Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Döntés előtt a települések víziközmű-ügyben

A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás tegnapi hédervári rendkívüli testületi ülésén Leitner László, az Aqua Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: még a víziközmű-törvény elfogadása előtt lépni kell. Az üzemeltetési terület összevonásáról és nem a szolgáltató cégek fúziójáról kell dönteni.
Amint arról korábban írtunk, a kormányzati elképzelések szerint a víziközmű-szolgáltatásban nagy összevonások várhatók: a mintegy 400 víz- és csatornaszolgáltatással foglalkozó vállalkozás száma mintegy harmincra csökkenne.

– A víziközmű-törvényt várhatóan a nyári ülésszak előtt elfogadja az Országgyűlés, így még azelőtt lépni kell. Az idő szűkössége miatt üzemeltetési terület összevonásáról lehet szó, fúzióról, cégegyesítésről nem – hangsúlyozta Leitner László, az Aqua Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója a polgármesterek előtt. Utalt arra, hogy a kistérség területén jelenleg három vizes cég szolgáltat. Az Aqua kft. mellett a Pannon-Víz zrt. és a Szigetközi Vízszolgáltató Nonprofit Kft. A tervezett víziközmű-törvény elképzelései szerint a szolgáltatónak legalább a hetvenezres fogyasztói számot el kell érniük – magyarázta a cégvezető. Akik nem lépnek ennek érdekében, azokra a kis cégekre a közelükben lévő nagyobb szolgáltatókkal való összeolvadás várhat. Azaz ebben az esetben a Pannon-Víz zrt. vehetné át a vizes feladatokat a kistérségben.

– Összefogásban gondolkodunk. Az Aqua kft. az akkreditációra való felkészülésben jól áll, és lényeges, hogy olcsóbban tudunk szolgáltatni – szögezte le a szakember.

– Támogatom az ötletet, ha egy jó szerződés készül el és ebbe minden településnek lesz beleszólása – emelte ki Tóth József Péter lipóti polgármester. Leitner László szerint a vagyonkezelési szerződésben kell ennek a részleteit letisztázni. Akárcsak azt, hogy az adott terület bevételeit az adott településen kell rekonstrukcióra, későbbi fejlesztésre fordítani. Dr. Tóásóné Gáspár Emma (Máriakálnok) megjegyezte: ha a Szig-Víz jövője amúgy is meg van pecsételve, nem szabad a Pannon-Vízben gondolkodni.

Egy út van, és ez az Aqua kft. Nagy István (Mosonmagyaróvár) társulási elnök leszögezte: valamennyi településnek egyet kell értenie a döntéssel ahhoz, hogy a kistérségi vízmű működhessen. Török Sándor (Mosonszolnok) szerint is huszonhét településnek kell meghoznia a legokosabb döntést, és a sok közül a kistérségi összefogás tűnik a legjobbnak. Papp Zoltán (Levél) és Szőke László (Hegyeshalom) is az Aqua mellett érvelt.

Azon önkormányzatok, melyek a Szig-Víz tulajdonosai, a jövő héten találkoznak – jegyezte meg Marovics Géza (Dunaremete). Balsay Zsuzsanna (Kimle) javasolta, hogy a jövőről ne külön-külön, hanem együtt egyeztessenek a Szig-Víz tagfalvai. Leitner azon felvetésére, miszerint nem tudni, mit tervez lépni Észak-Szigetköz (itt öt településen a Pannon-Víz szolgáltat), Szokoli Sándor (Dunakiliti) elmondta: „Tanácstalanok vagyunk, sok kérdésre nem látom a választ, a konkrét számokat nem ismerjük." Kiss Vince (Rajka) szerint az öt észak-szigetközi településnek együtt kell gondolkodnia.

A kistérségi ülésen még nem hozott végleges döntést a testület, ám felkérték Leitner Lászlót a szakmai egyeztetésekre a településekkel.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. május 20. 18:22
    „Büntetőeljárást indított hivatali visszaélés gyanújával a rendőrség és a nyomozó ügyészség a sásdi önkormányzatnak a helyi vízközművek április végi birtokbavételével összefüggésben.
    1. janika 2011.05.19. 20:35
    Nocsak kezdenek felébredni a bűnüldözők? Vajon a többi faluban mikor néznek a körmükre az efféle közkiárusításnak. De főként a rendeletgyártásokkal kifosztott lakóssági bűneseteknek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sport- és egészségnap Mosonmagyaróváron

A városi sport- és egészségnapon vasárnap délelőtt 9 órától este 8 óráig 33 színpadi produkció, 40… Tovább olvasom