Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Diplomaosztó dékáni búcsúval

Nem csupán a végzős hallgatók, de mandátuma lejártával a dékán is búcsúzott a mosonmagyaróvári egyetemi kartól a tegnapi diplomaosztó ünnepi tanácsülésen.
Összesen 141 agrármérnök és 31 szakmérnök tett fogadalmat pénteken a Nyugat-Magyarországi Egyetem (NYME) Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karának diplomaosztó ünnepi tanácsülésén. Nyelvvizsga-bizonyítvány hiányában a végzettek közül negyvenen nem vehették át oklevelüket.

Dr. Ördög Vince dékán utoljára köszönthette a frissdiplomás óvári gazdászokat, ugyanis két ciklust követően a hónap végével lejár vezetői megbízatása.

A dékán eseménydúsnak és szakmailag egyértelműen sikeresnek nevezte a mögöttük álló akadémiai évet.

Az idén elfogadott mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnök alapszakkal együtt a karon hétre nőtt az indítható BSc-szakok száma. Emellett a mesterképzésben több MSc-szak indítási kérelmét elkészítették már, így lehetőségünk lesz az egyetemi szintű képzés megkezdésére. A dékán kiemelte: a NYME és a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola egyesülése a jövő évtől új lehetőségeket hoz a mesterszakok indításában. A hidrobiológus-képzés indítása például csupán olyan egyetemeken képzelhető el, ahol természettudományi és mezőgazdaság-tudományi kar egyaránt működik.

Dr. Ördög Vince elmondta: a korlátozott költségvetési támogatás nehezíti a gazdálkodás stabilitásának megőrzését. A 2000-es évhez viszonyítva ma közel 120 dolgozóval kevesebben végzik a munkát. A gazdasági nehézségek miatt a vezető oktatók, kutatók mindegyikét arra kötelezték, hogy önrészesedéssel járuljanak hozzá a kar működtetéséhez. Fizetésük mintegy 25 százalékát kell „megtermelniük" pályázati pénzekből. A dékán szólt továbbá az elmúlt időszak fejlesztéseiről. A közelmúltban fejeződött be az élelmiszer-tudományi intézet épületének teljes rekonstrukciója, várhatóan a hónap végére elkészül a Szigetközi Regionális Kutatóközpont, valamint terv szerint halad a Vár-tó és a várpince rehabilitációja, ami a jövő év tavaszára fejeződik be.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kolbászt próbált lopni egy büféből

Fagyasztott kolbászt és hamburgerhúst próbált meg ellopni az egyik mosonmagyaróvári büféből egy fiatalember, a kiérkező biztonsági őrök tetten érték. Tovább olvasom