Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Díjfizetés: eltörölték a mentességeket

Mosonmagyaróvár - A csatornarákötések számának növekedését várja az önkormányzat, miután eltörölte a talajterhelési díj fizetése alóli mentességeket.

Elfogadta legutóbbi ülésén a települési folyékony hulladék kezeléséről szóló helyi rendeletet a képviselő-testület. Az új jogszabállyal együtt módosították a talajterhelési díjról szóló rendeletet is. Mint ismeretes, talajterhelési díjat kell fizetniük például azoknak, akik nem kötnek rá a rendelkezésre álló csatornahálózatra és szikkasztóban gyűjtik a szennyvizet. A képviselő-testület korábbi döntése alapján a talajterhelési díjból befolyó összegből a csatornahálózatra történő rákötéseket támogatják.

A rákötések viszont nem túl nagy számúak jelenleg. Vélhetően azért, mert sokan mentesülnek a talajterhelési díj fizetése alól. A kötelezhető lakók kétharmada nem fizet és nem is szippantatnak, így nincsenek ösztönözve, kényszerítve a rákötésre. Éppen ezért döntött úgy a képviselő-testület, hogy a települési folyékony hulladék kezeléséről szóló rendelet életbelépésével egyidejűleg eltörlik a jelenleg érvényben lévő mentességeket. Jelenleg ugyanis mentességet élveznek példádul a 70 év felettiek, vagy azok, akiknek az egy főre jutó havi jövedelmük nem haladja meg a nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét.

A mentességek eltörlésével várható, hogy megnő a talajterhelési díjból származó bevétel és a csatornára kötések száma is. A befolyt összeget azonban visszaforgatják környezetvédelmi-vízbázisvédelmi célokra, így a csatornára kötés támogatására. A csatornára kötés és csatornadíj fizetése viszont hosszabb távon kevesebb költséggel jár a lakónak, mint a folyamatos szippantatás, amit a folyékony hulladék kezeléséről szóló rendelet alapján igazolniuk kell majd.

Olvasóink írták

 • 3. janika 2010. január 04. 20:20
  „Érdekes állítás! Hol lehet megnézni azt ,hogy az ásottkút vizét vödör ürtartalmával mérik? Napi hány vödör vizet vesznek alapúl a "talajtarhelésük" díjazásához? Azt elhiszem, hogy egszerű efféle tolvaj rendeleteket kreálni! Hisz az efféle hivatali visszaélést nem üldözi aim ilyen tolvajlás értelmi szerzői.”
 • 2. KoPi 2010. január 04. 19:27
  „janika:
  Rendkívül egyszerű a "mérése". Talajterhelési díjat fizet az, aki nem csatornába, vagy nem zárt szennyvíztárolóba és onnan pedig hivatalos szippantással a szennyvíztisztítóba juttatja a szennyvizét. Aki csatornára kötött, az sima ügy. Akik meg azt állítják, hogy zárt szennyvíztárolójuk van, azok számlával kell igazolják, hogy a szippantott szennyvizet elszállíttatták. Mindenkinek mérhető a vízfogyasztása, aminek a 80 % szennyvízként jelenik meg. Na ezzel kell tudni elszámolni. Aki nem tud, az szennyezi mindnyájunk talajvizét, ivóvizét, ezért fizet. Úgyhogy előbb, vagy utóbb rájön, hogy jobban jár, ha a hivatalos utat választja a környezetszennyezés helyett. A pénztárca nyomós érv! Ezért nincs igazad, ez nem a lakosság kizsebelése, hanem a környezet tudatos védelmére való rászorítás.”
 • 1. janika 2010. január 02. 20:00
  „A lakósság mindenároni kizsbelése! Még, hogy "talajterhelési díj"! Vajon ezt, hogy mérik és ellenőrzik? Ja ez is olyan mint a szemétszállítás, ha termel szemetet ,ha nem, mindnképp fizettetnek mert gyártottak rá rendeletet maffia módszerrel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mára a fogyasztók fele pontosan fizet a vízért

Mosonmagyaróvár és környéke - Egyre szaporodik a fizetési nehézségekkel küzdő fogyasztók száma, ám… Tovább olvasom