Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Dráguló csatorna és szemétszállítás Mosonmagyaróváron

Az ivóvíz díja nem, ám a csatornáé annál nagyobb mértékben emelkedik a jövő évtől Mosonmagyaróváron. Ugyancsak határozott a képviselő- testület a szemétszállítás tarifájának 3,11 százalékos drágításáról is.

A jövő évi víz- és csatornadíjakról döntött csütörtöki ülésén az önkormányzat képviselő-testülete. A lakossági fogyasztóknak eddig az ivóvízért 169, a csatornáért 176 forint köbméterenkénti nettó árat kellett fizetniük. A testület úgy határozott, hogy a víz díját nem emelik, ám a csatornáért annál többet kell fizetni januártól. A szolgáltatás nettó díja 222 forint lesz köbméterenként. A lakossági kedvezményben nem részesülő cégeknek, közületeknek az ivóvízért 220, a csatornáért pedig 345 forintot kell majd fizetniük.

Jövőre 3,11 százalékkal drágábban viszik el a szemetet Mosonmagyaróváron. Ez egy kéttagú családnak – 60 literes edénnyel számolva – bruttó 36 forint, míg egy négytagú család esetében – 120 literes kuk
 Jövőre 3,11 százalékkal drágábban viszik el a szemetet Mosonmagyaróváron. Ez egy kéttagú családnak – 60 literes edénnyel számolva – bruttó 36 forint, míg egy négytagú család esetében – 120 literes kukánál – 71 forint többletkiadást jelent havonta.

A csatornaszolgáltatás tarifájának nagymértékű emelését indokolja egyrészt, hogy a szennyvíztisztító-beruházáshoz szükséges 450 milliós önrészét előteremtse a város. Másrészt pedig pályázati előírás, hogy a megépülő új tisztítónak önfenntartónak kell lennie, ez pedig csak a magasabb díjjal érhető el.

Döntöttek a képviselők a jövő évi szemétszállítási díjakról is. A Rekultív kft. két díjemelési javaslatot terjesztett a testület elé. Az egyikben 3,11 százalékos emelést javasol, ami a jelenlegi szolgáltatásokat foglalja magában. A másik verzióban 4,89 százalékos emelés szerepel, ám ebben az esetben a meglévő szolgáltatások mellé növelnék a lomtalanításkor elszállítandó hulladék mennyiségét. A testület végül az első javaslatban szereplő alacsonyabb mértékű drágítás mellett döntött. Ez a díj a szemétszállításon túl tartalmazza egyebek mellett a 2009-től már működő szelektív gyűjtőszigetek bővítését, a szigetkörnyezet fejlesztését, a lomtalanítást, illetve környezetvédelmi beruházások célalapjait. Így a jövő évtől például egy 60 literes kuka egyszeri ürítéséért 219, a 110 literesért 401, míg az 1100 literes edényért 4011 forint nettó árat kell majd fizetni.

Ez az emelés kétfős háztartás esetén – 60 literes edényt feltételezve – havi bruttó 36, míg egy négyfős családnál – 120 literes kukával – 71 forint többletkiadást jelent.

Olvasóink írták

 • 13. Neni1 2010. december 27. 09:39
  „Ezek a/ drága/ politikusok mennyit bizonygatták ,nekünk csak jót akarnak ,segítenek az országon.Azóta is csak azt látom a saját zsebüket rakják tele.Áremelés, de miből fizessek már?A fizetés már három éve nem emelkedett, kiszámoltuk most sem fog.Gondolom ezt sokan érzik így rajtam kívül.A legolcsóbbak egyike az Aqua?
  A fizetésemhez képest nem elég olcsó.Mikor látom azt végre ,hogy a gazdagabb réteg is viseli a terheket?
  Mert eddig akármilyen adót vetettek ki annak a vége az lett ,hogy a szegényebb rétegre hárították.
  Vagy úgy gondolják értük nem kár?Ott a parlamentben páváskodó állítólag minket képviselő politikusaink,
  akiket a mi adónkból fizetnek azért ,hogy az országot jól irányítsák,szégyelljék magukat .Lehet naiv vagyok ,
  de választáskor mindig reménykedek ,aztán jól pofára esek.Politika ? A legundorítóbb dolog ami csak létezik.”
 • 12. janika 2010. december 20. 09:42
  „Ilyen egyszerű! Kinek mekkora edénye van annyit fizet amennyit a Maffia előír! Mert kik is díjjazgatnak? A politikusok és hasonszőrű lakossági pénz lenyúlók! Az mit sem számít,hogy visznek -e el szemetet vagy nem!
  Ez egy ilyenrendszer!”
 • 11. Alex64 2010. december 19. 20:31
  „Lehet, hogy arra is kellene fordítani kis pénzt az Aqua-nak, hogy számítógépes rendszerük helyesen működjön akkor talán nem küldenének ki olyan túlfizetést tükröző számlát ami több mint amit egész évben befizetett a fogyasztó. Aztán egy ilyet pillanatok alatt módosítanak. Bennem megfogalmazódott egy olyan dolog is amikor ez csak úgy megtörténik csak baráti alapon. Nem rágalmazok csak eszembe jutott nem alaptalanul. Csatornadíj emelés. Hát igen amikor már mindenféle büntetéssel fenyegették a rendszerre még rá nem kötött fogyasztókat akkor még az Egyetem Lajtába engedte a szennyvizét. Hány ilyen van még: Ha ezek rákötnek majd megint emelnek mert nőtt a leterheltség nem?”
 • 10. Imcsi 2010. december 19. 09:52
  „babyangyal !
  Te is későn jöttél rá, hogy ne a politikusoktól várd a jobb életet, hacsak nem vagy már eleve Te is gazdag!”
 • 9. babyangyal 2010. december 19. 09:34
  „Áremelés ?????????Hurrá,még nem vagyunk túlterhelve elégé!!!!!Az ember elmegy szavazni mert érzi,hogy szükséges a változás és jó lenne ha kicsit jobban tudnánk élni de minden marad a régiben és nem lesz jobb semmi,ez sajnálatos én már nem bízok a politikusokban,szégyen az összes!!!!Nekik kellene egy hónapig megélni a mi fizetésünkből és utána dönteni az áremelésekről.”
 • 8. Abrafax 2010. december 18. 22:48
  „Esetleg azért nem emelnek vízdíjat, hogy ne ösztönözzék a zembereket kútfúrásra...
  Lehet szidni az Aquát, de a KÖRNYÉKEN nekik a legalacsonyabb a szolgáltatási díjuk, ami nem zárja ki, hogy a Felső-Tiszavidéken ne lenne nála is olcsóbb szolgáltató, csak ő Óváron érthető okból nem szolgáltathat. Az sem véletlen, hogy az Aqua terjeszkednek, és nem a konkurrenciája. Egyébként az Aqua a legjobban gazdálkodó, a leghatékonyabb önkormányzati cég lett az elmúlt években - az sem mindegy, mennyit kell beletenni az adófizetők pénzéből, ha veszteséges.
  A Rekultív telephelye(i) meg nem ebből a lefényképezett kétszáz négyzetméterből áll(nak). Az üvegekre, papírra nem küldik rá a tömörítőhengert.”
 • 7. INVEKTUS 2010. december 18. 18:25
  „Nem birtam ki hogy ne szoljak
  A KÉPET LÁTVA EZ NEM REKULTIV

