Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Dóra megérezte, hogy mi vár rájuk

Ha az élet egy folyó, akkor választhatunk, hol lépünk bele – írta a Delaware folyóba veszett Dóra, mintha megérezte volna, hogy valami szörnyűség történik majd vele. Őt és Szabolcsot is siratják barátai.


A philadelphiai vízibuszbaleset mindkét magyar áldozata, a 16 éves S. Dóra és a 20 éves P. Szabolcs is szülei egyetlen gyermeke volt. A két fiatal a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium jelenlegi és egykori diákja volt.

– Meg sem érdemeltük őt – fakadt ki a baleset után Dóra nagymamája.

Mintha a kislány megérzett volna valamit sorsával kapcsolatban, mert az iwiw közösségi portálon két megrendítő idézetet választott kedvencéül: "Mi, emberi lények, csupán apró elemei vagyunk valami sokkal nagyobb dolognak. Séta közben esetleg rátaposunk egy bogárra vagy olyan légmozgást hozunk létre, ami miatt egy légy olyan helyre kerül, ahová egyébként sohasem kerülhetne. Ám ha ezután magunkat a légy helyébe, a világegyetemet pedig a magunk helyébe képzeljük, világossá válhat előttünk, hogy gyakran olyan erőkkel kerülünk szembe, amelyekkel szemben ugyanolyan tehetetlenek vagyunk, mint a bogár velünk szemben. (...) Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megértsük a világegyetem mozgásait, és hogy ne az ár ellen kelljen harcolnunk" – idézett Dóri Arthur Golden Egy gésa emlékiratai című regényéből. A másik kedvenc idézete szintén megrendítő a történtek ismeretében: "Ha az élet egy folyó, akkor választhatunk, hol lépünk bele. A víz akárhol hajlandó szétválni." - írja a borsonline.hu

A beszámoló így folytatódik: Dóri sajnos nem jutott ki a tizenöt méter mély folyóból. A baleset másik áldozata, a 20 éves Szabolcs legjobb barátja, Tibor azt mondta, még mindig visszavárja barátját.

– Együtt nőttünk fel, két hete ünnepeltük a szülinapját. Nagyon készült az útra, jó volt az angolja is. Máig nem tudom felfogni a történteket, várom, hogy visszajöjjön – mondta a fiú, aki lapunktól értesült arról: már hiába várja barátját.

– Bíztam benne, hátha tévedés lesz – mondta megrendülten. – Nagyon segítőkész volt, napokig tudnám mesélni róla a történeteket. Tavaly ő volt a Mikulás, én meg az öcsémmel a krampusz, együtt jártuk a falut, és megajándékoztuk a gyerekeket. A farsangi mulatságot is mi szerveztük... Amióta megtörtént a baleset, nem tudok aludni, de sírni sem... – tette hozzá Tibor.

Philadelphiában a hétvégén megemlékezést tartanak az áldozatok tiszteletére. A túlélők hétfőn vagy kedden utaznak haza, feltehetőleg egy Delta Airlines- géppel. Hogy a holttesteket mikor szállítják haza, még nem tudni, meg kell várni a vizsgálatok lezárását - olvasható a borsonline.hu beszámolójában.

Ez történt szombaton:

Az amerikai város tisztségviselői és egyházi vezetők mellett Szombati Béla magyar nagykövet is csatlakozott a magyar cserediákcsoport és a vendéglátó családok közös megemlékezéséhez.

A szertartás végén koszorúkat és virágokat dobtak a vízbe, és egy pár fehér galambot engedtek el. Az amerikai hatóságok pénteken találták meg a balesetben eltűnt 20 éves fiatalember és 16 éves lány holttestét.

A kétéltű városnéző vízibuszba, amelyen egy 15 fős magyar diákcsoport is utazott, szerdán kora délután ütközött bele egy uszály, miután a vízibusz műszaki hiba miatt a Delaware folyón vesztegelt. A vízibusz többi utasát sikerült kimenteni, a két magyar fiatal azonban eltűnt.

