Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Dr. Lóránt István az új városi jegyző

Dr. Lóránt István korábbi aljegyző tölti be a jegyzői állást Jánossomorján a helyi képviselő-testület döntése szerint. Erről, a helyi oktatási intézmények felkészülésének értékeléséről, tiszteletbeli polgári cím adományozásáról is szó esett a csütörtöki ülésen.


Az idei költségvetés első féléves teljesítését tárgyalta első napirendi pontként a kisváros képviselő-testülete csütörtöki soros ülésén. Luka János, a pénzügyi bizottság elnöke értékelte ki a számokat: a gépjárműadóból 2011-re 50 millió forintot terveztek, ebből 22 millió folyt be a kasszába. Az építményadó-bevételeknél nincs elmaradás, hiszen a tervezett 88 millióból 45 millió már beérkezett, míg az iparűzési adónál a 390 millióból 186 milliót fizettek be a vállalkozások. A kultúrház energiakorszerűsítésére pályázott a kisváros, erről még döntés nem született. Az iskolabővítésre, -felújításra is pályáztak volna, egyelőre azonban nem írtak ki pályázatot. Mindkét projektre különítettek el forrásokat az idei költségvetésben.

„A jegyző az állandóságot képviseli" – vezette fel a jegyzői pályázatot Kurunczi Károly polgármester. Az állásra négy pályázat érkezett, a kiírás minden pontjának dr. Lóránt István korábbi aljegyző felelt meg egyedül. Winkler László képviselő megjegyezte: „István ismeri a települést, a munkamorált, örülünk, hogy jelentkezett." A testület egyöntetűen tette le voksát a 2004 márciusa óta a hivatalban dolgozó, azon év áprilisa óta már aljegyzőként tevékenykedő jogász mellett. A polgármester jegyzői járandóságra tett javaslatát is elfogadták a városatyák.

Dr. Lóránt István jegyzőként segíti a hivatal munkáját. A felvételen Kurunczi Károly polgármester gratulál megválasztásához.
Dr. Lóránt István jegyzőként segíti a hivatal munkáját. A felvételen Kurunczi Károly polgármester gratulál megválasztásához.


A testület tárgyalta a helyi oktatási intézmények felkészültségét az új tanév előtt. Bella Zsolt iskolaigazgató-képviselő kifejtette: a személyi, tárgyi feltételek adottak az új tanévhez, igaz, vannak hiányosságok – példaként a Klafszky-tagiskolát említve. Luka János megjegyezte: a létszámadatok megdöbbentették, a 2004/2005-ös tanévben még 687 diákja volt az iskolának, mára már csak 490. Mi okozza ezt a csökkenést? – tette fel a kérdést. Az iskolaigazgató válaszában elmondta: az óvodák gyakorlatilag tele vannak, de szülői vagy bizottsági döntésre több, iskoláskort elért gyermeket tartottak vissza az óvodában.

Továbbá Újrónafőről a gyermekek többségét (90 százalékát) Mosonszolnokon íratták be első osztályba. A beszámoló szerint lassan megkérdőjelezhető lesz a mikrotérség fenntartása Újrónafővel, ha ez a folyamat folytatódik.

A pénzügyi bizottság elnöke a hiányzások számáról is érdeklődött. Ezzel kapcsolatosan Bella Zsolt kifejtette: a statisztikákat tulajdonképpen nyolc-tíz diák rontja. Olyan tanulóik is voltak, akik 750 vagy éppen 560 tanórát hiányoztak. Közülük néhányan a jelen tanévben kikerültek a rendszerből. Az ülésen továbbá döntöttek a „Jánossomorja tiszteletbeli polgára" cím adományozásáról is, a kitüntetést egyébként a városi napokon adják majd át.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taxival akarta átcsempészni az algírokat egy román férfi

Taxival akart algírokat Bécsbe csempészni egy 27 éves román férfi csütörtökön. Tovább olvasom