Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Drágul a zeneiskolai képzés

Átlagosan minden területen tíz százalékkal csökkennek az állami normatívák az oktatásban, a szociális és egészségügyben.

Csak az oktatásra közel kétszázmillió forinttal kevesebb állami támogatásra számíthat Mosonmagyaróvár. Ígérik: nem küldenek el pedagógusokat, de megnézik, hol lehet spórolni.

A mosonmagyaróvári óvodák várhatóan közel 18 millió forinttal, az általános iskolák 37,5 millióval kaphatnak kevesebbet jövőre az államtól.

A középiskoláknak is kevesebb juthat: a középfokú oktatásra így 33 millióval, a szakmai képzésre 10 millióval. A kollégiumi ellátásban is várhatóak állami költségvetési zsugorítások. A városi kollégium normatívái 561 ezerrel csökkennek, a napközis ellátás biztosításánál közel kétmillió forintot spórolnak meg. A jelentős normatívakiesés a fenntartó önkormányzatot terheli, de például a zeneoktatásnál a családoknak is mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk.

– Az önkormányzat érdeke az iskolák által képviselt értékek megőrzése. Döbbenetes, hogy kormányoldalon nem érzékelik ezt – közölte dr. Nagy István, Mosonmagyaróvár oktatásért felelős alpolgármestere, aki kiemelte: az önkormányzat a kieső normatívacsökkenést kompenzálja intézményeiben. Ehhez várhatóan további hitelfelvételre lesz szükség.

A normatívacsökkenést az oktatásban, alapképzésben részt vevő gyerekek családja nem érzi meg. A zeneiskolások szüleinek viszont nagyobb terhet kell vállalniuk.
A normatívacsökkenést az oktatásban, alapképzésben részt vevő gyerekek családja nem érzi meg. A zeneiskolások szüleinek viszont nagyobb terhet kell vállalniuk.

– Egyeztetünk az intézmények vezetőivel, költségvetéseik minden sorát ellenőrizzük és igyekszünk kompromisszumot kötni – fejtette ki továbbá. Kijelentette: pedagóguselbocsátások nem jöhetnek szóba, ugyanis jövő évtől több gyerek lesz a Lajta-parti város oktatási intézményeiben. Így az önkormányzaton marad a további nyomás a gyermeklétszámok növekedése kapcsán.

Míg az oktatási ágazatban elsősorban a fenntartó önkormányzaté a teher, addig a művészeti oktatás a családoktól is jelentős hozzájárulást követel. A helyi zeneiskola éves térítési díjai jelentősen emelkednek 2010 elejétől.

Ugyanis a kormány elvárásai szerint a normatívaelvonás minimum tíz százaléka a szülőket terheli. Így tanulmányi átlag szerint mintegy négyezer forinttal kell többet fizetni a képzésért. Aki idén 14.600 forintot fizetett be, jövőre 18.800 forintot kell letennie, aki 16.200 forintot, annak 19.600 forinttal kell hozzájárulnia gyermeke zenei képzéséhez.

– A város mindent elkövet, hogy az Ujhelyi-iskolában megmaradhasson a művészeti képzés. A zeneiskola esetében a város vizsgálja a lehetőséget, hogy alapítványi vagy más formában tudjunk segíteni a családoknak a költségek fedezésében. Bízunk benne, hogy ezzel a zeneiskola iránt megnövekedett igényt fenn tudjuk tartani és ki tudjuk szolgálni – mondta az alpolgármester, aki elismerően szólt a zeneiskolában végzett nevelésről.

Olvasóink írták

  • 3. RickCartman 2009. november 18. 20:03
    „az 1.hozzászólás humoros lenne?tényleg elég fáradt mondat.”
  • 2. jánosi 2009. november 18. 16:48
    „Kezdesz fáradni meir ..........”
  • 1. meir 2009. november 18. 09:26
    „majd jol megtanulnak "kesztyube dudalni"!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzbírságot kapott a polgármester

Tóth István dunaszigeti polgármester sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünkbe. Tovább olvasom