Több százan emlékeztek néma főhajtással és gyertyagyújtással szombat este Mosonmagyaróváron a Kossuth-gimnázium előtt a Philadelphiában történt tragikus hajóbaleset két áldozatára.

A megemlékezésen egyetlen rövid beszéd hangzott el; Hansági Károly, a Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója idézte fel a két fiatal emlékét, s mondta ki: a döbbenet, a fájdalom és a harag kavarog a hátramaradottakban, hiszen két fiatal ember karrierjét törte ketté egy véletlen baleset. Ezután körülbelül húsz percig gyászzene szólt, majd az emlékezők virágokat helyeztek el a szerencsétlenség két áldozatának képénél, az iskolafalnál.

Hansági Károly, a csoportot szervező mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója a két eltűnt magyar fiatalról korábban a szülők kérésére csak annyit közölt, hogy a lány a gimnázium diákja volt, a fiú pedig korábban járt az iskolába.

Azt elmondta: a csapat több tagja is jelezte, hogy szeretne mielőbb hazautazni, s nem várja ki tervezett kintlétük végét. Mosonmagyaróváron a két eltűnt helyi fiatal holtteste megtalálásának hírére kitűzték a fekete zászlót péntek délután az önkormányzat és iskolájuk épületére péntek este.

A mosonmagyaróvári önkormányzat lehetőségei szerint mindenben segíti az áldozatok családját, illetve a kint lévő diákok hazajutását – mondta el lapunknak dr. Nagy István alpolgármester, aki megrendülésének és döbbenetének is hangot adott a két fiatal elvesztése miatt. ˝Természetes, hogy ebben a helyzetben a város minden segítséget megad, ám bármilyen segítség is elenyésző az áldozatok családjának fájdalmához képest˝ – hangsúlyozta az alpolgármester.

Osztálytársak! Isten vigyázza álmotok!Fotók: Méhes Ákos

Vizsgálják a balesetet

Miután meghallgatták a kétéltű jármű kapitányát, fedélzeti munkását és több utasát, a szövetségi szakemberek figyelme az uszály vontatóhajójának személyzete felé fordult – tudósított a helyi internetes portál, a philly.com. A vizsgálat három fő kérdésre fókuszál. Tudni szeretnék, hogy a vontatóhajó kapitánya hol tartózkodott a baleset pillanatában, figyelt-e a hajók közötti kommunikációra, valamint hogy a vontatóhajón vagy az uszályon volt-e figyelőszemélyzet. A philly.com szerint hétfőnél korábban nem közölnek új információkat a vizsgálattal kapcsolatban.


Előzmény:
A mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium tizenhárom diákja és két tanára is azon a hajón ült, amely szerdán egy uszállyal ütközött a Delaware folyón Philadelphiában. Két magyar fiatalt, a 16 éves S. Dórát és a 20 éves P. Szabolcsot elnyelte a víz.

Az amerikai hatóságok megerősítették a New York-i magyar konzulnak, hogy megtalálták mindkét magyar áldozatot: Dóra holttestét helyi idő szerint péntek hajnalban, egy helyszín közeli híd mellett vette észre egy halászhajó legénysége.

Fotó: MTI
Két nap után vezetett eredményre az áldozatok utáni kutatás. Fotó: MTI


Dóra szülei egyetlen gyermeke volt, és nagymamája elmondása szerint kitűnő tanuló, szorgalmas és kötelességtudó kislányként szerették - számolt be a borsonlie.hu.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. kiscic 2010. július 15. 16:38
  „Dudu: sztem már sorszámot kell húzni...”
 • 55. dudu0911 2010. július 15. 15:08
  „Elemér! Nem szeretem az erőszakot,de ha veled találkozhatnék szívesen orrnyergen ütnélek!”
 • 54. Petra19 2010. július 13. 18:17
  „Nyugodjanak Békében!:-(”
 • 53. dudu0911 2010. július 13. 07:15
  „Mikor akarjátok már befejezni?Had gyászoljon már a család békességben nem nap mint nap a főcímen kelljen látniuk a gyermekeik halálát.”
 • 52. Agent 2010. július 12. 19:47
  „50, hú angol, demenő!
  01001011010100100100010101010100110010010100111000100001”
 • 51. anyaovi 2010. július 12. 17:25
  „Őszinte részvétem mindkettő családnak!

