Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Drágulnak a közüzemi tarifák januártól

Várhatóan drágább lesz januártól a víz- és csatornadíj, a szemétszállítás, a buszközlekedés, de még a közétkeztetés is Mosonmagyaróváron. A mértékről csütörtökön dönt a képviselő-testület.


Több közüzemi szolgáltatásért kell többet fizetniük a mosonmagyaróváriaknak a jövő évben. A tarifák mértékéről várhatóan csütörtöki ülésén dönt majd a képviselő-testület.

A hulladékszállítás jövő évi tarifájára két díjemelési javaslatot dolgozott ki a Rekultív kft. Az első verzió nettó 5,9 százalékos emelést tartalmaz, ami például kétfős háztartás esetén – 60 literes edényt feltételezve – nettó 56 forinttal drágítaná a szolgáltatást havonta. A második verzió valamivel magasabb, 7,7 százalékos emelést irányoz elő, ám ebben az eddiginél nagyobb mennyiségű lomtalanítást vállal a szolgáltató. Ez a célalap egyébként már a 2011-es hulladékszállítási díj előterjesztésnek is eleme volt, ám a testület akkor az elhagyása mellett döntött. Ennek ellenére idén is az alapdíjban szereplő mennyiségnél több lomot szállított el a Rekultív kft. a városból. A 7,7 százalékos díjemelés egy kétfős háztartásnak nettó 73 forintos többletet jelentene havonta.

Több más mellett várhatóan a szemétszállítás tarifája is emelkedik a jövő évtől.
Több más mellett várhatóan a szemétszállítás tarifája is emelkedik a jövő évtől.


Ugyancsak drágulás várható a víz- és csatornadíjakban is jövőre. Az előterjesztésben foglaltak szerint a lakossági fogyasztóknak az ivóvíz köbméteréért a mostani 169 helyett jövőre 177 forintot kell majd fizetniük. A lakossági csatornatarifa a jelenlegi 222 forintról 255-re emelkedik. Örvendetes viszont, hogy a távfűtés ára várhatóan nem emelkedik januártól.

Minden bizonnyal többe kerül viszont a buszjegy januártól a városban. A tarifaemelésre három variációt dolgozott ki a Kisalföld Volán Zrt. Jelenleg 215 forintba kerül a helyi menetjegy, az általános havibérlet ára 3320, míg a tanuló- és nyugdíjasbérleté 1075 forint. Az egyik javaslat 4 százalékos emelést irányoz elő, amihez bázisszintű normatív támogatás mellett bruttó 22,9 milliós önkormányzati támogatás szükséges. A másik verzió szerint 6 százalékkal emelkednének a tarifák, ebben az esetben bruttó 22,6 milliós önkormányzati támogatás szükséges, míg a harmadik javaslat 8 százalékos emeléssel és bruttó 21,6 milliós önkormányzati támogatással számol.

Várhatóan emelkednek az önkormányzati intézményekben fizetendő étkezési díjak is 2012-ben. Ez a normaemelés a főzőkonyhát működtető önkormányzati intézményekre, valamint az általuk ellátott társintézményekre vonatkozik, így az Egyesített Bölcsődére, az Ostermayer, Bóbita, Őzikés, Kékcinke, Vackor, Majoroki és Lurkóvár Óvodákra, a Móra- és Ujhelyi-iskolákra. A bölcsődékben várhatóan gyermekek esetében 3,8, felnőtteknél 4,3 százalékos lesz az emelés. Az óvodáknál és iskoláknál egységesen 2 százalékos emelést tartanak szükségesnek. A Karolina Kórház ugyanakkor nem igényelt élelmezési normaemelést.

Olvasóink írták

 • 5. pancser 2011. december 10. 09:16
  „Ebbe speciel nem érdemes belekötni. Mondjatok valamit aminek nem megy fel az az ára! Mondjuk azért, mert az ott dolgozók elvárják, hogy a fizetésük legalább értékálló legyen.
  Ami a kukákat illeti, csupa túltöltött kukát látok, sőt mellé dobálják egyesek a hulladékot, meg az erdősávokba. Mielőtt egy szolgáltatót kritizálunk neveljük meg magunkat meg a szomszédainkat. A nép általában trehány, de kritizálni azt tud. Bocsánat a tiszteletre méltó korrekt lakosoktól. Csak ügyfélként vagyok a Rekultívval kapcsolatban.”
 • 4. dorombolok 2011. december 07. 14:27
  „A polgármester jutalmát megszavazták vagy megy az Azori szigetekre?”
 • 3. Hókuszpóka 2011. december 07. 14:05
  „Számomra az már nem hír ha árakat emelnek/új adót vezetnek be.
  El kell tűrni, le kell nyelni.
  Hiába, bóvli ország, bóvli lakói....”
 • 2. Alex64 2011. december 07. 01:50
  „Talán ebből a pénzből a cég az emberei által tönkretett szemetes edények tulajdonosait is kártalanítja és megtanítja az alkalmazottait arra, hogy a kukát oda tegyék vissza ahonnan felvették nem az út közepére. Ha ez így sikerülne üsse fenyő emeljenek. A 7,7% lomtalanítás ott is lenne mit oktatni pl.: óra ismerete, ha valamire azt mondják (írják) 10-től 12-ig akkor az ne 11-től 9:30-ig legyen A megfelelő helyre a megfelelő méretű edényt sem lenne ördöngös dolog kitenni hisz évek óta ugyan azokat az edényeket rakják körbe szeméttel mert kicsik és ugyan azokat viszik el félig (na jó itt az óra nem ismerete is bejátszik)”
 • 1. kenderice 2011. december 06. 20:21
  „Mekkora lenne az emelés ha nem európa" legsikeresebb" országa lennénk? Köszönjük fidesz, remélem tavasszal örökre eltűnik ez a népnyúzó banda!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Funkciót keresnek a Kiserdőnek

A városközponti Kiserdő megmentéséért tartottak lakossági fórumot a minap Mosonmagyaróváron. Tovább olvasom