Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Duna-busz vihet a pozsonyi belvárosig

Rajka, Dunacsúny - A szlovák kormány még idén beindíthatja azt a „Duna-buszt", mely a folyón keresztül Pozsonyt és Dunacsúnyt is érintené: a hajó negyed óra alatt érne a belvárosba húsz koronáért. Eközben Rajkán magyar-szlovák ismerkedési bált szerveznek.

Szlovák oldalon még ebben az évben szeretnének elindítani egy úgynevezett „Duna-buszt": a hajó Dévénytől, Pozsonyon és Dunacsúnyon át egészen Gútorig és vissza óránként közlekedne. Több előnye is lenne: Dunacsúnyból például mindössze negyed óra alatt juthatnának az utazók a szlovák főváros központjába, ez tíz perccel rövidebb, mintha autóbuszt választanának.

De a személygépkocsival szemben is vannak előnyei: kimaradnak az autósok a dugóból, valamint a vízi jármű használóinak nem kell a drága parkolódíjat fizetniük.

A Duna-busz alapára ugyanis 20 korona (alig több mint 150 forint) lehet. Ellenben a vízi járművön bár és internet is működik majd, felső része nyitott, az alsó zárt lesz. Egész évben közlekedhet, csak a nagyobb áradások idején szüneteltetnék a folyón a személyszállítást.

Hajók indulnak: Pozsony belvárosából tizenöt perc lehet a Duna-busz menetideje Dunacsúnyig.


A Duna-busz kapcsolódna a Dunacsúnyra tervezett, hetvenmilliárd forintból épülő Duna Parkhoz is. A hajó beindítására 71,5 millió koronát szánnak: ebből többek közt a kikötők kialakítását, felújítását is fedeznék. Információink szerint a szlovák tárca egyelőre tárgyal az üzemeltetés kérdéséről. Dunacsúny egyébként Rajka felől egy rövidebb, alig két kilométeres útról is megközelíthető (nem kell a volt kis- vagy nagy határátkelőhelyet használni). A futballpálya melletti aszfaltos út a schengeni csatlakozás óta használható, s alig néhány perc alatt a szlová-
kiai településre érünk.

Eközben Rajkán magyar–szlovák bált szerveznek március közepén az egyik helyi vendéglőben. Hóka Ágnes, az esemény szervezője elmondta: szeretnék, ha a rendezvény segítségével a településen élők megismernék egymást, s az ide költözők kihasználnák például a faluban meglévő szolgáltatásokat. A szlovákok lakta ismert helyi címekre elküldték a meghívókat, s az érdeklődő magyarokat is invitálják a rendezvényre: az elöljárók közül a helyi polgármestert, képviselő-testületi tagokat, sőt, a bezenyei településvezetőt is várják március 15-én a Rákász vendéglőbe.

Hogyan látja a fórumozó?

A kisalföld.hu fórumozói a hetvenmilliárdból építendő dunacsúnyi Duna Park kapcsán (Kisalföld, 2008. február 22.) fogalmazták meg véleményüket. A hozzászólók közül a „www" néven bejelentkező olvasónk azt írja: „Kíváncsi leszek, hogy az Euro Vegas vagy ez a Duna Park fog hamarabb elkészülni." Később így folytatja: „Más országok egy hasonló ingatlan- boomot, mint ami Rajkán van, pozitív eseményként fognak fel, és erkölcsi, anyagi hasznot húznak belőle, mely fellendíti az adott gazdaságot (itt helyi szintre gondolok)."

Olvasóink írták

 • 15. áramlat 2008. március 13. 10:45
  „A szűk látókör és a tájékozatlanság iskolapéldája....

