Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Díszburkolat és kovácsoltvas szépíti a faluképet

Az utóbbi hónapokban jelentősen megváltozott a falukép Dunaremetén: gondozott közterek, szépülő templom és temető, rendezett kertvégek és frissen nyírt fű illata fogadja az arra látogatót. A változás mögött kemény munka áll.
Dunaremetén Marovics Géza polgármester elmondta: a falu szebbé válása mindenki érdeme. Hiszen azon túl, hogy az önkormányzat a képviselő-testület egyetértése mellett minden pályázati lehetőséget igyekszik felkutatni, jelentős segítséget kap a Tóthné Pintér Ildikó vezette helyi Hagyományőrző és Honismereti Egyesülettől, az utóbbi időben egyre nő az önként segíteni akarók száma is. Így jelentős összegeket tudnak megtakarítani és másra fordítani.

Vendégház-rekonstrukció

A templombejárat széltől és csapadéktól védett. Emlékkő a múltból: Dévényből érkeztek egykoron a remetei templom építéséhez használt kövek.
Az egyik leglátványosabb és anyagiakban is a legnagyobb beruházás Dunaremetén a templom rekonstrukciója és környékének rendbetétele. Ennek keretében a néhány éve külső burkolatot kapott templom bejáratát díszburkolaton át érhetjük el. Előtető is védi a ki-, illetve belépőket az időjárás viszontagságaitól. A bejárat még nem teljesen kész, az augusztusi (augusztus 14.) falunapra nyeri el végső formáját, amikor kovácsoltvas betét díszíti a bejáratot. Az épületet díszburkolat öleli körül, ami eléri a ravatalozót, sőt, egy temetői út formájában a sírkert hátsó részéig fut. A polgármester akkor lesz elégedett, ha a ravatalozó tetejét is sikerül felújítaniuk (pályázatot adtak be e munkára, amit befogadtak) és a lefestett temető- és templomkapun is elvégzik az utolsó simításokat.
Dunaremete bevételei szerények. Egyetlen jelentősnek mondható tétele a vendégház üzemeltetéséből ered. Szerencsére nyáron mindig akad egy-egy csoport, amely a falu csendjét választja pihenésként. A szezon kezdetére új függönyöket varrtak a szobákba, a komplexumhoz tartozó művelődési házban frissen festett falak, csillogó parketta járul hozzá a kényelemhez. Ezen túl felújították a könyvtárat is. S hogy még vonzóbb és barátságosabb legyen a kép, pályázatot adtak be (amit szintén befogadtak) a községháza, vendégház, kultúrház együttes külső burkolatának felújítására.

Renovált orvosi rendelő

Dunaremetén portalanok az utak és vízelvezető árkok építésének nyomai láthatók. Ez újabb pályázatok alapjait képezheti. A jövőben meghatározó jelentősége lehet a Darnózseli és Dunaremete közötti, jelenleg még kavicsos útnak. A szakasz szilárd burkolattal ellátására a két település Dunaremete gesztorságával ad be pályázatot. A projektre már építési engedélyt is kaptak. Elkészült a falu rendezési terve és földnyilvántartása. Tavaly belülről, idén kívülről renoválták az orvosi rendelőt és most készítik elő környezetének füvesítését. A kertvégek rendezését a Duna-rehabilitáció keretében megkotort, Kisbodaktól Lipótig haladó csatorna segítette. A szakasz műtárgyainak újjáépítésére további pályázatot adnak be. A tavalyi társadalmi összefogás eredményeként megtisztult platánsort pályázat segítségével újratelepítették. Így néhány év múlva, ha vágni kell a már 70 éves fákat, újabbak adhatnak árnyat. A kik ötő parkosítása is folytatódott. Fákat ültettek, padokat, szemétgyűjtő edényeket helyeztek ott el. Hársfákat ültettek a játszótérre és a temetőbe is. A faluban tavaly hét gyermek született, az elmúlt években sok új ház épült, de még néhány építési telek gazdára vár.

Önhikis önkormányzat

Elkészültek a köszöntőtáblák is, a falunapra helyezik ki azokat. A füves focipályát és játszóteret örömmel használják a helyiek és környékbeliek. Az egyébként forráshiánnyal küzdő, „önhikis" önkormányzat továbbra is támogatja a diákokat beiskolázási segély formájában, illetve 8 tanulót a Bursa Hungarica keretében is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs szúnyogsegély

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nem tud pénzt adni a szigetközi szúnyogirtásra.… Tovább olvasom