Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Dráma: nincs jelentkező a pedagógusi állásokra Mosonmagyaróváron

˝Volt, hogy felvettünk egy tanítót, aki két hónap múlva elment Parndorfba eladónak˝ - hangzott el a csütörtöki közgyűlésen.


14.30 - Két technikai előterjesztésről szavaztak pillanatok alatt a végén. Árvay István polgármester bejelentette, hogy  márciusban nem terveznek képviselő-testületi ülést, a következő április 23-án lesz. A bizottságok viszont tarthatnak ülést eddig, amikor szükséges.

Köszönjük olvasóink figyelmét.

14.29  - A képviselő-testület a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság tagjának  megválasztotta Csáki Zsuzsannát, 13 igen mellett. Csáki Zsuzsanna le is tette az esküt.

14.22 - Az elmúlt percekben a közterületek elnevezéséről beszélgettek a képviselők. Volt egy módosító javaslat Jávor Miklós részéről, miszerint Németh László legyen Gizella királyné helyett a mosonmagyaróvári 9087 hrsz. alatti közterület neve. Végül, miután többen is felszólaltak ez ellen, Jávor Miklós visszavonta a javaslatot, de a testület abban maradt, hogy nem feledkeznek meg a "Németh László" elnevezésről.

Ezek az új nevek:

14.17 - Kiírták az AQUA Szolgáltató Kft. ügyvezetői állására a pályázatot. Erre azért van szükség, mert Leitner László bejelentette a lemondását. (Erről itt írtunk korábban.)

14.15 - Megszavazták a képviselők a támogatást a A Karolina Kórháznak. Mint írtuk, a kórház nyert egy eszközfejlesztési pályázaton, ami százszázalékos támogatottságú, utófinanszírozott. Az utolsó – rehabilitációs osztály részére történő eszközbeszerzés – számla 80 millió forint értékű. A számla kifizetése két ütemben történne, és az első ütem teljesítéséhez kér az intézet visszatérítendő támogatást, 20 millió forintot az önkormányzattól.

14.12 - Mindenki egyetértett vele, így bevezették: a helyi vállalkozások, adózók elektronikusan is intézhessék adóügyeiket az önkormányzatnál.

13.56 -  A szociális igazgatás és a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet megalkotása a napirenden.
Most az előterjesztésből idézünk, hogy ez mit is jelent pontosan:

"2015. március 1-jétől az önkormányzatok egységesen a települési támogatás keretében, a támogatandónak ítélt, rendeletükben szabályozott élethelyzetekre nyújthatnak támogatást.
(...)
A törvény a települési támogatás keretében biztosítandó juttatások körét csak példálózóan sorolja fel, mely szerint települési támogatás keretében nyújtható támogatás különösen:
a) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez,
b) a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére,
c) a gyógyszerkiadások viseléséhez,
d) a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére."

Árvay István polgármester szerint az új rendeletben jobban nyomon követhető lesz, hogy kik szorulnak igazán támogatásra, s hogyan hasznosíthatják azt a tényleges problémákra - akár a Családsegítőn keresztül.

11 igen, 2 tartózkodás mellett rendeletet alkotott a képviselő-testület.

13.48 - A Panta AQUA Zrt. üzleti és marketing terve a közgyűlés előtt.
A tervet 11 igen, 2 tartózkodás mellett elfogadták.

13.30 - Mosonmagyaróvár általános és középfokú oktatásának helyzete és távlati tervei a napirenden, ezt a témát kibontva az előterjesztésben olvashatják. Jelenleg Kovács Tamás (MSZP) sorolja a kérdéseit, olyan tempóban, hogy írni is nehéz. A válaszokra fogunk koncentrálni.

Szabó Miklós (MPKE) szerint Mosonmagyaróváron nem a legzökkenőmentesebb az együttműködés a KLIK és a tankerületi igazgatónő között, elsősorban KLIK előírásai miatt. Felháborítónak tartja például, hogy egy tankerületi versenynél a komoly nevezési díjat a KLIK a tanulóra hárítja. Sokszor nincs pénz festékre, takarítószerre, nincs gazdasági mozgástér. További kérdéseket tett fel a képviselő, és elmondta,  a hiányosságok miatt nem tudja elfogadni a beszámolót.

Resch Erzsébet tankerületi igazgató válaszában elmondta: a nyugalmat nagyon szeretné az oktatásban, de ezt havi, heti törvénymódosításokkal nem lehet elérni.  Óriási probléma a városban, hogy szeptember óta hirdetnek informatika, matematika tanítói állást, azóta nem volt rá jelentkező. Nincs, aki reál tantárgyakat tanítson, se kémia, se fizika, se matematika, se informatika tanárt nem tudnak felvenni. Van, ahol már magyar tanár felvétele is probléma, jelentkezés hiányában. "A győri tanítóképző területén egyszerűen nem tudunk felvenni senkit, nincs jelentkező" - fogalmazott. Az igazgató nem ért egyet azzal, hogy mindenki 26 órában van a tanárok közül, de ha ezt visszavennék - mármint az óraszámot -, nem tudnák, hogy ki oktatná a diákokat. A tankerületi igazgató sorolja a példákat a korábbi próbálkozásokra: volt, hogy felvettek német szakos tanítót, aki két hónap múlva elment Parndorfba eladónak, más az élettársa után költözött Németországba...

