Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Dohányturizmus: az állam füstölög csak igazán

A határszéli benzinturizmus után most terjedőben vannak a cigarettafuvarok az északi és nyugati határszélen is. Az akár 30 százalékkal is olcsóbb dohányárut megéri Szlovákiából behozni, hisz legálisan több ezer forintot spórolhatnak a „masszív bagósok” egy úttal.
A cigarettacsempészet a rendszerváltást követően vir
ágzó iparág volt Mosonmagyaróváron és környékén. Voltak, akik erre specializálódtak, s erősen híztak is a bankszámláik. Akkor még főleg Ausztria volt a célország. Mostanában pedig – törvényesen – Szlovákiából hozzák a dohányt az élelmes füstölgők.

Egy karton és két doboz legálisan

Januártól 35 százalékkal nőtt a cigaretta jövedéki adója hazánkban, így az átlagos, kedveltebb márkák ára is négyszáz forint fölé emelkedett. Ez több, mint az unióhoz májusban csatlakozó többi államban. Szlovákiában akár 30 százalékkal is olcsóbb egy doboz cigaretta, mint nálunk. Az árkülönbség már most is többmilliárdos kiesést okoz az államnak, ám a megnyíló vámhatárok után a szakértők ezt 30–40 milliárd forintra teszik. Szlovákiában csak 19 százalékos forgalmi adó terheli a dohánytermékeket. Jelen szabályozás szerint egy karton és két doboz cigarettát lehet legálisan behozni Magyarországra. Május után északi szomszédunkkal változik majd a szabályozás.

A márkásat viszik a magyarok

A határszéli Rusovcén (Oroszváron) tegnap délelőtt is folyamatosan álltak sorban az emberek a helyi trafiknál. Az eladó hölgy a magyar cigarettaturisták után érdeklődve annyit mondott: időnként járnak át hozzá, ám egyelőre még nem sokan. Nagy tételben kevesen vásárolnak, néhány dobozzal, esetleg egy kartonnal visznek. Szlovák dohányárut nem vesznek, inkább az ismertebb nyugati márkákat keresik. A legkedveltebb „westernes" márka 65 koronás (422 forintos) ára közel 90 forinttal olcsóbb északi szomszédunknál (egy karton esetében ez már 900 forintot jelent).

Keletről is csempésznek

A szomszédos országok kedvezőbb árai a cigarettacsempészeket is megmozgatták. Fél hónap alatt majdnem 70 millió forint értékű csempészett cigarettát foglaltak le a vámosok. Azonban nemcsak befelé, hanem kifelé is csempésznek dohánytermékeket. Nemrégiben 50 ezer karton cigarettát foglaltak le egy bécsújhelyi cigarettaraktárban, s öt magyar állampolgárt vettek őrizetbe. Az árut keletről a brit piac felé vitték volna, ott ugyanis rendkívül magas a dohánytermékek ára.
Magyarország legkedveltebb cigarettáinak átlagos árai: 365, 415 és 505 forint. Szlovákiában az utóbbi nyugati márka ára 65 korona (422 forint), a hazaiaké 56,50 korona (367 forint) és 50 korona (325 forint), míg egy középáras nyugati termék 62 korona (403 forint).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kulcsos rajkai előhatárnyitás

Szimbolikusan megnyitották szerdán a rajkai magyar–szlovák határt. A brüsz- szeli Európai… Tovább olvasom