  1.Holnap Ünnepi műsor a szlovákiai Gútoron, a hármashatármenti együttműködés alkalmából.
  (Rajka-Németjárfalu-Gútor)
  2.Hiába vett sok szlovák Ausztriában házat magának, ott mások a törvények és a rendeletek. De talán ami még ettől is fontosabb: a magyar és a szlovák kapcsolat, vagy ha úgy tetszik viszony, teljesen eltérő történelmi gyökereken alapszik az osztrák - szlováktól.
  3. Az ingatlanközvetítőket pusztán szép szóval fizetésre ú.nú,, társadalmi szerepvállalásra,, késztetni nevetséges dolog. Keménykedésre pedig milyen lehetőség van?
  4. A rajkai vendéglőkben és boltokban, nap mint nap szép számmal mindig több és több szlovák szót hallani.
  Az autószerelőnél még a gumik elhelyezkedése is ki van írva szlovákul, mert annyi a szlovák autós.
  5. Adakozásra bírni a betelepülteket, majdnem megegyezik a 3.pont körülményeivel.
  6.NEM GYŰLÖLETTEL www??

  Szerinted Rajkán ha fúj a szél, arról is a polgármester tehet.
  Név nélkül lenacionalistázod és bájgúnározod stb.
  Ennyit erről!”
 • 14. helyi 2008. március 06. 19:24
  „Végre egy értelmes hozzászóló,WWW!
  Nem tudom hogy érintett-e a dologban de szeretném ha mindenki így látná a helyzetet Rajkán!”
 • 13. www 2008. március 06. 10:17
  „A polgármesternek és a hivatalnak már megvannak a " saját tanácsadói", hiába vannak ötletek a falu lakossága részéről, egyik fülön be, a másikon ki.
  De egyénként az ötleteim:
  1. Szorosabbra kellene fűzni a kapcsolatot a szlovákiai határmenti falvakkal (gazdaságilag, társadalmilag)
  2. Ausztriában is a határmenti falvakba sok szlovák költözött, velük is lehetne egyeztetni, ők milyen megoldásokat látnak, milyen új gondolattal rukkolnak elő, tapasztalatcsere stb. gondolom közös a problémánk, ők ezt hogyan látják, hogyan haladnak előre
  3. Rajkán az ingatlanközvetítők, akár magyar, akár szlovák, szeretném, ha segítenék a falu munkáját, nem csak zsebelnék be a jutalékot... számla nélkül, feketén mindent... ezt senki sem meri kimondani sajnos, de míg mások fizetik a kemény adóforintokat,, kíváncsi vagyok, hogy az 1-2 milliós jutalékok után ők leadóznak-e? Kicsit meg kellene ezt nekik szellőztetni!!! Ez nem zsarolás, vagy ilyesmi, csak a "társadalmmi szerepvállalás"-ra való emlékeztetés.
  4.A rajkai szolgáltatóknak rá kell állni arra, hogy a szlovákok igényeit is kielégítsék, pl. boltok, szépségápolás, étterem stb., valahogyan ösztönözni őket, hogy nálunk költsék el a pénzük egy részét...tudom ez nehéz, met abból kiindulva, amilyen a helyzet Magyarországon és Szlovákiában, hülye lenne a szlovák nálunk fizetni. De akkor is, ösztönözni kellene, próbálkozni.
  5. A betelepült szlovákokkal a kialakult helyzetet ismertetni, és megmondani nekik, hogy 5 év múlva magura maradnak, a falu állapota romlani fog, mivel a büdzsé csökken miattuk, ezért vállaljanak szerepet különböző akciókban, projektekben.
  6. LEGFONTOSABB! Nem gyűlölettel és eluatsítással hozzáállni a problémához, és nem a rövid távú célokat figyelni, hanem hosszútávon mi lenne a célravezető.

  Ennyi fért bele az időmbe ma, de majd még írok!!!
  HAJRÁ, Többiek! Gyerünk! Ki mit gondol? Csak nyíltan, ki vele!”
 • 12. áramlat 2008. március 05. 20:12
  „Kedves WWW!