  MINDENKITÖL MEGKÉRDEZEM HOGY MI IS AZ A FOGALOM HOGY? REKULTIVÁLÁS?

  na több 100 millió befolyik azokbol a konténerekböl Ill elszálitásábol

  AMI
  CSAK PAPIR
  CSAK PETPALACK
  CSAK ÜVEG szines
  CSAK ÜVEG

  de azért én kiváncs vagyok hogy ezek a ´´ mencsükmeg a földet cimü öko kukákbol hova kerül a szemét ´´

  ????????????????????????????????
  Nézd a képet
  ide”
 • 6. boborjan 2010. december 18. 17:50
  „Már hogy a bánatba ne lenne köze az irányító szinnek???Kik szavazzák meg a dolgot???”
 • 5. Alex64 2010. december 18. 11:17
  „Szükséges rossz én ezt megértem. De a Jánosi szemétlerakó is csak egy ömlesztett szemét tároló. Nesze neked szelektív szemétgyűjtés. A vízdíjat nem emelnek hurrá. De miért azért mert mivel a város szerencsés helyen van így a családi házaknál ugrásszerűen elszaporodott a magán kutak száma. Ennyi időre volt szüksége a cégnek mire sikerült kiszámítani az elhasznált és a csatornába ürített víz különbségét. A lényeg nagyon egyszerű akinek nincs kútja azok fogják a saját csatornadíjukon felül fizetni azok vízdíját is akiknek van kútjuk. Ja és ez nem titok mert a Moson vármegye újságban ez meg is írták. Lehet mérni kellene a lakásonként kiengedett szennyvíz mennyiségét is és máris realitás felé lehetne közelíteni. De a Vízszolgáltatónak ez baromira nem érdeke neki csak a bevétel fontos. Ehhez az egésznek semmi köze az éppen aktuális irányító színnek. Ja és még valami ilyenkor mindig azt is leírják, hogy mennyi drágább szolgáltató van. Persze azt nem hogy vannak olcsóbbak is”
 • 4. Qvik 2010. december 18. 02:52
  „Miért van, hogy a monopol cégek azt csinálják az emberekkel amit akarnak. Ha az átlag ember valamit akar változtatni az adott szerződésen több napi utánjárással jár, jó esetben az unalmas titkárnő aki a mi pénzünkből kapja a fizetését ránk ,,kacsint", talán szóba áll velünk ....... Kétoldali szerződés amit ők akkor változtatnak amikor akarnak mi meg FIZETÜNK. ez volt Magyarország és maradt is. SIRALMAS!!!!”
 • 3. Jani_Móvar 2010. december 17. 23:21
  „Jó de akkor hetente 2x lehet üríteni is, nem kell megvárni míg péntekre kifolyik belőle a sok szemét. Panel soron!”
 • 2. boborjan 2010. december 17. 21:04
  „Nesze Neked új vezetés....Narancs színben már mi éhen halunk...”
 • 1. zolizozo 2010. december 17. 16:54
  „Nem baj,emeljétek csak, úgy látszik nem elég drága!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pozsony helyett Rajkán épülhet meg a TriGránit kaszinóvárosa

Miután a szlovák parlament a napokban módosította a kaszinók adózásáról szóló törvényt, Pozsony… Tovább olvasom