Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Döntenek az utcaátnevezésekről

Mosonmagyaróvár - A Schönherz Zoltán utca lakóinak többsége ugyan ellenzi utcájuk átnevezését, a képviselő-testület csütörtöki ülésén azonban várhatóan határoz erről is. A városatyák döntenek további kilenc utca átkereszteléséről is.
Mosonmagyaróvár képviselő-testülete még múlt évben állított fel egy munkacsoportot, hogy vizsgálják felül a város közterületeinek elnevezését. A bizottság végül tizennégy utca átnevezésére tett javaslatot. A képviselők ennek alapján májusban határoztak első körben három utca átkereszteléséről. A Marx Károly utcát Károly utcára, a Kállai Éva utcát Szekeres Richárd, a Frankel Leó utcát pedig Gulyás Lajos utcára nevezték át.

A munkacsoport által javasolt további átnevezésekkel csütörtöki ülésén foglalkozik a testület. Az igazgatási bizottság megtárgyalta a kérdést és javasolja a Hámán Kató utcát Kapucinus utcára, a Frankel Leó-lakótelepet Manninger János-lakótelepre, az Engels Frigyes utcát Erkel Ferenc utcára, a Bardócz Béla utcát Sattler János, az Április 4. utcát Október 26. vagy Április utcára, a Mező Imre utcát Rókadombi utcára, a Petz György utcát Dohy János utcára, a Sallai Imre utcát Szent Imre utcára, a Ságvári Endre utcát Major Pál utcára és a Schönherz Zoltán utcát Kaszás Miklós utcára átnevezni.

A Hámán Kató és a Mező Imre utcák kivételével az átnevezésekkel kapcsolatban tartottak lakossági fórumot.

Ezeken jellemzően a változtatással járó, a lakosságot érintő és terhelő többletköltségekkel kapcsolatos kérdések merültek fel. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal ezzel kapcsolatban kiadott tájékoztatója szerint a lakcímet igazoló hatósági igazolvány és a forgalmi engedély cseréjére irányuló eljárás illetékmentes lesz.

A Schönherz Zoltán utca 117 lakója közül nyolcvanhárman írásbeli beadványban kérték a képviselő-testületet, hogy utcájuk neve ne változzék meg. A lakóközösség többsége elfogadja a jelenlegi nevet, dokumentációs részletként, adataként viszonyul hozzá és akarata ellenére – a név esetleges változása okán – nem szívesen vállalna egy több hétig is eltartó ügyintézési sorozatot.

Mindezek ellenére a szakbizottság javasolja ennek az utcának az átnevezését is. Az Április 4. utca átnevezése kapcsán tartott lakossági fórumon a lakók a javasolt Október 26. utca elnevezést nem támogatták, ezért a bizottság az Április utcát javasolja. A munkacsoport javaslatában szerepelt a Határőr utca átnevezése is, a testület azonban erről nem dönt.

Olvasóink írták

 • 6. Petya 2007. december 02. 01:43
  „Télleg jobbak a természeti nevek! Átírni a nevét van pénz! De utcatábla mind marad ugyanaz! :D”
 • 5. pancser 2007. november 28. 23:38
  „Éljenek a kommunisták és a nemzetköziség! Én szégyelném magamat azok helyett akik nemmel szavaztak. Az ember ha bepiszkítják az arcát, utcáját, lakását, megtisztítja a nevektől is. Ezeket a szégyenteljes utcaneveket megtartani akaroknak kívánok sok pöfögő Trabantot, azt is öt év várakozás után, szocialista brigádjelvényt, meg sok más finom dolgot az átkosból, de semmit ám a mából.”
 • 4. Abrafax 2007. november 28. 12:32
  „Elég szomorú, hogy a rendszerváltás utáni ötödik ciklusban még a múlt rendszer utcaneveivel kell foglalkozni.
  Csak éppen nem azokra kell haragudni az átiratás miatt, akik eltüntetnek egy-egy kommunista mártírt a várostérképröl, hanem azokra, aki a fél munkásmozgalmi pantheont ott akarták megörökíteni.

  Ha valaki nem tudja, ki volt Manninger Jenő, Kaszás Miklós vagy Major Pál, nézzen utána. A saját múltunkat akár meg is ismerhetjük. Vagy választhatjuk liberális képviselőnknek az Akadémia dűlő kapcsán felmerült örökbecsű ötletét is: én például égek a vágytól, hogy az Eke, a Borona vagy a Csoroszlya utcában lakjak. Aztán Hofi anyósa is odaköltözhet.”
 • 3. 621 2007. november 27. 18:11
  „Miért kell pazarolni.. miért ..miért...
  Mert ezt legalább látványosan ki tudják a városvezetők pipálni; na ez is meg volt. És legealább fáradság nélkül(az marad a lakóknak)
  Utat építeni, dolgozni fáradságos meg hosszadalmas...Meg ha jól tudom minden lakó ezt akarja! Vagy rosszul tudom? Akkor meg a dicső vezetők nem a város polgáraiért vannak????”
 • 2. smovar 2007. november 27. 15:01
  „Óváron minden rendbe van!Az utak kitünő állapotuak,csak ugy özönlenek a turisták,az ipari park nem tudja befogadni a sok jelentkezőt,csak ezekkel a fránya utca nevekkel van baj.De hát ezért választottuk meg őket,hogy ilyen égető problémákat megoldjanak.Javaslom látogassanak el győrbe az Eto stadionba hetente rendel Dr Csernus!”
 • 1. Anton 2007. november 27. 07:40
  „MIÉRT KELL ILYEN HÜLYESÉGEKRE PAZARÓLNI A VÁROS PÉNZÉT??!
  Ha már egyszer utcákat neveznek átt akkor javasolnám olyan kerületek kialakítását ahol fákról, madarakról, virág nevekről vannak elnevezni mint például a halászi lakótelep kialakításánál!
  Így egy ide érkezőt könnyeben tudna az ember utba igazitani.
  Nem tudom miért ragaszkodnak a személyekről való elnevezésről, mikor valaki azt sem tudja ki kicsoda!
  Ezért tart itt Mosonmagyaróvár mert a város vezetés ilyen gyermeteg dolgokkal foglalkozi!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csapdába hajtott a töltésen

Dunakiliti - Vascsapdába hajtottak az autók Dunakilitin: az árvízvédelmi töltés szélén földbe ásott… Tovább olvasom