  A ,,globalizál világban élünk,, gondolat a válasz mindenre és aki ezt nem fogadja el az lemarad?
  Amerika, Franciaország..? Miről beszélünk?
  Ami ötven éve BŰN volt az ma is az marad.
  Ma van választása a Rajkaiaknak, az egész telepes dolgot jobbára ezért írtam, érzékeltetésképpen.
  Ma, aki akar nagyon könnyen elmehet innét és menjen is. Senki nem kényszeríti őket és azt gondolom, hogy senkinek sem fognak hiányozni!
  De azért azt visszautasítom, hogy aki nem adja el a házát, az hülye lenne.
  Ebből következtetek arra, hogy nem rajkai vagy, csak valahogyan nagyon értesz az itteni dolgokhoz.
  Ám általánosságokon kívül, miért nem adod közzé a konkrét javaslataidat, ötleteidet is, ami valóban építő jellegű lehetne? Akár itt, akár a helyi hivatalban, vagy lakossági fórumon..
  Elő a farbával WWW!
  Ne totyorogjunk egy helyben!
  Másfelől meg Rajkaiként az gondolom, hogy inkább a szlovákok jöjjenek bármennyien, mintsem pl.Olaszliszkaiak!”
 • 11. őslakos 2008. március 05. 17:07
  „www! GRATULA!

  Végre egy értelmes fórumozó, aki nem zsigerből gyűlölködik!
  Jól ismerem a vidéket, a problémáit, sőt néhány betelepült szlovákiai családot is. Tudom, hogy a családokat a gyönyörű, nyugodt vidék, a jó levegő és Pozsony közelsége vonzza. Eszük ágában sincs feszültségeket kelteni, sőt, keresik a lakossággal a kapcsolatot, bált szerveznek, egyesek magyarul tanulnak ...
  A békés egymás mellett élés mintapéldája lehetne a falu.
  Hogy továbbállnak a falusiak? Biztos nem jókedvükből teszik, lehet, hogy munkát 100 km-el odébb találnak. Nem is olyan régen buszokkal hordták ki - pont erről a vidékről - a lakosságot a pozsonyi gyárakba. Akkor se volt semmi gond, szlovák és magyar munkások békésen dolgoztak együtt.
  Arról, hogy Magyarország így elbaltázta a lehetőségeit nem a falu lakossága tehet!”
 • 10. www 2008. március 05. 09:39
  „Kedves Áramlat!

  Rajka valóban telepes falu, de nem ebből kell kiindulni. Már nincsenek homogén falvak, mindenki mindenivel keveredik. Ezt nevezzük mobilitásnak. A mobilitás növekedése alapvetően egy pozitív jelenség, azonban kezelni kell és foglalkozni vele.Nem kell 50 évre visszamenni, az a történelem, lehet róla beszélgetni, de a jövőbe nem lehet tekinteni ezzel a felfogással.
  Én nem vallom, hogy a nemzetek közötti különbséget továbbra is hangoztatni és erősíteni kellene.
  Ez a telepes teória már lecsengett, jóhogynem elő elővesszük a jobbágyság előnyeit és hátrányait. Uram/Hölgyem!!! 2008 van. Egy globalizált világban élünk. Nézd meg Amerikát! Kenyai származású elnöke lesz!!!! De lehet, hogy jobb lesz, mint az előző amerikaiak voltak... Nézd meg Franciaországot! a nagy nacionalista nép. Francia az elnöke???
  Nézz kicsit körül a világban...Változnak a paradigmák. Ehhez alkalmazkodni kell...Aki nem alkalmazkodik, az alulmarad. És ennek kitűnő példája történik Rajkán, nem képes a falu alkalmazkodni a változáshoz. Csak totyorog egy helyben. Igenis, piaci szemmel kell tekinteni rá, mivel lehet profitot hozni, fejlődést elérni...

  Abszolút nem félelmetes, hogy Rajkának szlovák polgármestere lesz. MIért lenne az? Ő nem ember? Ő nem lenne sikeres? Ő nem tudná a polgármesteri feladatokat ellátni? Én még azt is el tudom képzelni, hogy jobban tenné a dolgát, mint a mostani vagy az előző polgármester. Persze, csakis egy erős testülettel, a törvényeket betartva, és ellenőrizve.

