultuk meg, hogy milyen fontos a döntések előkészítésénél a megalapozott kutatás. Egy dinamikus, a kor követelményeinek megfelelő kutatóintézet jöhetne itt létre, mely a rá jellemző profilt is megadná városunknak.˝ Szabó Miklós szerint az egyetem korszerűen kialakított Szigetköz Kutatóközpontja alkalmas helyszín lehetne. A néhány éve 150 milliós pályázati forrásból épült, színvonalas laboratóriumokkal felszerelt centrum ugyanis információink szerint alig kihasznált.

Dr. Schmidt Rezső, a mosonmagyaróvári egyetemi kar dékánja elmondta: az MTA-ban már tartanak az előkészületek a Duna-kutató intézet koncepciójának kidolgozására. ˝Faragó Sándor,  a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora is megerősítette Pálinkás Józsefnek az intézmény szándékát. Az intézet a Fertő-tó kutatásába is bekapcsolódhatna. Együttműködési szerződésünk van a bécsi mezőgazdasági egyetemmel, jó a viszonyunk a pozsonyi műszaki egyetemmel és az ottani hidrobiológiai intézettel. E két kapcsolat a Duna-kutató intézet esetében is szóba kerülhet˝ – mondta a dékán, aki a működtetési szerepvállalást illetően nem tudott konkrétumokról beszámolni.


A Szigetközi Fejlesztési Tanács és a megyei területfejlesztési tanács határozatban támogatta, hogy a Nemzetközi Duna-kutató Intézet Mosonmagyaróvárra kerüljön.

Olvasóink írták

 • 5. zopika02 2010. február 18. 19:45
  „" Persze mindenhol vannak megélhetési kutatók..." Ne legyenek kedeves CIVAC, én legalábbis nem akarom őket szponzorálni. Köszönöm, nekem ennyi Duna kutatás a 20 év alatt elég volt, jó lenne végre rendet tenni.”
 • 4. civac 2010. február 18. 12:25
  „Kár, hogy még életükben nem láttak kutatóintézetet a kommentelők... Persze mindenhol vannak megélhetési kutatók, de a versenyszféra sem a környezet, hanem a saját érdekeit nézni. Akkor meg hogyan lehetne megoldani a Szigetköz problémáit?
  Egyébként: Tóth Tiborné doktorelőlhátul mennyit lobbizott az elmúlt ciklusban a Szigetközért?”
 • 3. pancser 2010. február 17. 14:34
  „A közpénzt pályázzák! Még újabb nagy fizetésű okoskodókat tartsunk el? Nem kérem. Tessék elmenni a versenyszférába dolgozni kedves kutató urak, nagyon-nagyon sokan vagytok!”
 • 2. zopika02 2010. február 17. 12:19
  „Igen még több intézet, lehessen pályázni meg vízfejeket eltartani. Dolgozni kéne uraim meg némi adót is befizetni nem állami normatívákra meg pályázati pénzekre játszani. Hogy nincs kihasználva a meglévő épület ? Ki a felelős érte ? Hol van ? Gondolom magasabb pozícióban mint a beruházás megvalósulásakor volt. Igen így kell ezt csinálni kis hazánkban, csak dolgozni ne kelljen. Tessenek még néhány szervezetet, társulást alapítványt és egyéb huncutságot létrehozni, csak legyen honnan lenyúlni a pénzeket. Kész röhej...”
 • 1. vizsla 2010. február 17. 08:22
  „most már nem kutatgatni kellene,hanem megoldani a szigetköz problémáit! pl:NEMZETI PARK!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező az ellátás, de vajon miből?

Döntöttek a szociális és gyermekjóléti szolgáltatások március elsejétől érvényes térítési díjáról a… Tovább olvasom