Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Dimitrovka: Kormányközi megállapodás kellene

A Dimitrovka pozsonyi vegyigyár egészségkárosító hatása ügyében folytatott vizsgálatban a megyei tisztifőorvos véleményét is kikérték. Kökény Mihálynak – a vizsgálat elindítójának – egészségügyi miniszterrré való kinevezése talán lendíthet az ügyön.
Kökény Mihály

Hosszú ideje megakadt a szlovákiai Dimitrovkában vélhetően  egészségkárosodást szenvedett magyar dolgozók kárpótlásának ügye. A lapunk által felszínre hozott probléma rendezését az Egészségügyi Minisztérium az Országos Tisztiorvosi Szolgálatnak adta át, ám az esetleges kártérítéssel járó munka az egészségbiztosítóhoz tartozna. Amint az dr. Paller Judit megyei tisztifőorvostól megtudtuk, hivatalos írásbeli véleményét is kikérték az üggyel kapcsolatban. Paller levelében kifejtette, hogy mindenképpen kormányközi megállapodásra van szükség a pozsonyi vegyigyár ügyében.

Addig, amíg a szlovák fél el nem ismeri a felelősségét, nehéz helyzetben van a magyar vizsgálóbizottság. Véleménye szerint nem szabad egyelőre kártérítéssel kapcsolatos reményeket táplálniuk a károsultaknak, hisz előbb megegyezésre van szükség a gyárral vagy annak jogutódjával, esetleg a szlovák állammal. A tisztifőorvos elmondta: reméli, hogy az egészségügyben olyan nyugodt és stabil lesz a helyzet, hogy ezzel az üggyel is tudnak majd foglalkozni.

Egyébként az egészségügy élén történt változások elméletileg előbbre vihetik a károsultak ügyét, ugyanis a Kisalföldben megjelent írás után a most egészségügyi miniszterrré előlépett Kökény Mihály indította meg a dimitrovkások érdekében a vizsgálatot.

Kapcsolódó cikkek >>

Kétszázötvenből hatvanhatan már nem élnek (2002-11-18) >>
A vegyi üzem áldozatai? (2002-09-23) >>
Huszonhétből tizenketten már nem élnek (2002-09-28) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Templom épülhet Újrónafőn

Katolikus templom épülhet Újrónafőn. A kilátások jók: az önkormányzat a telket biztosítja és… Tovább olvasom