  Másrészt, a mai magyar helyzetben természetes, hogy a családok eladják rögtön a házat, ha a normál 2-3 szorosát ajánlják érte. Hülye az, aki nem adja el. Megoldódik a hitelproblémája, pénzügyileg rendeződnek a sorai. Életet nem csak Rajkán lehet élni... Sőt!

  Szeretném, ha építő jellegű hozzászolásokkal elmondanák véleményeiket az olvasók, és nem csak zsigerből elutasítanak és elfogadnak helyzeteket. Haladás kell, megoldást kell találni. Nekem lenne pár ötletem, de sajnos a polgármesteri hivatal pont az ellenkezőjét csinálja.”
 • 9. áramlat 2008. március 04. 18:19
  „Okostojások!
  Vajon mi volna az az annyit emlegetett KÖZÖS HANG, amitől aztán fejlődhetne a FALU ?
  Miért adják el a helyiek a házaikat szinte ész nélkül a szlovákoknak s ők vajon miért keresik ezeket ugyanennyire?
  Vajon mit találnak a szlovákok annyira vonzónak ezen a helyen, amiről az itteniek oly gyorsan lemondanak ha megvan a vevő. Amiért talán örökre is itt hagyják ezt a települést, ahol felnőttek családot alapítottak stb.
  Olyan rossz ma Rajkainak lenni s pont annyira jó egy szlováknak ugyanez?
  Rajka 1945 óta mindig is egy szedett vedett falu volt s napjainkban is pont ilyen.
  A telepesek ma is érkeznek annyi különbséggel, hogy most jó pénz fizetnek a házakért, szemben azokkal, akik annak idején beleültek a sváb kitelepítettek házaiba ingyen, és bérmentve és bekanalazták az előző lakók által a sparhelten hagyott, még gőzölgő húselvest is.
  Aztán persze felélték az éléskamrát is meg mindent. Mikor kiürült minden, mentek egy másik kitelepített házába. Nem mese ez és nem is egy ócska ponyvaregényből vett idézet.
  Ez a valóság, s mi több egy swima hétköznapi gyakorlat volt akkor.
  Mit is várhattok ilyen emberektől s ezek leszármazottaitól?
  Hogy előbb utóbb szlovák polgármestere lesz a falunak?
  Hát nem félelmetes?”
 • 8. helyi 2008. március 03. 22:22
  „éber!
  "Kitetted már a lábad a falu határán túlra is? "
  de bután néznél ha nem anonim írtam volna a hozzászólást”
 • 7. Bezenyei 2008. március 01. 15:30
  „A bezenyei és a rajkai Polgármesterrel a lakosság többsége még mindig elégedett.
  A 2-es hozzázoláshoz meg csak annyit mondenék, hogy Bezenyén senki se zsarolt meg senkit. Ha a szlovákok és a magyarok nem értik meg egymást az arra is viszavezethető, hogy másképp vannak szocializálódva. Pl.: Bezenyén értelmes ember nem vasárnap nyír fűvet, nem vasárnap fűrészel és ha valamilyen ügyet intéz a hivatalba vagy akárhol akkor normálisan köszön és illedelmes.
  A Polgármester csak a falu töbségének a vélemyényét képviseli szó sincs semmi zsarolásról vagy bárki jogainak a korlátozásáról.”
 • 6. éber 2008. március 01. 13:04
  „helyi!
  Kitetted már a lábad a falu határán túlra is?
  Tisztában vagy vele, hogy pl. Kilitin nincs szabad szélessávú internet vonal, ami a vállalkozás indítását totálisan ellehetetleníti...
  a szigetközi térségben alig épülnek új utak...
  sorra zárják be az iskolákat...
  a magasfeszültségű hálózaton olyan az áramingadozás, hogy kockázatos a szórakoztató ektronikai eszközök használata...
  Szerinted, kit terhel a felelősség mindezért?”
 • 5. helyi 2008. március 01. 12:06
  „szem!
  Te biztosan nem vagy érintett a dologban,mert ilyen baromságokat írsz.
  Rajkán előbb volt szélessávú internet,kábelnet meg főleg mint pl.Óváron.
  Rajkán 15 éve központi víz csatorna és gázvezeték van kiépítve.
  Óváron az ipartelepen tavaly még folyt a szennyvíz elvezetés.
  Tehát nem ezek a gondok.A gondok ott kezdődnek hogy a betelepült
  családok,és most nem csak a szlovákokról,valamint a szlovákiai magyarokról beszélek,sajnos nem sokkal járulnak hozzá ahhoz hogy a falu fejlődjön. A FALU.Épp az a probléma hogy a vezetés nem talál közös hangot,mert nem akar.Nincs itt a lakosok között semmi marakodás,ezért gondolom hogy nem itt élő vagy.Nagyon is
  jól beilleszkednek.Egy hangos szó az évek alatt nem volt a lakosság között.Ezt csak a NAGYPOLITIKA gerjeszti.Meg ahogy írod a BARMOK!
  Ami meg a későbbi polgármesterséget illeti,ezeknek az embereknek több eszük van minthogy gondot vegyenek a nyakukba egy süllyedő hajón,mikor jólétben,nyugodtan,gazdagon élhetnek.”
 • 4. szem 2008. március 01. 11:26
  „Látjátok feleim szümtükkel, mik vogymuk:) Barmok!!!
  Tessék csak tovább marakodni! Néhány év és szlovák polgármestere lesz Rajkának, Bezenyének, Kilitinek, Dunaszigetnek... lehet, hogy ezt kéne sürgetni, akkor majd hip-hop lesz szélessávú Internet, normális villanyhálózat, utak és minden ami a fejlődéshez elengedhetetlen.

