Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Dolli néni évszázada

Mosonmagyaróvár - Hosszan fogadta a gratulálók sorát Baráth Józsefné Magdi néni, aki pénteken töltötte be századik évét. A ritka szép kort megélt idős asszonyt családja, ismerősei mellett Nagy István alpolgármester és a diákok is köszöntötték.
Baráth Józsefné, született Salgó Magdolna három hete került kórházba egészségi állapota miatt a mosonmagyaróvári Erkel utcai lakásából, ahol eddig egyedül látta el magát. A nem mindennapi születésnapot egykori munkahelyén ünnepelte.

A családja által csak Dolli néniként megszólított idős hölgy 1909. március 6-án született a felvidéki Galánta melletti Kisújfalun. Édesapja a község jegyzője volt, tőle örökölte könyvek iránti tiszteletét, az olvasás szenvedélyét. Hat testvére közül a legfiatalabbként érhette meg ezt a szép kort az idős asszony, akinek 1931-ben kötött házasságából egy fia született. A háromtagú családot 1947-ben telepítik Magyarországra, így kerülnek – rövid kitérő után – Mosonmagyaróvárra.

– Édesanyám 87 évesen veszítette el férjét, aki akkor 90 éves volt. Őt sem a kor, hanem az akkor még gyógyíthatatlan Lyme-kór vitte el – emlékezik Magdolna néni fia, József, akitől azt is megtudjuk, hogy

Dolli nénit unokája és dédunokája szombaton köszönti fel.
Dolli nénit unokája és dédunokája szombaton köszönti fel.

Dolli néni már gyerekkorában orvos szeretett volna lenni, de az apai szigor ezt nem engedte.

Az akkori felfogás szerint az asszonynak a férje mellett, otthon volt a helye.

Aztán a későbbiekben mégsem kellett lemondania teljesen nagy álmáról, hogy az egészségügyben dolgozzon. A Karolina Kórházban helyezkedett el mindenesként, innen is ment nyugdíjba. A hetvenes éveiben járó József szerint a sors fintora, hogy míg édesapja öt gyerek közül és édesanyja hat gyerek közül a legkisebbnek született, nagy családból származott, neki már nem lehetett testvére. Dolli nénit unokája és dédunokája ma köszönti fel.

A kórház krónikus osztályán századik születésnapja alkalmából pénteken meglátogatták családtagjai, barátai, ismerősei is. Nagy István alpolgármester a város nevében adta át az ajándékkosarat és a virágcsokrot. A diákok a virág mellett versekkel, zenével kedveskedtek.

Olvasóink írták

  • 1. zseliakiraly 2009. március 09. 11:09
    „Nem írja a cikk, hogy kik azok "a diákok". (Ők a Piarista iskola alsós diákjai voltak.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bank falát döntötte le a vihar

Mosonmagyaróvár - Ledöntötte a viharos szél a mosonmagyaróvári sétálóutca egyik bankjának tűzfalát.… Tovább olvasom