Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Dohánydömpingtől félnek az osztrák trafikosok

Ausztria - Úgy tűnik, egyelőre elmarad az osztrák trafikosok jövő hétfőre meghirdetett országos sztrájkja, amit az olcsóbb kelet-európai dohánytermékek várható beáramlásá ellen akartak szervezni.
Országszerte mintegy 8 ezer osztrák dohányárus akart egy napra bezárni azért, hogy így tiltakozzanak a a cigarettabehozatali korlátozás enyhítése ellen. Minden új tagországra fokozatosan bevezetendő uniós rendelkezés szerint ugyanis egy-egy magánszemély 800 szál cigarettát vihet magával.
Ausztria: A trafikosok sztrájkkal fenyegetnek, ha nem lesz megoldás a problémájukra.

Mindeddig mindössze huszonöt szálat vihetett, aki Magyarország, Szlovákia vagy Szlovénia felől lépte át az osztrák határt. Szlovéniában július óta már él az új szabályozás, hátrányait pedig alaposan megérzik az ottani határ menti településeken működő trafikosok. Míg egy csomag márkás cigaretta Ausztriában 3,9 euróba kerül, addig Szlovéniában 2,5 eurót kell fizetni érte. A trafikosok szerint a forgalom hatvan százalékkal esett vissza, mióta enyhült a behozatali korlátozás Szlovéniában. A jövő év január 1-jétől Csehországra, egy évvel később pedig Magyarországra és Szlovákiára is kiterjesztik a jelenlegi korlátozás enyhítését. A dohányárusok halasztást akarnak elérni legalább addig, amíg csökken a különbség a szomszédos országok és Ausztria cigarettaárai között. Az egyetlen lehetőséget a dohányadó átmeneti csökkenésében látják.
Az olcsóbb kelet-európai dohánytermékek várható dömpingje ellen tiltakozva a trafikosok az egész országos kiterjedő általános sztrájkot hirdettek hétfőre. Még a cigarettaautomatákat is kikapcsolnák. Most azonban úgy tűnik, egyelőre mégsem lesz trafiksztrájk, mivel a dohányárusok hosszas vitát követően tegnap ígértet kaptak a pénzügyminisztériumtól a problémájuk megoldására.

Az olcsóbb kelet-európai cigaretta beáramlása miatt megélhetését félti Anita Unger is, aki Zurndorfban működteti kis üzletét. Az asszony szerint amennyiben nem születik valamiféle megoldás a problémára, sokan – főként a határ közelében – lehúzhatják a rolót. Nem csupán a behozatali korlátozás enyhítése, hanem a schengeni térség bővítésével a határellenőrzés megszűnése is eredményezheti az olcsóbb cigaretta beáramlását. Ezzel együtt bíznak azonban abban, hogy a mélységi ellenőrzések gátat szabnak majd ennek. A trafikosok elsősorban attól tartanak, hogy a határ menti településeken virágozni fog a cigarettaárusítás az autók csomagtartójából. Anita Unger is úgy véli, az egyetlen megoldás az osztrák cigarettaárak csökkentése lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádemelési javaslat a hintabalesetben

Darnózseli - A rendőrség lezárta a május 6-án, Darnózselin történt hintabaleset miatt folytatott… Tovább olvasom