  Bált szerveznek a rajkai szlovákok? Helyes! Kampányolnak, lobbiznak... Ezt is idejében elkezdik...”
 • 3. jakson 2008. március 01. 11:07
  „www!
  Örülök hogy megírtad a véleményedet.100%-ban megeggyezik az enyémmel,és szerintem a két falu lakójának többségével is.
  Rá is jöttek hogy elb....ták az x-eléseket 2006 őszén.
  Bezenyén a butaság és a kényszer,Rajkán az irígység döntötte el a
  falu sorsát.”
 • 2. www 2008. február 29. 00:02
  „A szlovákok úgy látom proaktívan állnak a dolgokhoz és racionalizálni szeretnék a közlekedésüket. Na ez az, ami Magyarországon még nem sikerült. Megint lemaradtunk.

  Rajkai szlovák bállal kapcsolatban: a kedves szerkesztő kicsit keljen fel a rózsaszín világból és nézzen körül a való világban. Kicsit kritikusabb szemszögből kellene irni, és nem leírást adni állandóan. Itt nem bálra van szükség, hanem valós együttműködésre. Nem báli keretek között. Az nem fogja megoldani a valós problémákat.
  A bál csak egy pofavizit, bájgúnárkodás.
  A rajkai polgármester köztudottan nacionalista beállítottságú, ki nem állhatja a szlovákokat. Persze hivatalban ezt nem teheti meg, hogy ezt képviselje, megértem. De a bálra remélem nem fog elmenni, mert az színjátszás lenne.
  A bezenyei polg.mester pedig olyannyira gyűlöli a szlovák betelepedni vágyókat, hogy a zsarolással tartja sakkban a lakosságot, hogy ne engedjenek szlováknak ingatlant vásárolni.
  Jó lenne, ha végre nem csak a színjátszás menne, hanem mindenki elmondaná az érdekeit, problémáit, és arra megoldást találnának. Igy csak csúszik le a lejtőn a falu.”
 • 1. tibus 2008. február 28. 09:37
  „Lopcsány elvtárs!!!!!!!!!! Hallod? A "lemaradt" Szlovákia! Még ti marakodtok addig ezek szárnyalnak.
  20 koronáért!!!!!!!!!!! (150 ft) ezért ma magyarországon a buszmegállóba sem állhatsz be lassan az eső elől.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglopta az ügyintézőt a nemrégiben szabadult ügyfél

Mosonmagyaróvár - Az egyik mosonmagyaróvári közintézmény ügyintézőjének pénztárcáját lopta el egy… Tovább olvasom