  A Kisalföld pedig a magasabb olvasottság érdekében még a halottakból is hasznot akar húzni?
  Ki az akinek ennyire nincs szíve és uram bocsá´ hülyeségeket kreál?

  Tiszta Tényő...”
 • 50. szabo1936 2010. július 12. 17:24
  „Vajk
  I don´t know you and you don´t know me,and I like to keep it that way!Now you can go and take a hike!”
 • 49. szabo1936 2010. július 12. 17:17
  „Vajk I don´t know you and you don´t me and I like to keep it that way!”
 • 48. nibail 2010. július 12. 17:04
  „Dóra és Szabolcs, nyugodjatok békében.”
 • 47. babrada 2010. július 12. 16:55
  „Ismét egy "igényes" cikk a kisalföldtől...ti éreztétek meg, hogy ezzel lehet növelni a példányszámot....szánalmas...”
 • 46. Vajk 2010. július 12. 16:30
  „stb.! Igazad van! Ide se nézek be többet. Azért nem ártott volna kicsit tájékozódnod a beírásokról, mielőtt beírsz ide...”
 • 45. stb 2010. július 12. 14:51
  „Vajk - szerintem itt nem sokmindenki kivancsi a te gondjaidra fokent nem velemenyedre egyeb forumozokrol, szoval kimelj meg minket tole.

  Micsoda alacsony szinvonalu szenzaciohajhasz cikk ez. Jo lenne ha masok tragediajarol egy kicsit mas stilusban irnanak. Es nem feltetlen focikkent, napokon keresztul kiteve. Meg ha ugymond nagy hir is. Kar hogy az olvasottsaghoz ezek szerint ez kell. Aztan persze lehet moderalni...

  Gyerekek nem tudtak uszni? Vagy mi tortent? Es melleny sem volt rajtuk? Hat ez eleg felelotlen.

  Reszvetem.”
 • 44. Géby 2010. július 12. 13:23
  „Dóra és Szabolcs, nyugodjatok békében.”
 • 43. babyke 2010. július 12. 12:10
  „Részvétem a családjuknak. Sajnálatos,hogy elmennek kirándulni,és nem térnek haza.
  Aki ilyennel viccelődik,nem kívánok mást utazzon el ő is,és ezek után üljön bele
  a vizibuszba,kíváncsi leszek,hogy lesz-e bátorsága.”
 • 42. buggyant 2010. július 12. 10:07
  „41. Állítólag nagyon gyorsan történt minden, egy percük sem volt rá hogy cselekedjenek. Talán később fény derül erre is.”
 • 41. embertelen 2010. július 12. 09:52
  „Ez egy nagy tragédia, kár ezért a két fiatalért. Jó lenne már tudni, miért nem volt rajtuk mentőmellény, minden híradás hallgat erről. Talán nem volt elég mellény, vagy nem tudták felvenni valami miatt?”
 • 40. vanessa 2010. július 12. 07:41
  „szép jó reggelt!látom mások tragédiájábol is gunyt üznek egyesek emberek,”
 • 39. Agent 2010. július 12. 07:25
  „36.
  "egyáltalán nem ilyen, mint ez a három South Park figura"

  Nana, a south parkos arcok jó arcok, az említett szellemi hajléktalanok meg csak a legalja.”
 • 38. antilibsi 2010. július 12. 06:52
  „Szerintem nem érzett meg semmit! Ez felesleges dramatizálás! Részvétem !”
 • 37. BenjaminFein 2010. július 12. 00:36
  „R.I.P.”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az alacsony víz beszorította a motorcsónakokat

Az elmúlt évekhez képest szokatlanul alacsony vízállás néhány kilométeres szakaszra szorította a… Tovább olvasom