Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Dízelmozdony jön az alsó-szigetközi vágányra

Dunaszeg - Tízméteres sínpáron egy kis töltésen – a kerékpárút mellett – egy egytonnás C50-es dízelmozdony, csille és mellette emléktábla emlékeztet majd az egykori szigetközi kisvasútra Dunaszegen. A Kisalföld „Szigetközösen" pályázatának győztese az önkormányzat, a testvértelepülés és vállalkozók segítségével május végére tervezi az átadást.
2006 decemberében a Kisalföld és a Mosoni-Dunatáj Társulás Szigetközösen pályázatán a dunaszegi Veres László alsó-szigetközi kisvasutas ötletét találtuk a legjobbnak. A győztes a turizmus fellendülését, oktatási lehetőséget lát ebben, s vasúti hajtányt, valamint emlékhelyet tervezne, sőt, egy egyesület megalakítását képzelte el. Nos, Veres ötletével támogatókra talált, s egyik elképzelése május végére megvalósul.

Elöljáróban tudni kell: a XX. század elején Óvárt Győrrel összekötő vasút terve az állami és helyi érdekeltségű támogatások hiányában nem valósult meg. A vasútban rejlő lehetőségeket azonban szigetközi földbirtokosok – Héderváry Károly, Wenckheim Frigyes – felfedezték és a magángazdaságaik számára kiépítették a gazdasági iparvasutat. A földjeikről így a terményt kisvasúton szállították el Szigetközből a legközelebbi nagyvasúti állomásig. Ma is áll két híd, az egyik a Dunaszeg melletti Bolgányi híd, amelyen Dunaszegről és a környező földekről elsősorban cukorrépát szállítottak Öttevényre. A másik a Lickópusztai híd, amelyen a Hédervárt Lébénnyel összekötő kisvasút haladt. Gazdasági kisvasút üzemelt még Máriamajor, Ottimajor és Novákpuszta, valamint Patkányos, Gyűrűs- és Tölöspuszta között is. A vasútvonalak közül legtovább az Öttevényt Patkányossal összekötő szakasz maradt fenn. Az újjáépítésben az 1954-es árvíz sújtotta falvaknak nagy segítségére volt a még működő kisvasút. Végleg 1969. január 1-jén szűnt meg a szigetközi kisvasút, a pályát lassan felszámolták, a síneket felszedték.

Veres László
Veres László

De térjünk vissza Veres Lászlóhoz, aki most vállalkozók és két önkormányzat támogatásával emléket állít az egykori itteni kisvasútnak. „Dunaszegen a kerékpárúttal párhuzamosan egy fél méter magas kis »töltés« épül, melyre egy tíz méter hosszú (hetvenhat centiméter széles) sínpár kerül. A helyi önkormányzat felvette a kapcsolatot a Zala megyei Csömödérrel, ahol kisvasút működik. A velük való együttműködés eredményeként díjmentesen kapunk tőlük egy C50-es Csepel típusú, mintegy egy tonna súlyú dízelmozdonyt, valamint egy csillét. Ezt állítjuk majd itt ki, mely mellé egy emléktábla kerül. Ennek egyik oldalán az egykori szigetközi kisvasutat, a másikon az országos kisvasúthálózatot láthatják majd az érdeklődők. Kétszázezer forintot nyertünk pályázaton, emellett sokan munkájukkal segítik majd az emlékhely kialakítását. Tart a mozdony felújítása is Csömödéren, már színre fújják az ottaniak" – mondta Veres László.

C50-es Csepel mozdony: Csömödérről érkezik majd Dunaszegre. Fotó: www.kisvasut.hu

A tervek szerint május harmincadikán a Közlekedési Alapítvány adja majd át a dunaszegi emlékhelyet- mondta Veres László.

A pályázatból

Veres László Szigetközösen pályázatában ez áll: „Az egykori szigetközi kisvasút emlékének megőrzésén túl nagy jelentőségű lenne egy pályaszakasz újjáépítése: a működő kisvasúttal lényegesen bővülne, gazdagodna a szigetközi látványosságok sora. Az országban működő kisvasutak az oktatás-nevelés szempontjából is jó célt szolgálnak. Visszaépítése esetén a Szigetközben is a tanulmányi kirándulások ideális közlekedőeszköze lehetne. A kisvasút ezzel hozzájárulna a természet megszerettetéséhez és a védelme iránti igény kialakításához." Ez már egy következő lépés lehetne.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Webkamera figyeli Halászin a hídépítést

Éjjel-nappal működő webkamera figyeli az új híd építési munkálatait a Győr-Moson-Sopron megyei… Tovább olvasom