10 igen, 2  nem, 2 tartózkodás mellett elfogadták a beszámolót. A témára visszatérünk.

13.13 - Az első napirendi pont a Kis-Duna Polgárőr Egyesület beszámolója tevékenységéről.

Nyitrai József (LABE) hozzászólásában elmondta: a társadalmi szervezet igen hasznos munkát végez a városban. Ennek az egyesületnek is  - sok más társadalmi szervezethet hasonlóan - azonban problémája, hogy nincs egy pontos, biztos létszáma. Ezzel együtt örül annak, hogy a fiatalokat is be tudják vonni. ˝A létszámváltozás ellenére is magas színvonalon végzik a munkájukat a polgárőrök˝ - fogalmazott. Hozzátette,  nem utolsó sorban a gyermekek védelmét is ellátják, amikor a zebrákon ellenőriznek, segítik a rendőrség munkáját. Ezt a munkát támogatni kell, és azt is, hogy a polgárőrök célkitűzései között szerepel egy szolgálati gépkocsi, és több kerékpár beszerzése is. 

Kovács Tamás (MSZP) is támogatja a beszámoló elfogadását. Van azonban néhány kérdése, például, hogy mi az oka annak, hogy eltanácsolnak valakit a polgárőrségtől?

Barna Viktor elnök elmondta, részükről nem titok semmi az egyesület működésével kapcsolatban. Azokat szokták eltanácsolni, akik nem fizetik a tagdíjat. S volt egy-két olyan tag, akit azért kellett eltanácsolni, mert magánéletben is igyekezni kell a példamutatásra, és ők nem tudtak ennek megfelelni.

Jávor Miklós (Jobbik) kérdésére Barna Viktor elnök elmondta, a járőrkutyák már holnaptól szolgálatba állhatnának, de a törvény ezt még nem engedélyezi, egyelőre keresik a jogi kiskapukat.

Végül elfogadták a beszámolót a képviselők, egyhangúlag.


13.09 - Kovács Tamás (MSZP) napirend előtti kérdésében azt vetette fel, hogy mikor lesz geotermikus erőmű Mosonmagyaróváron és mikor indulnak útfelújítások a városban?

Árvay István polgármester válaszában elmondta, a geotermikus erőmű létrejöttét továbbra is támogatja az önkormányzat, úgy tudja, áprilisban indulhat a kút fúrása.

Az útjavításokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: amikor az idő engedi. A VÜF már felkészült a javítási munkálatokra. Soha nem látott mennyiségű útépítési munkálatok előtt állnak - hangsúlyozta.

13.03 - A közgyűlésen napirend előtt mondtak köszönetet a mosonmagyaróváriak nevében és adományoztak elismerő oklevelet dr. Somodi Pál fogorvosnak és dr. Mester Edit háziorvosnak a magas színvonalú szakmai tevékenységükért akik huszonnégy év után vonulnak nyugdíjba.

Dr. Somodi Pál és felesége, dr. Mester Edit meghatódva köszönte meg az elismerést.

Közben Szabó Miklós is megérkezett.

13.00 - Az ülés pontosan kezdődik.  A testület határozatképes - jelentette Árvay István polgármester (Fidesz). Kránitz László és Szabó Miklós hiányzik.


Előzmények:

A képviselők új Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság tagot választanak a lemondott Manczal Szilveszter helyére. (A lemondáshoz az vezetett, hogy a bizottsági külsős tag a gyanú szerint leüthette szomszédját egy hólapáttal. Az előzményekről itt olvashat.)

A csütörtöki közgyűlésen megszavazhatják, hogy a helyi vállalkozások, adózók elektronikusan is intézhessék adóügyeiket az önkormányzatnál.

Beszámolót hallhatunk - pontosabban olvashatunk az előterjesztések között - Mosonmagyaróvár általános és középfokú oktatásának helyzetéről és távlati terveiről.

A Karolina Kórház nyert egy eszközfejlesztési pályázaton, ami százszázalékos támogatottságú, utófinanszírozott. Az utolsó – rehabilitációs osztály részére történő eszközbeszerzés – számla 80 millió forint értékű. A számla kifizetése két ütemben történne, és az első ütem teljesítéséhez kér az intézet visszatérítendő támogatást 20 millió forint összegben az önkormányzattól. Ezt is megszavazhatják a képviselők.

A Kis-Duna Polgárőr Egyesület tavalyi működéséről szóló beszámoló is a közgyűlés előtt van ma. (Ebben írnak arról is, hogy tovább folytatódik a polgárőr járőrkutyát felkészítése és keresik a jogi hátterét annak, hogyan tudnának velük szolgálatba állni.) Továbbá döntenek a képviselők közterületek elnevezéséről is.

A közgyűlés a meghívó szerint 17 napirendi pontot tárgyal, a kisalfold.hu online közvetít az ülésről.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

65 milliós megtakarítás Lébényben

Tovább olvasom