Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Díszpolgár ellenvetés nélkül

Jánossomorja - Az elmúlt hétvégén színes programkínálattal várta az érdeklődőket Jánossomorja. A városnapok keretében ünnepi testületi ülésen adták át a díszpolgári címet, amelyet a képviselő-testület egyhangúlag id. Karsai Ferencnek ítélt.

A tavasszal meghirdetett Jánossomorjai pillanatok című fotópályázat díjátadása, vers és zene színesítette Jánossomorján az ünnepi testületi ülést, amelyen Kurunczi Károly, a város polgármestere köszöntötte az idei év díszpolgárát, id. Karsai Ferencet.

– Büszke vagyok a kitüntetésre, és főleg arra, hogy én vagyok az első pusztasomorjai, akinek odaítélik – mondta Feri bácsi korát meghazudtoló energiával.

A nyolcvanhét éves kitüntetett 1920. október elsején, Pusztasomorján született. Iskoláit szülőfalujában végezte. Hajtotta a tudásvágy, de a család anyagi helyzete nem engedte meg, hogy tanuljon, így tizenöt éves korában Frauenkirchenbe költözött. Mezőgazdasági munkát vállalt és németnyelv-tudását gyarapította. 1937-ben érkezett vissza szülőfalujába, ahol aktív szereplője lett a közösségi életnek: a helyi tűzoltó-egyesület tagja, és vonzotta a színjátszás is. Beszélgetésünk során előkerültek a régi emlékeket őrző fotók is: elsőként az 1938-ban előadott Juhászlegény című színmű fényképét mutatja a színtársulattal, rajta a fiatal, délceg Ferenccel. Az 1945-ben játszott Piros bugyelláris darab előadói is büszkén állnak a megsárgult fotográfián.

Nem csak a szereplés vonzotta, később maga is rendezett előadásokat, amelyeket a somorjaiak mellett a környék művészetkedvelő közönsége is láthatott. Szívesen emlékszik vissza a tűzoltó-egyesülethez kapcsolódó élményekre, melyekre közel fél évszázad távlatából is színtisztán emlékszik. Az egyesülettel, melynek ma tiszteletbeli tagja, számos megyei és országrészi versenyt megnyertek. A háromgyerekes édesapa nyugdíjazásáig tsz-tag volt, közel negyven évig a somorjai egyházközség templomatyája, a Balassi Bálint Nyugdíjasklub alapítója és vezetőségi tagja.

Napjai mostanában főként olvasással telnek.

A reggelek a Kisalfölddel kezdődnek, minden egyes betűjét átböngészi:
– Négyszer műtötték a szememet, de még így is elolvasom a legapróbb betűket is az újságban – meséli mosolyogva. Ha már túl van az újságon, akkor kedvenc írójának könyveit veszi a kezébe: Wass Albert írásait lapozgatja legszívesebben.

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büntetés kilencezer tonna komposzt miatt

Máriakálnok - Másfél hektáron kilencezer tonna gombahumusz áll – igaz, most nem izzik –… Tovább olvasom