Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

Drága a tájsebek gyógyítása

Bringapálya a Kálnoki út végén, levegőminőséget mutató digitális kijelző a Magyar utcán, a Báger-tó fejlesztése, tájsebek gyógyítása és zöldterületek felújítása – többek között ilyen környezetvédelmi beruházásokat tervez idén Mosonmagyaróvár.
Évről évre jelentős összegeket fordít Mosonmagyaróvár önkormányzata a város szépítésére, zöldterületeinek fejlesztésére. Németh Andreát, a városháza környezetvédelmi felelősét kérdeztük az idei tervekről.

– Idén is folytatnánk az utcabútorok felújítását: a hirdetőtáblákat, szemétgyűjtőket, kutyapiszokgyűjtőket, padokat, virágedényeket, rossz faveremrácsokat cserélnénk, egységesítenénk. Nagy az igény a kerékpártárolókra is. Kovácsoltvasból készült már több található a belvárosban, hasonlókat rendelnénk még. Erre a célra közel négymillió forintot különített el az önkormányzat az idei költségvetésében – hangsúlyozta a szakember.

Új játszótér kialakítására nem számíthatunk, viszont a rossz játékok cseréjére igen, jó néhány helyszínen. Így Mosonban, a Mofém-telepen, a Manninger- és Móra-lakótelepeken. A biciklirajongóknak jó hír, hogy miután tavaly elkészült a Kálnoki út mentén a kerékpárút, idén egy bringapályát alakíthatnak itt ki a mostani gaztenger felszámolásával. A játszóterekre és a pályára mintegy tízmilliót szán a város.
Néhány kisebb zöldterület, közpark is megszépülhet. Egy nagyobb beruházás lesz az Alkotmány úti park felújítása. A terület a Romantikus kert nevet veszi majd fel és itt akár esküvőt is lehet tartani. A magyaróvári postánál, az adóhatóság épületénél, a ’48-as térnél is számíthatunk kisebb munkálatokra. Több részletben frissül fel a Wittmann park faállománya: a beteg, rossz fák kivágása után több száz csemetét ültetnek. Egyébként a kivágott fákat más helyszíneken is pótolják.

A mosonmagyaróvári Simon Gyula szerint az új tárolók stabilabban tartják a kerékpárt, mint elődeik.
A mosonmagyaróvári Simon Gyula szerint az új tárolók stabilabban tartják a kerékpárt, mint elődeik.

– A közműépítés és útépítés miatt sok fát vágtak ki tavaly, ezek helyére újakat ültetünk. Ahol elektromos hálózat halad át, ott a gömbfákat részesítjük előnyben. Az új lakóparkokban is olyan csemetéket ültetünk, amelyek a városi klímát bírják. Továbbá a növényedények, szigetek tönkrement növényzetét is pótoljuk – tette hozzá Németh Andrea, aki szerint a közeljövő újdonsága, hogy a Magyar utcában levegőminőséget mutató digitális kijelzőt tesznek ki (erre a témára hamarosan visszatérünk).

Folytatódik a Tájsebészet program, az illegális hulladéklerakások felszámolása területrendezéssel, önkormányzati ingatlanok kezelése, gyommentesítése, melyre a város idén is 5 millió forintot különített el. Németh Andrea elmondása szerint tavaly kitakarították a talált lerakókat, ám azóta újabb illegális szemetelésre hívták fel a figyelmet a közterület-felügyelők. A 86-os út melletti kamionparkoló, a Feketeerdei úti erdősáv mellett a város belterületét sem kímélik a szemetelők.
A tavaly sikeres programokat idén is megszervezik, így a Legszebb konyhakert versenyt, az Apró kezek – csoda kertek című kertépítő vetélkedőt gyerekeknek, a Gurul a város, az Európai Mobilitási Hét, a
TeSzedd! szemétszedési akciót. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illetményemelés harminc százalékkal

A decembertől hatályos új törvény szerint ugyanis harminc százalékkal emelhető az illetmény, amit a testület meg is szavazott a polgármesternek. Tovább olvasom