Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Diszkóbusz a balesetek megelőzéséért

A Szigetközben mindössze egy diszkóbusz kezdeményezés volt. Évente 200 diszkóbaleset történik Magyarországon.
A százhuszonkilenc burgenlandi község összefogásával megalakított Diszkóbusz Egyesület az elmúlt tizenkét évben több mint egymillió fiatalt szállított a baleset-megelőzés miatt indított járatain. Magyar oldalon ilyen egyesület nincs, ám arra már akadt példa, hogy a diszkós ingyenjáratot indított szórakozóhelyére, majd onnan haza.

Egyre több utassal

Eredményes nyári szezont zárt a burgenlandi Diszkóbusz Egyesület. Összesen kilencezerhétszázötven utast szállítottak éjszakai járataikon júliusban és augusztusban autóbuszaikkal. Idén 2,6 százalékkal több utas vette igénybe a szolgáltatást, mint 2005 nyarán. Jelenleg 129 községet számlál az egyesület: céljuk, hogy a közeljövőben minél több dél-burgenlandi partner csatlakozzon a diszkóbuszprogramhoz.

Ingyen használhatták

Magyar oldalon már nem ennyire rózsás a helyzet: Szigetközben nincs hasonló egyesület. Mindössze Dunakilitin volt magánkezdeményezés diszkóbusz indítására: maga a diszkó tulajdonosa, Zsigmond Ákos volt az, aki Mosonmagyaróvárról indított húszfős különbuszt szórakozóhelyére. A Club Haciendán azonban jelenleg átalakítást, felújítást végeznek.

– Korábban Mosonmagyaróvárról szombatonként – ha nem találtak sofőrt – a helyi járatú busszal tudtak kijönni a fiatalok Dunakilitire szórakozni: visszafelé azonban rendeltem egy buszt, amely hajnali négy órakor ingyen hazaszállította őket – kezdte Zsigmond Ákos. – Mivel rengetegen kihasználták ezt a lehetőséget, később húszszemélyes járműre kötöttem szerződést egy vállalkozóval. Bulinapokon este összegyűjtötte több állomáson Mosonmagyaróváron a fiatalokat: folyamatos ingajáratban óránként vitte-hozta a diszkósokat. A költségeket én álltam, mindenki ingyen használhatta a buszt, megelőzendő így a baleseteket. A kihasználtság látogatottságfüggő volt, akadt, amikor alig fértek fel a járműre. Annyit mindenképp megjegyeznék: amíg a járat üzemelt, egyetlen komolyabb baleset sem történt. Az átalakítás miatt a diszkó most nem üzemel, ám a közeljövőben ezt a kisbuszt valamilyen formában továbbra is szeretnénk üzemeltetni – mondta a létesítmény tulajdonosa.

Évente 200 halálos diszkóbaleset


„ Bulisofőröket" toboroz a Mérsékelt és Kulturált Alkoholfogyasztásért Egyesület. Olyan fiatalokat keresnek, akik vállalják, hogy nem isznak alkoholt a szórakozóhelyen, és a buli után hazaviszik a baráti társaságot. A szervezet ezen fiatalok segítségével szeretné csökkenteni a diszkóbalesetek számát. Évente körülbelül 200 halálos diszkóbaleset történik, és ez a szám a kilencvenes évek eleje óta alig csökkent. Nemrégiben négy fiatal halt meg egy diszkóbalesetben Pettendnél: a rendőrség szerint ittasak voltak és túl gyorsan hajtottak. „Egy pohár sör. Már ez is sok, ha valaki volán mögé ül" – a hoszteszek ezt is elmondják a bulikban, sokszor azonban meg sem hallgatják őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zenei Világnap, 2006

A darnózseli iskolában szeptember utolsó tanítási napján, pénteken délután zeneszótól volt hangos a… Tovább olvasom